Tidligere Nortura-salgsleder og to andre tiltalt for korrupsjon

Tre personer, deriblant en tidligere Nortura-salgsleder, er tiltalt av Økokrim for korrupsjon. Nortura er ikke mistenkt i saken.

Tore Meek / NTB scanpix
 • David Bach
Publisert:,

Økokrim har tiltalt tre personer for korrupsjon, skriver de i en pressemelding. For to av de involverte lyder tiltalen grov korrupsjon.

Saken dreier seg om en tidligere salgsleder som skal ha mottatt bestikkelser i forbindelse med sin stilling i Nortura. De to andre tiltalte vært tilknyttet som kunder av Nortura.

Nortura SA er ikke mistenkt i saken, presiserer Økokrim.

«En tidligere salgsleder i Nortura SA er tiltalt for å ha krevd eller mottatt bestikkelser fra kunder med til sammen 900.000 kroner. To andre personer er tiltalt for å ha gitt eller tilbudt bestikkelser med til sammen henholdsvis 850.000 kroner og 30.000 kroner», heter det i meldingen.

3 millioner i bot

Økokrim har i tillegg utferdiget et forelegg mot et selskap som har vært kunde av Nortura. Der er det snakk om en bot på 3 millioner kroner og inndragning av 1 million kroner.

Konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim viser til tiltalen. På spørsmål om sakens alvorlighetsgrad viser han til at grov korrupsjon har en strafferamme på fengsel i inntil 10 år, mens simpel korrupsjon kan straffes med fengsels inntil 3 år.

Les også

Les også: To pågrepet for grov korrupsjon (mars 2019)

Saken ble rullet opp i mars i fjor, da den den tidligere salgslederen og en 55 år gammel mann ble pågrepet og siktet.

55-åringen skal, etter det Nationen har kartlagt, tidlig på 2000-tallet ha blitt straffedømt og ilagt næringsforbud etter at han ble funnet skyldig i smugling av store mengder kjøtt og i bedrageri ettersom han mottok eksportstøtte for kjøtt som likevel ble solgt i Norge.

Han ble også dømt til å betale 73 millioner kroner tilbake til staten, en gjeld som i dag skal ha vokst til 111 millioner kroner.

Nekter for korrupsjon

55-åringens forsvarer, advokat Ola Lunde, sier at 55-åringen benekter anklagene.

– Han benekter enhver form for korrupsjon, og mener at tiltalen er grunnløs, sier Lunde.

Advokat Christian Flemmen Johansen skal forsvare den tidligere salgslederen. Han opplyser at klienten ikke erkjenner straffskyld.

– Vi har jobbet med saken over lengre tid og er enda ikke helt ferdig med våre undersøkelser, men min klient er klar på at han ikke erkjenner straffskyld, sier Johansen.

– Vi er nå glad for at vi har fått en tiltale så vi har fått konkretisert innholdet i anklagene, og fortsetter vårt arbeid med å sikre sakens opplysning.

Den tidligere salgslederen har forklart seg for Økokrim om hva han mener er bakgrunnen for det som har skjedd, opplyser Johansen videre. Utover det ønsker han ikke å gå inn i detaljer om forløpet.

Den tredje personen skal ha blitt overrasket over Økokrim-tiltalen, opplyser hans forsvarer, advokat Lars Erikssen.

– Jeg har så vidt fått snakket med ham og redegjort for hva det er snakk om. Han var litt overrasket, og har en litt annen oppfatning av hva det er som har skjedd, sier Erikssen til E24.

– Nå må vi bare forholde oss til at Økokrim har tatt ut tiltale, og ta det videre når vi vet tidsforløpet.

Her kan du lese mer om

 1. Nortura
 2. Korrupsjon
 3. Økokrim
 4. Lov og rett
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Investorduo siktet av Økokrim for grov korrupsjon i Boligbygg-skandalen

 2. Siktet for millionbedrageri av coronastøtte: Tidligere dømt for grovt bankbedrageri

 3. 10 personer tiltalt for bankbedrageri av 22 millioner

 4. Annonsørinnhold

 5. Norsk reder tiltalt i Harrier-saken – risikerer fengsel

 6. Nytt Økokrim-tap: Høyesterett avslår anke i innsidesak