Fjerner nøkkelhullsmerket fordi varene selges med tap

Priskrig på «sunnhetsstemplede» matvarer har gjort varene så billige for forbrukeren at butikkene selger med tap. Nå forsvinner merket fra stadig flere varer.

FULL PRISKRIG: I 2011 ga Kiwi kundene et prisavslag tilsvarende momsen på nøkkelhullsvarer, og konkurrerende matkjeder kastet seg i priskampen. Da skal det ha oppstått et press fra matkjedene overfor leverandørene om å droppe nøkkelhullsmerket.

Frode Hansen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Kiwi gikk i bresjen for priskrig på nøkkelhullsmerkede varer i 2011, og andre dagligvarekjeder kastet seg med. Nå kan priskrigen snart være over.

Aftenposten har gått igjennom 20 varer som var nøkkelhullsmerket i 2011. På åtte av varene har «sunnhetsstempelet» forsvunnet. Og leverandørene har planer om å fjerne flere nøkkelhullsmerker, ifølge avisen.

Årsaken er rett og slett at usunne matvarer, der det ikke er noen erklært krig om å tilby lavest pris, får bedre eksponering i butikkene, ifølge leverandørene.

Dermed blir nøkkelhullsmerkingen ulønnsom - for alle unntatt forbrukeren.

Wasa, som fører knekkebrødprodukter med fullkorn, har allerede fjernet merket fra varer som Wasa Havre og Rugsprø fordi kjøpmenn selger varene med tap.

– Vi opplever at usunne varer med bedre marginer i praksis ofte prioriteres i butikk, sier administrerende direktør, Rune Nordli i Barilla Norge til Aftenposten. Selskapet eier Wasa.

Ifølge Aftenposten er Barilla og Q-meieriene blant de få som er åpne om at de fjerner merket på grunn av prisingen.

– At noen synes konkurransen har blitt for tøff, er interessant i seg selv. Vi vil gjerne ha flere nøkkelhullsvarer, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy til Aftenposten.

Les også:

Ekspertene: Derfor er ikke Kiwi billigst- Pisker kundeneØkte prisen på sunn mat før nøkkelhull-kutt

Flere artikler

  1. Ny priskrig - flere varer kraftig nedsatt

  2. – Vi har aldri solgt til så lav pris før

  3. Slik forklarer dagligvarekjedene prishoppene

  4. Annonsørinnhold

  5. Lanserer priskrig på øl: – Skal slå Kiwi og Rema på pris

  6. «Et lite stykke Norge» dumpes i årets julepriskrig