Nå rives det første regjeringsbygget
Klippet ned øverste del.
Mandag startet den utvendige rivingen av det aller første regjeringsbygget.
S-blokka, som fikk store skader under terrorangrepet 22. juli, er det første av tre bygg som er besluttet revet for å gi plass til et nytt regjeringskvartal.
Dette området skal romme 2500 kolli bagasje
Klipper ned bygget
Siden i høst har Statsbygg rensket bygget. Betongkonstruksjonen som nå står igjen, skal rives ned i løpet av de kommende månedene.
– Arbeidet vil pågå frem til i mars. Da regner vi med å ha kommet oss helt ned til fjellet, sier prosjektleder fra Statsbygg, Kristine Wangen.
Mandag formiddag var det plassert en stor kran med spesialutstyr som klippet ned øverste del av bygget.
– Fremover vil vi ha en kran på hver side av bygget, som vil jobbe seg nedover, forteller Wangen.
Saken fortsetter under bildet.
Dag og natt
Planen er at kranene skal klippe seg nedover på nattestid, mens massene fraktes bort på dagtid.
– Vi river primært på natten fordi vi er avhengige av at det ikke er mange i nærheten når rivingen skjer. Vi ønsker å holde gangveiene oppe så mye av tiden som mulig, det ville ikke vært mulig om vi rev på dagen, sier Wangen.
S-blokka har åtte etasjer over bakken og to under bakken, totalt utgjør dette 17.000 kvadratmeter. Når bygget er ferdigrevet regner Statsbygg med å ha kjørt bort 15.000 tonn med betong.
– Betongen er dessverre forurenset med tungmetaller og kan dermed ikke gjenbrukes. All betong vil kjøres bort til Lindum, sier hun.
Hevder denne teknologien vil endre solcellemarkedet
Åpent regjeringskvartal
Regjeringen har besluttet at også Y-blokka og R4 i Grubbegata skal rives. Høyblokka skal derimot få stå igjen, blant flere nye regjeringsbygg.
– Vi ønsker et mest mulig grønt og åpent regjeringskvartal, og det er vanskelig å få til dersom vi beholder disse byggene, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H).
Når de to andre byggene skal rives, kan han ikke svare på.
– I utgangspunktet er det S-blokka som nå rives, så vil man gå videre med de andre byggene på et senere tidspunkt, sier han.
Saken ble opprinnelig publisert på tu.no