Spacemaker AI vil bygge byer med kunstig intelligens

Daglig leder i Spacemaker AI, Pål-Christian Njølstad, ønsker å ta i bruk egen programvare for å bygge byer.

Pål-Christian Njølstad i Spacemaker AI vil bruke kunstig intelligens til å revolusjonere byggebransjen. Her er han på NEFs PropTech-konferanse i 2019.
Publisert:

– Vår visjon er å bruke kunstig intelligens til å designe og utvikle bedre byer, for å understøtte den enorme, globale urbaniseringen som skjer slik at vi kan bygge tettere, på en bærekraftig måte og samtidig sikre gode bokvaliteter, sier Njølstad.

Spacemaker AI har i løpet av få år vokst fra 20 til over 90 ansatte, ifølge Njølstad.

Selv om oppstartsbedriften for øyeblikket primært jobber innenfor boligutvikling, ser Njølstad for seg at de snart kan utvikle næringsbygg i fremtiden.

– Vi gjør allerede blandede prosjekter med både næring og bolig, og har gjort piloter innenfor kontorbygg. Videre ønsker vi å støtte flere områder, som sykehus, skoler og barnehager, sier Njølstad.

Les også

Dyr bolig på Oslos vestkant: Selges for 100 millioner kroner

Selskapet bruker egen programvare for å hjelpe arkitekter og boligutviklere teste ulike bygningskonsepter på tomter, for å optimalisere plassbruken og effektivisere planleggingsprosessen.

Programvaren hjelper brukeren teste flere alternativer raskere enn de kan med manuelle metoder, og finner den optimale løsningen basert på premissene brukeren selv setter.

Njølstad forteller at Spacemaker AI lar brukeren teste hvilken løsning som gjør at premisser som lite støy og mye dagslys blir møtt.

– Kan Spacemaker AI erstatte arkitekten eller utvikleren?

– Vår programvare er et beslutningsstøtteverktøy for arkitekter og utviklere med erfaring med boligutvikling, og som kjenner til reguleringsprosessene og rammebetingelsene for et prosjekt, svarer Njølstad, som forklarer at løsningen på ingen måte erstatter mennesker, bare hjelper dem.

Les også: «Døråpner»-gründere henter millioner: Meglertopp investerer i Unloc

Internasjonal etterspørsel

Les også

Boligprodusenter: – Bransjen er sterkt utsatt for konsolidering

Spacemaker AI åpnet tidligere i år et kontor i Sverige, og åpnet et forskningskontor i Boston i oktober 2018, ifølge selskapet.

For øyeblikket hevder Njølstad at etterspørselen etter tjenestene til Spacemaker AI er for stor for hva de har kapasitet til, med forespørsler fra blant annet Thailand, New Zealand og Brasil. Njølstad har klare fremtidsambisjoner.

– Først og fremst er det aller viktigste for oss å skape kundesuksess. Når det er sagt, har identifisert en del andre land vi ønsker å ekspandere til når tiden er riktig. Flere europeiske land er interessante, og så har vi åpnet et forskningskontor i Boston. Det er dermed naturlig at vi vurderer muligheten for kommersiell ekspansjon til USA. I tillegg eksperimenterer vi med andre bruksområder for teknologien vår både før og etter planleggingsprosessen, som er vårt hovedfokus, sier han.

Mer digitalisering i byggebransjen

Flere av de ledende boligutviklerne i Norge og Sverige står på kundelisten, som inkluderer Obos, Skanska og AF Gruppen.

Njølstad er fornøyd med at mange ledende i bransjen tar mulighetene digitalisering og kunstig intelligens tilbyr på alvor.

– De kundene vi har kan man regne som tidlige brukere, som tør å satse på fremtiden. Jeg opplever dem som fremoverlente og innovative, og de ser hvordan vår programvare skaper verdi i prosjektene deres, sier Njølstad.

– Er byggebransjen for tradisjonsbundet til å ta i bruk ny teknologi?

– Jeg tror at det å jobbe på en ny måte alltid er krevende og utfordrende, og det er en kjensgjerning at byggebransjen har kommet kortere enn andre industrier når det kommer til digitalisering. Jeg opplever samtidig at bransjen er på god vei mot å bli mer digitalisert, ta i bruk smartere løsninger og villige til å bevilge ressurser for å teste nye digitale verktøy.

Norge er langt foran

Bygg.no har tidligere skrevet om at Spacemaker AI er det første selskapet i verden til å utvikle slik teknologi, og Njølstad holder fast ved at det ikke finnes tilsvarende verktøy i verden.

– Hvorfor basere seg i Norge?

– Norge ligger langt foran innen digitalisering sammenlignet med resten av verden, også hva gjelder byggebransjen. Allerede på 80-tallet dukket de første norske PropTech-selskapene opp, og man begynte å digitalisere deler av datagrunnlaget allerede da. Dessuten er landets planmyndigheter relativt profesjonelle og transparente i hvordan de stiller krav i forhold til andre land, hvilket tilrettelegger for en faktabasert diskusjon om kvaliteter på et prosjekt under regulering.

Publisert: