KID-EIER SKYLDTE DNB NOR ÉN MRD.: Kid-eier kan tape 675 mill.

Interiørkjedens eiere klarte ikke betjene gjelden på nesten 1,1 milliard kroner til DnB Nor. Torsdag tok banken affære.

Grundseth, Dag W.
  • Tor Øyvind Andersen
  • Mats Samdahl Weltz
Publisert:,

Kids svenske majoritetseiere, IK Investment Partners, kan tape 675 millioner kroner på investeringen i den norske interiørkjeden etter at hovedbankforbindelsen DnB Nor tok over Kid Interiørs eierselskap torsdag.

Det viser beregninger E24 har gjort.

- Vi har gått inn med ytterligere 200 millioner kroner i tillegg til den egenkapitalen som ble skutt inn da vi kjøpte selskapet i 2005, sier partner i den svenske storeieren IK Investment Partners, Trygve Grindheim, til E24.

I 2005 kjøpte det svenske investeringsselskapet, den gangen under navnet Industri Kapital, 75 prosent av aksjene i Kid Interiørs eierselskap Nordisk Tekstil Holding.

635,2 millioner kroner ble innskutt som egenkapital, hvor svenskenes andel var 75 prosent. Da DnB Nor torsdag tiltrådte pantet torsdag, fikk dermed de svenske eierne realisert et tap på 475 millioner kroner.

Ifølge Grindheim i IK Investment Partners har selskapet skutt inn ytterligere 200 millioner kroner, noe som gjør at totaltapet kan havne på 675 millioner kroner.

Nye lån

I tillegg har IK Investment Partners tilsammen de to siste årene gitt eierselskapet til Kid Interiør 150 millioner kroner fordelt på to konvertible lån. Det siste lånet ble gitt så sent som i mars i år.

Grindheim vil ikke kommentere disse lånene overfor E24, og hvorvidt disse kravene går tapt er uklart.

Det er heller ikke utbetalt utbytte til aksjonærene i Kids eierselskap mellom 2005 og 2007 som kan pynte på det dystre regnestykket.

Det er fremdeles en liten mulighet for at eierskapet kan reddes. Frem til overtagelsen er endelig behandlet av Konkurransetilsynet om tre uker, vil partene forhandle om en løsning, forteller Grindheim til E24.

Gjeldstynget

Kjøpet av Kid Interiør ble som vanlig innen private equity tungt gjeldsfinansiert. I Nordisk Tekstil Holding har det vært gjeldsforpliktelser på over én milliard kroner til DnB Nor, og det er denne gjelden som er blitt misligholdt.

Kommunikasjonssjef Trond Bentestuen i DnB Nor sa torsdag formiddag til E24 at banken vil drive Kid Interiør videre, men avventer blant annet godkjennelse hos Konkurransetilsynet.

Les også: Kid Interiør i bankens klør

Drevet for kreditors regning og risiko

Ifølge regnskapet til Kid-eieren fra 2007 hadde selskapet balanseført en gjeld til kredittinstitusjoner på over én milliard kroner, en gjeld kreditor DnB Nor alene står bak.

I 2007 kostet denne gjelden Nordisk Tekstil Holding 116 millioner kroner i rentekostnader, og Kid-eierens underskudd før skatt havnet på over 107 millioner kroner.

Resultatet i Kid Interiør, som er den operative virksomheten i konsernet, var samme året begredelige 122.000 kroner.

Ved utgangen av 2007 var egenkapitalen tapt og i årsrapporten det samme året skriver selskapet at Nordisk Tekstil Holding drives for kreditorenes regning og risiko.

I den samme rapporten gikk det frem at selskapet skulle fortsette drift fordi de forventet positiv utvikling i datterselskapet Kid Interiør. I 2007 solgte Kid Interiør den svenske virksomheten med et tap på nesten 50 millioner kroner.

Solgte for 1 milliard

Helt mot slutten av juni 2005 kunne far og sønn Jul Andrew Gundersen cashe inn omtrent én milliard kroner da svenskene kjøpet seg inn med 75 prosent av aksjene.

De resterende aksjene i selskapet satte Jul Andrew Gundersen jr. og hans kone på frem til idag.

Gundersen jr. ønsker ikke å kommentere saken overfor E24.

- Jeg er kun en minoritetsaksjonær og har følgende ikke vært involvert i dialogen med banken, sier Gundersen til E24.

Les flere E24-nyheter her.

Her kan du lese mer om

  1. Kid

Flere artikler

  1. Kid Interiør i bankens klør

  2. Kid kjøper svensk interiørkjede av Ica Gruppen

  3. Munnbind

  4. Annonsørinnhold

  5. Er penis-mobbing greit?

  6. Begjærer samboerparet bak TA Invest konkurs