Ensom svale kutter lønn

SAS-sjef Ola H. Strand gjør mer enn banktoppenes lønnsfrys. Han kutter lønnen med 6 prosent og sier fra seg bonusen. Andre bedriftstopper sier nei.

ÉN AV FÅ LØNNSKUTTERE: Ola H. Strand, sjef for SAS i Norge er den eneste av toppsjefene Aftenposten har snakket med som kutter lønnen sin. Han sier også fra seg retten til bonus.

ERLEND AAS
Publisert:,

–Jeg går ned 6 prosent i lønn i år, sier sjefen for SAS i Norge, Ola H. Strand, til Aftenposten.

I tillegg sier han fra seg retten til bonus. Dermed overgår han banksjefene som fryser sine lønninger og bonuser i 2009, som Aftenposten skrev om i går. Banksjefene ga etter for et knallhardt press fra politikere og andre som mente at det var på tide av toppene viste moderasjon i mørke finanskrisetider.

Konsernsjef Terje Vareberg i Sparebank1 SR-Bank, som først frontet banksjefenes rett til økte lønninger, var i går raskt ute i Aftenposten med å oppfordre flere av næringslivets topper, uavhengig av bransje, til å fryse sine lønninger.

Laber frysinteresse
En ringerunde Aftenposten har gjort til 11 av de største og mest kjente selskapene på Oslo Børs, viser at viljen til å fryse seg gjennom vinteren med null vekst i lønningene, er heller laber. Det er bare SAS-sjefen som kutter lønnen, og ingen av de andre sier at de vil fryse den.
–For min del er det helt nødvendig som leder for en bedrift som sliter, å gå foran og vise moderasjon, sier Strand.
Han presiserer at hele konsernledelsen i SAS har tatt de samme lønnskuttene, og at enkelte ansatte også har gått ned i lønn.
SAS har i flere år slitt med elendig lønnsomhet og milliardunderskudd, og mange av verdens flyselskaper sliter. Derfor er det ventet store endringer i flybransjen i årene som kommer.

Vil ikke fryse
Kjell Aamot er sjef i mediekonsernet Schibsted og måtte i går tåle juling på Børsen etter å ha varslet at inntjeningen til selskapet ikke blir så god som tidligere forventet. Han varsler nye runder med kostnadskutt. Schibsted eier Aftenposten som sliter med kollaps i annonseinntektene, mens VG ikke klarer å stagge opplagsfallet. Selv om inntektene svikter vil ikke Schibsted-sjefen gjøre som banktoppene eller SAS-sjefen.
–Det har ikke vært diskutert, men vi kommer til å se på alle kostnader, og ansvarlighet er uansett ett nøkkelord, sier Aamot.
–Er du enig med SAS-sjefen i at det er et lederansvar å gå foran og vise moderasjon når det går dårlig?
–Alle må vurdere situasjonen for seg selv og sitt eget selskap. Å vurdere Schibsted opp mot SAS blir helt feil. De har langt større problemer enn det vi noen gang har hatt, sier Aamot.
Christian Rynning-Tønnesen leder Norske Skog, et annet selskap som har slitt tungt og lenge, med underskudd og nedbemanning.
–Det er styret som fastsetter min lønn. Lønn for 2009 er ennå ikke diskutert, og dette spørsmålet vil ikke bli behandlet før til sommeren, sier Rynning-Tønnesen.
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har tidligere uttalt at det er viktig å vise moderasjon i krisetider, men vil ikke si noe om lønnsfrys kan være aktuelt.
–Vi ønsker ikke å kommentere Baksaas lønn akkurat nå, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor.
Sjefen for Norges desidert største selskap, Helge Lund i StatoilHydro, har ikke vurdert lønnsfrys.
–Men det er et klart behov for å utvise moderasjon; i næringslivet generelt, i StatoilHydro og for min egen del, sier Lund.

Les også:

Les flere nyheter på E24