– Fikk litt hakeslepp på størrelsen

Mohn-familien gir bort én milliard til egen stiftelse. Vi kommer ikke til å sløse bort pengene, forteller daglig leder Kåre Rommetveit.

MILLIARDGAVE: Leder i forskningsstiftelsen Kåre Rommetveit sier milliarden vil bli brukt på å styrke den langsiktige satsingen på kvalitet i forskningsmiljøene i Bergen, altså på universitetet i Bergen og Haukeland sykehus. Haukeland Universitetsykehus fotografert fra Ulriksbanen i 2012.

Hallgeir Vågenes
 • Maren Løhre
Publisert:,

– Trond ga beskjed i går om at nå skjedde det. Ellers har jeg vært informert om det en stund, sier Kåre Rommetveit, daglig leder i Bergens Forskningsstiftelse.

Da han først hørte om beløpet fikk han «hakeslepp»:

– Trond Mohn har vært en gavmild person i all sin tid, men jeg fikk litt hakeslepp på størrelsen. Det er en kraftig sak å ta inn over seg, sier han.

– Sjenerøsitet uten sidestykke

Tanten Marit Mohn, og far Trond Mohn, har kjøpt ut Frederik Wilhelm Mohn fra familieselskapet Wimoh AS – som var selskapet som i sin tid eide og kontrollerte Frank Mohn AS. Lille julaften ble det kjent at alle aksjonærene besluttet å gi en gave på én milliard kroner til Bergens Forskningsstiftelse.

– Dette er en sjenerøsitet uten sidestykke, og vil bety mye for oppbyggingen av kompetanse i forskningsmiljøene, sier Rommetveit og leter etter ord.

– Det er ikke så mange ord man kan bruke enn de kraftuttrykk man kan finne. Det er en enestående giverholdning og det representerer et samfunnssyn man bare kan ta av seg hatten for, sier Rommetveit.

– Det måtte jo være litt størrelse på det. Det er et fint og rundt tall, sier Trond Mohn til Bergensavisen.

Ifølge Mohn var valget av Bergens Forskningsstiftelse et naturlig formål de har støttet over flere år, og han forteller at det bevisst ikke blir gitt føringer for pengebruken. Han mener at det sistnevnte kan gi større forpliktelse for mottageren.

– I tillegg er det en anerkjennelse av forskerne, som selv må få lov til å prioritere, sier han.

Det var Trond Mohn selv som etablerte Bergens Forskningsstiftelse i 2004 som da var en sammenslåing av tre stiftelser, hans to nye Bergens Forskningsstiftelse og Bergens medisinske forskningsstiftelse og Frank Mohns Stiftelse fra 1996.

Marit Mohn er styreleder og Trond Mohn er styremedlem.

– Kommer ikke til å sløse

Rommetveit forteller at de vil bruke pengene på «unge forskere og gode forskningsprosjekter»:

Du tror ikke dere kommer til å sløse bort en så stor gave?

– Nei, det ligger et betydelig ansvar i dette hvor forskningsmiljøene skal gjøre seg fortjent til en gave som dette, svarer Rommetveit.

Trond Mohn er velkjent for sine mange gaver til helse- og forskningsformål i Norge opp gjennom årene, som totalt er oppe i flere milliarder. Det skal ikke være knyttet noen vilkår til gaven, utover at stiftelsen skal bruke pengene til sine vedtatte formål.

Formålene

Bergens forskningsstiftelse, og har videreført formålene til de sammenslåtte stiftelsene som er:

 • «Å støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF.»
 • «Støtte forskning både ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF i skjæringsfeltet mellom basalforskning og klinisk medisinsk virksomhet.»
 • «Gi tilskudd til videreutdanning ut over doktorgrad ved universitet/høyskole, gi bidrag til innkjøp av spesialutstyr til bruk inne medisinsk forskning og til medisinsk behandling ved sykehus/legesenter, gi tilskudd til utvikling av avanserte tekniske oppfinnelser, samt premiere fremragende prestasjoner.

egne nettsider skriver stiftelsen at de gir tildelinger til prosjekter i sine rekrutteringsprogram. I en evaluering av programmene står det at stiftelsen gjennom de to rekrutteringsprogrammene tilført forskningen ved Universitetet i Bergen rundt 215 millioner kroner i løpet av ni år. På samme tid har Universitet i Bergen tilført rundt 165 millioner kroner og dekket indirekte utgifter. Totalt har 45 kandidater mottatt prosjektstøtte i perioden.

Les også

Mohn senior kjøper ut junior

Flere artikler

 1. Tjener 1,5 mrd. på skipssalg, gir bort pengene

 2. Mohn senior kjøper ut junior

 3. – Jeg skal gi mye mer

 4. Annonsørinnhold

 5. Den største donasjonen noensinne gitt til norsk forskning

 6. Betalt innhold

  Nå er Frederik W. Mohn helt ute av familieselskapet