Opposisjonen vil avvikle 350-kroners grensen for netthandel i sommer
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil kutte ut momsfritaket på netthandel med virkning fra 1. august. Regjeringen vil utsette avviklingen til 2020.
Det viser næringskomiteens innstilling til stortingsmeldingen om handel.
– Norsk handel fortsetter å blø, men regjeringen vil fortsatt utsette avviklingen av 350-kroners grensen, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.
Han ber regjeringen lytte til opposisjonen.
Frykter kollaps om man fjerner 350-kronersgrensen: – Vi trenger mer tid
Mangler sidestykke
Ifølge Ap, Sp og SV vil flere aktører i næringslivet vil ha momsfritaket avviklet allerede fra 1. juli.
Opposisjonen på Stortinget begrunner sin innstilling med konsekvensene dette allerede skaper for norsk næringsliv, og får ikke overraskende stor støtte hos Virke-direktør Andersen.
– Norsk handel står overfor en av sine største omveltninger noensinne, så da blir det perverst å se at utenlandske konkurrenter har bedre vilkår enn norske bedrifter. Det mangler sidestykke, sier Andersen.
I 2016 økte nordmenns Kina-pakkebestillinger på nett med rundt 75 prosent. I 2017 bestillingene med ytterligere 50 prosent, opplyser Posten.
Tall fra SSB viser at importen av varer til under 350 kroner har vokst fra 4,2 milliarder i 2012, til 18,4 milliarder i 2017, som er de nyeste tallene tilgjengelig.
Regjeringen
Motsvaret fra regjerings medlemmer i næringskomiteen er at en fjerning av momsfritaket vil bli bety stor omstilling for deler av norsk næringsliv.
Derfor vil Høyre, Frp, Venstre og KrF vente til man har en teknisk ordning som fungerer for alle parter, ifølge innstillingen.
Dette er i tråd med Stortingets vedtak fra i fjor om å avvikle momsfritaket i løpet av 2020.
Et av selskapene som har ønsket å utsette avviklingen er Posten, som behandler det store antallet pakker som kommer til Norge fra utlandet, hvor mesteparten av de mindre pakkene kommer fra Kina.
Selskapet sier de frykter «svenske tilstander».
Da svenskene fjernet sitt momsfritak i mars 2018, meldte SVT om 400.000 uavhentede pakker som måtte sendes i retur. Det fremstår som et skrekkscenario, som Posten vil unngå.