Åpner for at flere kan få støtte

Finansdepartementet gjør endringer i kontantstøtteordningen.

 • Sindre Hopland
 • Sofie Amalie Fraser
Publisert:

Lørdag 16. mai kan bedriftene søke om støtte for april gjennom kontantstøtteordningen, det skriver Finansdepartementet i en pressemelding fredag kveld.

Samtidig gjør departementet noen endringer i selve ordningen.

– Kompensasjonsordningen ser i all hovedsak ut til å virke etter hensikten. Ordningen har hjulpet over 20 000 bedrifter allerede og antallet stiger daglig. Når vi nå åpner søknadsrunden for april gjør vi noen justeringer, slik at enda flere skal kunne få støtte og at ordningen treffer enda bedre, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i meldingen.

Dette er de viktigste endringene som gjelder fra april:

 • Egenandelen halveres fra 10.000 til 5.000
 • Hvert foretak kan motta gaver for inntil 3.000 kroner per måned, uten at det skal regnes som omsetning. Det vil sørge for at kronerulling og lignende inntil denne grensen ikke fører til redusert tilskudd. Ellers er det slik at inntekt fra andre støtteordninger i forbindelse med virusutbruddet må regnes som omsetning, for eksempel tilskudd fra ordningen for selvstendig næringsdrivende. 
 • Dyrefor og uunngåelig lønn regnes som uunngåelige faste kostnader, for tjenesteytende virksomhet der levende dyr er en del av tjenesten og dyrevernshensyn gjør det nødvendig med en viss bemanning, som for eksempel hundekjøring og rideskoler. Oppdrettsnæringen ikke er omfattet.

Sesongbedrifter kan søke

I mai vil også sesongbedriften få en egen ordning for kompensasjon. En sesongbedrift er ifølge departementet en bedrift som har minst 80 prosent av omsetningen sin i løpet av seks sammenhengende måneder.

Disse kan søke støtte for uunngåelige kostnader, som resten av bedriftene som sliter under coronakrisen.

En ordning som kompenserer for vedlikeholdskostnader, som kan være aktuelt for alpinanlegg og fornøyelsesparker, skal også komme på plass.

E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalist på e-post sofie.amalie.fraser@e24.no eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til+4741381407.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Finansdepartementet
 3. Coronaviruset
 4. Jan Tore Sanner
 5. Alpinanlegg

Flere artikler

 1. Usikkert om bedriftene kan søke om kontantstøtte fra i dag

 2. Gjør flere endringer i kompensasjonsordningen

 3. Endringer i kompensasjonsordningen: Nå droppes krav om at minst én ansatt må ha fått lønn i februar eller mars 2020

 4. Reiselivet reagerer på ny krisepakke for sesongbedrifter

 5. Nå kan bedrifter med coronatap i april søke om tilskudd