Utvidede skjenketider i Oslo: Økte omsetningen med 30 prosent

I forrige uke fikk utestedene i Oslo igjen lov til å servere alkohol til klokken 03.00. Det ga vekst i omsetningen, men ifølge NHO Reiseliv vil man neppe se jubeltall i regnskapene med det første.

Kim Søyland, daglig leder i byOslo Group, som driver flere utesteder i hovedstaden, forteller om vekst i omsetning etter at skjenketiden ble utvidet forrige uke.

byOslo Group
  • Karoline Johannessen Litland
Publisert:

Frem til mandag i forrige uke har Oslos utesteder hatt skjenkestopp klokken 23:30, som et ledd i å begrense coronasmitten.

Nå får utestedene igjen skjenke til klokken 03 og ha åpent til 03:30, og forrige helg var mange på bytur.

Det merker utelivsaktørene på omsetningen.

Kim Søyland, daglig leder i byOslo Group, forteller om en økning i omsetning på 30 prosent sammenlignet med helgen før.

– Det var første helgen vi hadde åpent til klokken 03:30, og mange hadde ikke fått det med seg. Det tar litt tid, så den første helgen gir ikke et fullt bilde, sier han.

Les også

Goldens bar-satsing er konkurs

Takknemlig for utvidede åpningstider

ByOslo driver utestedene Justisen, Stratos, Nedre Løkka, BA3, F6, Gamle Museet og IVY i hovedstaden. Utenfor de tre førstnevnte stedene var det kø den første helgen med utvidede skjenketider.

Søyland forteller at kapasiteten til stedene kun er en fjerdedel av normalt på grunn av smittevernreglene. Det er ingen stående servering, og bestillingene foregår i stor grad gjennom QR-koder på bordene med digital meny.

– Det har gått bra, men vi har måttet minne folk på reglene. Etter et par helger med fokus på smittevernregler, tror jeg ikke det vil være et problem, sier han.

Han er takknemlig for utvidede åpningstider, og med hensyn til smittespredning mener han det er bedre at festen flyttes ut på byen hos profesjonelle aktører.

Da utestedene kun fikk lov til å skjenke til kl. 23:30, dro mange hjem og fortsatte festen, ifølge Søyland.

Les også

Konkursraset uteble – færre gikk over ende i juni

Kan strammes inn igjen

Byrådsleder Raymond Johansen har imidlertid sagt til VG at han ikke vil nøle med å stramme inn igjen skjenke- og åpningstider dersom smittevernreglene konsekvent brytes. Søyland synes likevel at det er for tidlig å vurdere å endre skjenketidene etter én helg.

– Det bør gå noen helger, da får vi et klarere bilde på hvordan situasjonen er. Det er jo ikke til å legge skjul på at det er andre steder som har vel så stor smitteeksponering, for eksempel badeplassene, sier han og legger til:

– Å bare gå direkte på utelivsnæringen blir litt feil.

Kortdata fra DNB viser at omsetningen i utelivsbransjen i Oslo fikk et kraftig byks på én uke da åpningstidene ble forlenget. Fra uke 25 til 26 steg omsetningen med 46 prosent.

Permitterte 95 prosent av de ansatte

Søyland har i forbindelse med utvidede åpningstider tatt tilbake noen av de permitterte ansatte. Dersom skjenketidene strammes inn igjen, frykter han nye permitteringer og oppsigelser.

– Da beskjeden kom 12. mars, ble 95 prosent av de ansatte permittert på dagen. Nå som åpningstidene er utvidet med 30–40 prosent, har vi kunnet ta en del tilbake igjen, men mange er fortsatt permitterte, sier han.

Nå håper Søyland at alle bransjer tar forholdsregler og sørger for at gjenåpningen av samfunnet går bra. Han håper utestedene kan ha drift gjennom sommeren.

– Det blir nok ikke en bra sommer, men vi håper den kan bli helt grei, og at vi er «fit for fight» igjen til høsten, sier han.

Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv.

NHO Reiseliv/ Per Sollerman

Ingen jubeltall

Til tross for at skjenketidsbegrensningene i hovedstaden nå er fjernet, har Kjersti Aastad, politisk rådgiver i NHO Reiseliv, liten tro på jubeltall i regnskapene med det første.

– Alle serveringssteder som har begrenset kapasitet på grunn av avstandsreglene, vil merke store omsetningstap, sier hun.

– Vil ikke økte åpningstider hjelpe?

– Det er fint at Oslo har gjort som resten av landet og nå skjenker til klokken 03. Det vil helt sikkert hjelpe serveringsstedene i hovedstaden noe, men fordi man er nødt til å servere ved bordene, må også bemanningen økes. Det er kostbart, svarer hun.

Les også

Restaurantkonsern under konkursbeskyttelse: Rekonstruktør mener restauranter må legges ned

Aastad mener at bransjen ikke vil være tilbake på samme nivå som før krisen før avstandsreglene er borte. Derfor etterlyser NHO nå lavere merverdiavgift på servering, slik at bedriftene kan beholde noe av inntjeningen som kommer nå.

– Det er svært kostbart å drive så lenge man har begrensninger. Vi ser en forsiktig oppgang i besøk, men det er fremdeles veldig tøft å drive serveringssteder nå, avslutter hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Utelivsbransjen
  3. NHO
  4. Oslo

Flere artikler

  1. Bareier reagerer på skjenkestopp: – Flere millioner kroner kommer til å gå tapt

  2. Opprop for å redde Oslos uteliv: – Vet ikke når pengene kommer

  3. Virke: Hver tiende i serveringsbransjen kan ha mistet jobben

  4. Fortviler over forlenget skjenkestopp: Etterlyser forutsigbarhet

  5. Utelivsgigant stenger utesteder og permitterer flere ansatte