Lundin får grønt lys til å prøve ny oljeutvinningsmetode

Den svenske oljegiganten Lundin har fått godkjenning til å prøve helt nye metoder for oljeutvinning på Rolvsnes. Det er aldri før blitt gjort på norsk sokkel. 

TILLATELSE FRA REGJERINGEN: Lundin har fått tillatelse fra Olje- og energidepartementet til å teste en helt ny måte å utvinne olje på.

Foto: Ints Kalnins Reuters
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:

Lundin har fått tillatelse til å gjennomføre en langtids prøveproduksjon av en ny type reservoar ved Rolvsnes-funnet i Nordsjøen. Selskapet mener de har funnet løsningen på utfordringen om å utvinne olje og gass fra oppsprukket og forvitret grunnfjell.

Noe lignende har ikke blitt gjort på norsk sokkel tidligere.

Etter en brønntest i fjor, skrudde Lundin opp ressursanslagene på Rolvsnes fra mellom 2 og 16 millioner oljeekvivalenter til mellom 14 og 78 millioner oljeekvivalenter.

– Vi tenker å produsere fra denne brønnen i et år for å skaffe oss kunnskap om hvordan denne reservoartypen produserer over tid, sier letesjef i Lundin Halvor Jahre til Sysla, som først omtalte saken.

Planlagt oppstart er andre kvartal i 2021.

Interessant for andre

Letedirektør i Oljedirektoratet Torgeir Stordal mener at suksess på Rolvsnes kan være interessant for andre deler av sokkelen.

- Det er også selskaper som leter etter denne type reservoarer i Norskehavet, sier han til Sysla.

Funnet på Rolvsnes ble gjort i 2009, men det har vært vanskelig å utvinne oljen tidligere, fordi reservoarsteinen ikke er porøs nok til å ha plass til hydrokarboner. Dette er en utfordring oljenæringen lenge har stått ovenfor, men som Lundin mener å ha løst.

For dersom granitten er oppsprukket og utsatt for forvitring, kan den ha sprekker og porer som mettes av hydrokarboner. Dermed kan det være mulighet for å hente opp oljen.

– Dette er kjempespennende. Resultatene fra brønntesten i fjor anser vi som svært interessante. Nå får Lundin anledning til å undersøke det kommersielle produksjonspotensialet, sier Stordal til Sysla.

Equinor selger aksjepost

Tidligere denne uken ble det kjent at Equinor har inngått en avtale med Lundin Petroleum om å selge en aksjepost på 16 prosent i selskapet, i bytte med en direkte eierandel på 2,6 prosent i Johan Sverdrup-feltet.

Equinor får også et kontantvederlag på omlag 650 millioner dollar, eller 5,6 milliarder kroner.

– Siden 2016 har vi mer enn doblet verdien av vår investering i Lundin. Denne transaksjonen gir oss muligheten til å realisere denne verdiskapingen, og samtidig øke vår direkte eierandel i Johan Sverdrup-feltet, sa konsernsjef Eldar Sætre i Equinor til E24 om avtalen.

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Norge
 3. Olje og gass
 4. Norsk olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Lundin får grønt lys til å produsere olje på en helt ny måte

 2. – Jeg tror Eldar har all grunn til å være fornøyd

 3. Fant olje på Goddo

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vi har ingen diskusjoner med Aker BP nå

 6. Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet