Varehandelen leder an i konkursskred: – Gamle forretningsmodeller funker ikke lenger

Antallet konkurser i 2018 ligger an til å slå rekorden fra finanskriseåret 2009. En stor andel er fra varehandelen. – Vi må bare regne med at det blir flere, sier Virke-topp.

STENGTE BUTIKKER: Etter Moods of Norway ble konkurs i 2017, kjøpte gründerne og en gruppe ansatte tilbake konkursboet, og har valgt å drive merkevaren videre, men med en ny strategi og langt færre butikker.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Konkurser er jo ikke noe nytt, vi har lenge lest om kjøpesenterdøden i USA. Gamle forretningsmodeller funker ikke lenger, sier Harald Andersen, direktør for Virke handel.

I løpet av de siste åtte årene har det blitt ti prosent færre butikker i Norge, ifølge deres tall. Mange har forsvunnet, men det har også kommet flere.

– Vi må bare innse at denne nedgangen vil fortsette til ett eller annet punkt hvor det trolig vil snu, sier Andersen.

I begynnelsen av juli viste tallene at 6.437 selskaper var slått konkurs eller ble tvangsavviklet det siste året, mot 6.449 selskaper i hele 2009, året etter at finanskrisen slo inn.

Les også: (+) Ti år siden finanskrisen: Da verden sto stille

Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

Foto: Virke

Netthandel ikke alt

En av bransjene som skiller seg ut i statistikken er varehandelen.

– Netthandelen har nok en stor rolle i dette, men er ikke nødvendigvis svaret på alt, sier divisjonsdirektør Jarle Mortensen i DNB til E24.

Norsk handel har i dag 370.000 sysselsatte og 200 milliarder kroner i verdiskaping.

– I rent antall er det en jevn økning sysselsatte, men i andel av det totale antallet sysselsatte i Norge, faller det. Sakte, men sikkert har varehandelen blitt en mindre del av norsk økonomi målt i sysselsetting. Jeg tror vi også har sett toppen i rent antall ansatte, sier Virke-direktøren.

Ansatte

Et anslag Virke la frem med en konferanse i 2017 viser at sysselsettingsbehovet i varehandelen i 2030 vil ha falt med ti prosent.

– Det blir nok en enorm utfordring. Varehandelen er den næringen som i størst grad tar imot ufaglært arbeidskraft, og løfter deres kompetanse og gir dem arbeidserfaring. Og det er nok disse jobbene som i størst grad blir automatisert bort, sier Andersen.

DNB har vært på listen over kreditorer i flere av konkursene det siste året.

– Vi er en naturlig del av bildet, i og med at vi finansierer en stor del av norsk næringsliv. Vår relative andel er ikke høyere nå enn den har vært tradisjonelt, sier divisjonsdirektør Jarle Mortensen.

Han presiserer at det er viktig å vite at selv om antallet konkurser øker, så klarer fremdeles majoriteten av bedriftene i varehandelen seg godt.

Grønnere forbrukere?

Det er flere utfordringer enn digitaliseringen som kan slå inn over bransjen.

– Det blir spennende å se om det grønne skriftet slår inn i handlemønsteret til den oppvoksende gereasjonen. Der den eldre generasjon kanskje kjøpte mer i overflod, snakkes det mer om miljø og gjenbruk blant de unge. Men det er for tidlig å kunne vite no om dette vil slå ut i varehandelen, sier Mortsensen.

Denne uken har det kommet meldinger om nye konkurser, blant annet hos Finn Schjølls blomsterkjede og butikkjeden Enklere Liv.

Les på E24+

Hva presser frem den neste resesjonen? Her er de tre fremste kandidatene

I tillegg har Ikea fortalt at de skal legge ned tre servicesentre. Dette er en del av prosessen med å kutte 10 prosent av alle kostnader i Norge, etter at lønnsomheten har falt, fortalte den svenske møbelgiganten.

Servicesentrene fungerte som såkalte «showrooms», der Ikeas kunder kunne kikke på, og kjøpe produkter, men ikke ta dem med seg hjem der og da.

– Jeg tror vi vil se at de aktørene som har muskler til å prøve og feile vil gjøre det. Det vil være mye famling i kampen om å komme tettest på kunden, og gjøre handleopplevelsen mest mulig friksjonsfri, sier Andersen i Virke.

– De som er utrolig gode på å bruke informasjonen de har til å kjenne sine kunder og kommunisere med dem, i tillegg til å levere på deres behov, er Amazon, legger han til.

Les også

Konkurs for Finn Schjøll-butikkene

Les også

Vil prøve å starte opp igjen etter konkursen

Les også

Økonom sliter med å forklare konkursskred

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Konkurs
  2. Virke

Flere artikler

  1. Sjeføkonom: – Må regne med flere butikk-konkurser

  2. Svært svake tall i klesbransjen: – Vi tror dramatikken vil prege 2019 også

  3. Avviser krise i varehandelen

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB har lånt ut 51 milliarder til varehandelen: – En bransje vi følger tett

  6. Stor butikkdød-oversikt: Her har hver femte butikk forsvunnet