Denne skjulte bagel-sjappa i Washington D.C. er blant saksøkerne i massesøksmålet mot norske oppdrettsgiganter

Totalt syv selskaper har nå meldt seg på i massesøksmålet.

SAKSØKES IGJEN: Flere norske oppdrettsgiganter inkluderes i et amerikansk massesøksmål, som nå har totalt syv anklagere. Denne bagel-sjappa i Washington D.C. er blant saksøkerne.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Midt i tykkeste Washington D.C., langs New York Avenue Northwest og fem kvartaler unna Det hvite hus, ligger den lille bagel-sjappa Bagels & Baguettes.

Kjøkkenet tilbyr de populære små smultringformede brødene påsmurt, med blant annet honning, valnøtter – og laks – til 2,99 dollar, tilsvarende rundt 26 kroner.

Men selskapet er blant dem som mener de norske oppdrettsgigantene Mowi, Lerøy, Salmar og Grieg Seafood, med flere, ulovlig har koordinert prisen på den ettertraktede laksen, skriver Undercurrentnews.

Derfor har de meldt seg på i et massesøksmål mot de norske laksekjempene, kun dager etter at det Ohio-baserte distribusjonsselskapet Euclid Fish Company leverte sitt søksmål til en føderal domstol i Miami i Florida i slutten av april.

Bagels & Baguettes leverte også sitt søksmål til den samme domstolen i Florida, og har bedt om at det skal anses som en del av massesøksmålet, skriver Undercurrentnews. Der hevder de, i likhet med Euclid Fish Company, at de norske oppdrettsselskapene har koordinert prisene sine siden 1. juli 2015 og frem til i dag.

«Dette søksmålet reises på grunnlag av ulovlig koordinering av priser for direkte-kjøpere av oppdrettslaks og lakseprodukter derfra (som laksefilet og røkt laks) som ble solgt direkte av [de saksøkte]», heter det i innledningen av stevningen fra Euclid, som E24 har fått tilgang til.

Syv saksøkere

Videre skriver Euclid Fish Company at «de saksøkte ofte – og feilaktig – hevdet at kostnadsøkninger rettferdiggjorde prisøkningene, men deres egne data motbeviser denne angivelige begrunnelsen».

Søksmålet leveres på vegne av «alle personer og enheter i USA og dets territorier som direkte har kjøpt oppdrettslaks [...] fra en eller flere av de saksøkte».

Bagel-sjappa er en av totalt syv saksøkere som vil at amerikanske domstoler skal ta stilling til hvorvidt de norske oppdretterne har drevet med prisfiksing. Restauranten Prime Steakhouse i Falconer i New York leverte sin 76 sider lange sak til en domstol i Portland i Maine 9. mai. Beacon Fisheries, Cape Florida Seafood og Fishing Line leverte sine søksmål i Miami i Florida en uke senere. Schneider's Fish and Seafood Corp saksøkte bare dager etter Bagels & Baguettes, skriver Undercurrentnews.

Les også

Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

Uanmeldte inspeksjoner

Søksmålene er basert på at oppdrettsgigantene i februar fikk et overraskende besøk av EU-kommisjonen på sine anlegg i Skottland og Nederland.

I en pressemelding skrev EU-kommisjonen at de hadde gjennomført uanmeldte inspeksjoner hos «flere selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks».

«Kommisjonen har bekymringer om at selskapene som er inspisert kan ha brutt EUs monopol-regler som forbyr kartellsamarbeid og restriktiv forretningspraksis», het det i pressemeldingen.

I det amerikanske søksmålet viser Euclid Fish Company til et brev EU-kommisjonens sendte til oppdretterne i februar, hvor det hevdes at oppdrettsgigantene har:

 • Koordinert salgspriser og utvekslet kommersielt sensitiv informasjon.
 • Blitt enige om å kjøpe produkter av konkurrenter når disse konkurrentene hadde lavere priser.
 • Benytte seg av en koordinert strategi for å øke spottprisen på norsk oppdrettslaks for å sikre høyere prisnivåer på langtidskontrakter.

Oppdretterne svarte

Da søksmålet fra Euclid Fish Company ble kjent i slutten av april, kontaktet E24 samtlige av de norske oppdrettsselskapene for kommentarer.

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood hadde følgende kommentar fra selskapet.

– Vi er gjort oppmerksom på søksmålet. Den knyttes til EU-kommisjonens undersøkelser fra februar, der de undersøker om det finnes praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt.

– Vi er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen, hverken i Norge, EU eller USA. Vi samarbeider med EU-kommisjonen i saken.

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Mowi bekreftet da at de var kjent med søksmålet.

– Vi er gjort kjent med at et amerikansk selskap har gått til massesøksmål mot flere norske og skotske oppdrettsselskaper, deriblant Mowi. Vi holder på med å sette oss inn i søksmålet, men det kan se ut som det tar utgangspunkt i de undersøkelsene EU-kommisjonen har gående om at norske oppdrettsselskaper har drevet med prissamarbeid eller annen konkurransevridende aktivitet.

– Vi har hverken drevet med prissamarbeid eller annen konkurransevridende aktivitet, og mener av den grunn at anklagene i massesøksmålet for vår del er grunnløse, skriver Hjetland i en SMS til E24.

Også administrerende direktør Espen Engevik i Ocean Quality bekreftet overfor E24 at han var kjent med søksmålet.

– Dette er i sammenheng med razziaen EU-kommisjonen gjennomførte mot flere oppdretteres kontor i England for noen uker siden. Som vi har sagt tidligere samarbeider vi fullt ut med EU i undersøkelsene.

– Vi ser ikke noen annen konsekvens før undersøkelsene er gjennomført, sier Engevik.

Administrerende direktør Einar Eide i Bremnes Seashore bekreftet at de hadde registrert søksmålet. Eide hadde ingen kommentar til saken utover det.

Salmar og Lerøy besvarte ikke E24s henvendelser i april.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. EU

Flere artikler

 1. Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

 2. Hevder norske oppdrettsgiganter inngikk priskartell på grunn av russisk utestengelse

 3. Betalt innhold

  Norske laksegiganter saksøkt i USA

 4. Norske lakseoppdrettere saksøkt også i Canada

 5. Betalt innhold

  Norske lakseoppdrettere saksøkt også i Canada