Hurtigrutens innleide PR-rådgiver skaffet krisemøte med Venstre-kollega Iselin Nybø

Da corona-krisen traff, hadde Hurtigruten allerede engasjert lobbyist Anne Solsvik fra First House. De siste to månedene har hun blant annet jobbet med få til krisemøte med næringsminister Iselin Nybø.

Publisert:

Begge kommer fra partiet Venstre.

Siden midten av mars har Solsvik, som tidligere har vært leder for Unge Venstre og personlig rådgiver for Trine Skei Grande, arbeidet for å påvirke regjeringen til å gi rederiet corona-støtte.

I 2015 gikk hun til First House, og ble i fjor partner i byrået. Ifølge byråets nettside har hun «de siste årene bistått kunder med posisjonering innen myndighetskontakt».

Solsvik tar kontakt med den politiske ledelsen i Næringsdepartementet tirsdag 17. mars. Der er hele toppledelsen fra partiet Venstre: Næringsminister Iselin Nybø, statssekretær Lucie-Katrine Sunde-Eidem og politisk rådgiver Britt Giske Andersen.

Selv om Solsvik jobber i First House, var hun i fjor fortsatt en del av den indre kretsen i Venstre. På partiets landsmøte hadde både hun og Nybø sentrale verv. Solsvik ble i oktober i fjor hentet inn av partileder Grande for å hjelpe Venstre å evaluere partiets katastrofale valgkamp.

Et halvt år senere er det Solsvik som ber sine partifeller i Venstre om hjelp.

Les også

Spillet om krise-milliardene

KRISEMØTE: Næringsminister Iselin Nybø (V) er partifelle med Anne Solsvik, og møtte Hurtigrutens ledelse i krisemøte.

Får svar på seks minutter

Solsvik kontakter blant annet partikollega og statssekretær Lucie-Katrine Sunde-Eidem i Næringsdepartementet og statssekretær Jorunn Hallaråker fra Kristelig Folkeparti.

«Hei Jorunn og Lucie. Følger opp samtale med Jorunn angående behov for reisegarantier», skriver Solsvik i en e-post 17 mars.

Solsvik gir beskjed om at støtteordningene slik de er utformet ikke hjelper Hurtigruten godt nok. Hun ber staten opprette et "garanti-krisefond" for fremtidige bestillinger fra turister ikke bare for 2020, men også for 2021 og 2022.

Fredag 20 mars følger Solsvik opp med ny e-post til Sunde-Eidem og ber om et møte med næringsminister Nybø.

– Vi forstår at dere jobber med en reiselivspakke, og vi har noen konkrete innspill vi mener er avgjørende at dere får med skal vi ha en reiselivsnæring som kommer seg på beina igjen. Ber om et møte med politisk ledelse så fort det lar seg gjøre og at det settes av 20–30 min for at vi får med innspill til det videre arbeidet, skriver Solsvik.

E-posten sendes klokken 13.03. Seks minutter senere får hun svar.

– Hei Anne. Fra 17.00 til 17.30 vil vi ha et telefonmøte i dag. Mvh Lucie K.

– Takk igjen for rask oppfølging, svarer Solsvik.

Hurtigrutens ledelse forteller Nybø at rederiet kan tape fem milliarder kroner i inntekter før året er omme, og at selskapet er avhengig av corona-støtte for å overleve.

PR-RÅDGIVER Hurtigruten hyret inn Anne Solsvik som vikar i februar.

Ble leid inn før krisen

I månedene etter coronautbruddet har Solsvik kontakt med toppledelsen i fire departementer.

Anne Solsvik i First House forteller at hun har vært innleid av First House i flere måneder, også før corona-krisen inntraff.

– Jeg har vært engasjert i Hurtigruten siden februar på grunn av sykemelding i selskapet. Da er det naturlig at man i en situasjon, har oppfølgingen for selskapets del, sier Solsvik.

– Hvilke vurderinger har du gjort med tanke på dobbeltroller når du forsøker å påvirke partifeller i Venstre?

– Jeg tenker det er ryddigst at du snakker med Torleif (Ernstsen, finansdirektør i hurtigruten).

– Men hvilke refleksjoner gjør du deg om dobbeltroller som lobbyist og opp mot partifeller i Venstre?

– Jeg har ikke tenkt å gå inn på det, sier Solsvik, og henviser igjen til Hurtigruten.

Hun legger også til at partimedlemskap er et privat anliggende, og at det ikke er ulovlig for ansatte i kommunikasjonsbransjen å være medlem i politiske partier.

Venstre-politikere vil ikke kommentere

Hverken næringsminister Iselin Nybø (V) eller statssekretær Lucie-Katrine Sunde-Eidem vil stille til intervju om saken. Kommunikasjonsrådgiver Lotte Nilsen Brudevoll i næringsdepartementet skriver i en e-post at hun kan siteres på følgende:

«Hurtigruten er en viktig aktør som er direkte rammet av corona-krisen, så det er naturlig at de har kontakt med både Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet om situasjonen. Departementet har ingen kommentar til ansettelser og engasjement i Hurtigruten.»

Hurtigrutens finansdirektør Torleif Ernstsen sier Solsvik ble hyret inn på grunn av en langvarig sykmelding i selskapet.

– De fleste som jobber med politikk og samfunnskontakt har en bakgrunn fra politikk, enten du jobber med kommunikasjon, innen mediene eller med myndighetskontakt. Det har også Anne, sier Ernstsen.

– Anne begynte hos oss på fulltid allerede i februar, altså i god tid før coronakrisen traff Norge og verden. Vi er veldig fornøyde med jobben hun gjør som vikar, sier Ernstsen.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken kom det ikke tydelig frem at Solsvik ble engasjert av Hurtigruten før coronakrisen inntraff. Dette er nå presisert. Saken ble oppdatert klokken 19.41 den 11.mai 2020.

Denne saken er opprinnelig publisert på iTromsø.no. Les flere saker fra dem:

Konkurs turistbutikk har over én million kroner i gjeldHer har Maja (22) og Tora (20) sin første dag på sommerjobben: – I fjor sto vi i T-skjorte og raket
Publisert: