Lundin får grønt lys til å prøve ny oljeutvinningsmetode

Den svenske oljegiganten Lundin har fått godkjenning til å prøve helt nye metoder for oljeutvinning på Rolvsnes. Det er aldri før blitt gjort på norsk sokkel. 

TILLATELSE FRA REGJERINGEN: Lundin har fått tillatelse fra Olje- og energidepartementet til å teste en helt ny måte å utvinne olje på.

Foto: Ints Kalnins Reuters
Publisert:

Lundin har fått tillatelse til å gjennomføre en langtids prøveproduksjon av en ny type reservoar ved Rolvsnes-funnet i Nordsjøen. Selskapet mener de har funnet løsningen på utfordringen om å utvinne olje og gass fra oppsprukket og forvitret grunnfjell.

Noe lignende har ikke blitt gjort på norsk sokkel tidligere.

Etter en brønntest i fjor, skrudde Lundin opp ressursanslagene på Rolvsnes fra mellom 2 og 16 millioner oljeekvivalenter til mellom 14 og 78 millioner oljeekvivalenter.

– Vi tenker å produsere fra denne brønnen i et år for å skaffe oss kunnskap om hvordan denne reservoartypen produserer over tid, sier letesjef i Lundin Halvor Jahre til Sysla, som først omtalte saken.

Planlagt oppstart er andre kvartal i 2021.

Interessant for andre

Letedirektør i Oljedirektoratet Torgeir Stordal mener at suksess på Rolvsnes kan være interessant for andre deler av sokkelen.

- Det er også selskaper som leter etter denne type reservoarer i Norskehavet, sier han til Sysla.

Funnet på Rolvsnes ble gjort i 2009, men det har vært vanskelig å utvinne oljen tidligere, fordi reservoarsteinen ikke er porøs nok til å ha plass til hydrokarboner. Dette er en utfordring oljenæringen lenge har stått ovenfor, men som Lundin mener å ha løst.

For dersom granitten er oppsprukket og utsatt for forvitring, kan den ha sprekker og porer som mettes av hydrokarboner. Dermed kan det være mulighet for å hente opp oljen.

– Dette er kjempespennende. Resultatene fra brønntesten i fjor anser vi som svært interessante. Nå får Lundin anledning til å undersøke det kommersielle produksjonspotensialet, sier Stordal til Sysla.

Equinor selger aksjepost

Tidligere denne uken ble det kjent at Equinor har inngått en avtale med Lundin Petroleum om å selge en aksjepost på 16 prosent i selskapet, i bytte med en direkte eierandel på 2,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet.

Equinor får også et kontantvederlag på omlag 650 millioner dollar, eller 5,6 milliarder kroner.

– Siden 2016 har vi mer enn doblet verdien av vår investering i Lundin. Denne transaksjonen gir oss muligheten til å realisere denne verdiskapingen, og samtidig øke vår direkte eierandel i Johan Sverdrup-feltet, sa konsernsjef Eldar Sætre i Equinor til E24 om avtalen.