TROR PÅ STØRRE KUTT: - Renten ned til 3 prosent

Nordeas senioranalytiker Erik Bruce tror Norges Bank senker styringsrenten til 3 prosent i løpet av 2009.

OPTIMISTISK GJEDREM: Sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, tror Norges Bank undervurderer ledighetsveksten.
Publisert:

- Det er liten tvil om at veksten internasjonalt blir svært svak i 2009 og 2010, skriver senioranalytiker Erik Bruce i en oppdatert markedsrapport fra Nordea.

Det urolige klimaet i verdensøkonomien får Bruce til å komme med en oppdatert markedsrapport, og Bruce ser for seg en dyster fremtid hvor Norge blir hardt rammet.

- Vi anslår lavere vekst i fastlandsøkonomien, høyere arbeidsledighet, lavere lønnsvekst og lavere inflasjon enn Norges Bank gjorde i siste pengepolitiske rapport. Det tilsier at Norges Bank vil kutte vesentlig mer enn det som er antydet i siste pengepolitiske rapport, skriver Bruce.

Kraftige rentekutt

Flere land, deriblant Norge, har kuttet rentene kraftig og nå forventer senioranalytikeren at Gjedrem jevnlig vil kutte rentene frem til 2010.

- Norges Bank kutter med 25 basispunkter på hvert møte. I juni kan det komme et kutt på 50 basispunkter, mens vi venter siste kutt i august. Da vil Norges Bank ha kuttet styringsrenten til 3,00 prosent, godt under Norges Banks anslag (om lag 4 prosent), skriver Bruce.

I dag er styringsrenten på 4,75 prosent, noe som tilsier at Nordea tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sette ned renten med 175 basispunkter på et knapt år.

Les også: Rentene stuper

Høyere arbeidsledighet

Mangel på arbeidskraft har vært industriens problem de siste årene, men finansuroen fører nå til at industrien sliter og arbeidsplassene ryker.

Arbeidsledigheten har holdt seg stabil siden i fjor sommer, og tallene for august i år viser at arbeidsledigheten utgjorde 2,4 prosent av arbeidsstyrken. Bruce tror altså dette vil øke til 4,5 prosent.

- Arbeidsledigheten vil øke kraftig. I løpet av annet halvår 2009 vil AKU-ledigheten nå 4 prosent og i løpet av 2010 til 4,5 prosent, skriver senioranalytikeren.

Svak lønnsvekst

I tillegg til en økning i arbeidsledigheten tror Bruce også at lønnsoppgjøret i 2009 vil bli mye svakere enn det har vært de siste årene.

Bruce tror de svake økonomiske utsiktene fører til at lønnsoppgjøret blir svært moderat og at veksten i gjennomsnittlig lønn vil bli på 4 prosent neste år.

I 2008 vil lønnsveksten bli på omtrent 6 prosent.

Les også: Frykter deflasjon i USA

Til forsiden

Publisert: