Europeiske pilotforeninger ut mot Ryanair: Krever bedre arbeidsvilkår for pilotene

Fagforeningene retter kritikk mot arbeidsforholdene i det irske flyselskapet etter kanselleringskaoset. – Falske påstander, sier Ryanair.

KRITIKK: Europeiske pilotforeninger vil ha bedre arbeidsvilkår for pilotene i Ryanair. Her administrerende direktør Michael O'Leary.
Publisert:

I kjølvannet av kanselleringene i Ryanair ser forholdet mellom ledelsen og de ansatte ut til å ha kjølnet betraktelig.

En planleggingstabbe i ferieavviklingen resulterte i pilotmangel og tusenvis av kansellerte avganger for lavprisselskapet.

De ansatte har deretter kritisert Ryanair-ledelsen håndtering og uttalelser om problemene, i et brev omtalt av flere medier. De krever også bedre arbeidsbetingelser.

Piloter fra mer enn 30 av Ryanairs europeiske baser sendte i forrige brevet med krav om blant annet forhandlinger av nye arbeidskontrakter, skriver The Guardian.

Mange av pilotene er ansatt via midlertidige kontrakter, noe som hjelper selskapet med å holde kostnadene ned. I brevet tas det til orde for å endre denne modellen, skriver avisen.

– Sterkt kritisk

Nå rykker også den europeiske pilotforeningen European Cockpit Association (ECA) ut, med kritikk av Ryanairs ansettelsesforhold og med støtte til pilotenes krav.

Foreningen representerer 38.000 piloter fra nasjonale pilotforeninger i 37 europeiske land.

Les også

Kjos om O’Leary-påstand om pengetrøbbel : – Det er nonsens

– Kravene kommer fra Ryanair-pilotene selv. De krever at de vil ha anstendige arbeidsvilkår og arbeidskontrakter som gir direkte ansettelse i selskapet, samt retten til å organisere seg. Den modellen for ansettelse man har i Ryanair, har vi som alle verdens organiserte piloter vært sterkt kritiske til i mange år, sier Yngve Carlsen til E24.

Han er forbundsleder i pilotforeningen Norsk Flygerforbund, som er organisert i den europeiske foreningen ECA.

Sentralt i kritikken er Ryanairs bruk av piloter som arbeider på kontrakter, eller piloter som jobber gjennom enkeltmannsforetak. Pilotforeningen ber selskapet tilby sine ansatte bedre rammer og vilkår for ansettelser.

«Ansettelsesmodellen påvirker arbeidsforholdene negativt ved at tilgangen til grunnleggende ytelser som betalt ferie, sykefravær og svangerskapspermisjon kan begrenses», skriver ECA i en pressemelding.

Resultatet er at Ryanair får lavere kostnader, men en arbeidsstyrke bestående av piloter som ikke blir værende lenge i selskapet, mener pilotforeningen.

Kritikken og kravene er fremlagt for Ryanair.

– Vi kommenterer ikke på falske påstander fra konkurrerende fagforeninger, skriver kommunikasjonsdirektør Robin Kiely i en epost.

Vil støtte pilotkrav

Selv om pilotforeningene ikke forhandler på vegne av Ryanairs piloter, er enkelte piloter medlem av foreningene, både i den norske, tyske, irske og engelske, ifølge Carlsen.

– Vi har til nå ikke forhandlet tariffavtaler for dem, fordi selskapet har hevdet at det er irsk arbeidsrett som gjelder. Det betyr ikke at disse flygerne ikke har ønsket å være organisert i ulike flygerforbund i Europa.

Les også

Ryanair kansellerer om lag 2.000 flyginger de neste seks ukene

Carlsen mener den nylige kjennelsen i EU-domstolen, som slo fast at Ryanair ikke kan kreve at liberale irske arbeidslover gjelder for kabinansatte som har base i Belgia, må få konsekvenser.

– I kraft av den dommen vil pilotene med loven i hånd kunne kreve tariffavtaler. Det ønsker vi og de øvrige europeiske flygerforbundene å støtte.

Få nyhetene først! Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Kjos får et endelig ja fra USA

Les også

Gigatabbe gir uker med Ryanair-kaos

Les også

Ryanair tapte i EU-domstolen

Publisert:

Her kan du lese mer om