Kaffegigant: – Markedet kommer til å lammes

Kaffeprisen har ikke vært så lav siden 2014, og store fond vedder på at den synker ytterligere. Men kaffebønder kjemper imot.

OPEC-INSPIRERT: Etter samme modell som OPEC, forsøker kaffeprodusenter i Brasil å presse opp prisene, ved å selge mindre av avlingen.
Publisert:

Landbruksdepartementet i Brasil, Conab, forventer at årets innhøsting av kaffe i landet blir den største noensinne. De estimerer en avling på 58 millioner sekker med Arabica-bønner, som tilsvarer mer kaffe enn Starbucks selger i løpet av et tiår, ifølge Financial Times.

Dette har ført til at store hedgefond forventer en stor økning i tilbudet av kaffe i markedet, og at prisen dermed skal ned. Aldri før har det blitt inngått så mange kontrakter der investorer tjener penger på at prisen på Arabica-bønnen synker, melder råvarebørsen ICE.

I tillegg ligger prisen allerede på bare litt over en dollar per pund, det laveste på fire år. For å unngå at prisen synker ytterligere som følge av den store innhøstingen, velger flere bønder å lagre sekkene med kaffe og håpe at prisen stiger.

Les også: Espresso House holder koken – økte omsetningen med 38 prosent

FALLER: Fra over 180 dollar for en sekk med Arabica-kaffe i 2016 ligger nå prisen på cirka 110 dollar.

Selger ikke for enhver pris

Sjefen for Cooxupé, som produserer 14 prosent av Brasils kaffeeksport, mener hedgefondene har misforstått kaffemarkedet.

– Hvis prisen ikke er attraktiv for produsenter, så blir kaffen i sekkene, sier Carlos Alberto Paulino da Costa til Financial Times.

Selv om avlingene er rekordhøye, betyr ikke det at produsentene nødvendigvis selger kaffen rett etter innhøsting. Bøndene har god lagringskapasitet i utgangspunktet, og fjorårets dårlige sesong fører til at mange hylleplasser er ledige.

JEG SNØRER MIN SEKK: Brasilianske bønder lagrer heller sekkene med kaffebønder frem til prisene stiger.

I tillegg er dagens rente på 6,5 prosent ingenting sammenlignet med 14 prosent som den var i 2016, slik at bøndene også har en god økonomisk buffer.

Ifølge en representant for kaffeprodusenter i området Monte Carmelo, er det på grensen til ulønnsomt for bønder å selge kaffe i dag. Det koster 935 kroner å produsere en sekk med bønner, mens dagens pris ligger på rundt 890 kroner.

– Mellomstore og store produsenter som er nødt til å betale ansatte, og alt annet, begynner å slite, sier Lúcio de Araújo Días, kommersiell direktør i Cooxupé til avisen.

Les også

Dunkin' vurderer å skrote «Donuts»

Ond spiral

At bedrifter begynner å slite bare øker veksten i antallet investorer som vedder på at prisen går ned. I tillegg har det utviklet seg en stillstand i markedet der flesteparten holder på sine shortposisjoner.

Ifølge US Commodity Futures Trading Commission er antallet shortkontrakter på kaffe på rekordhøye 90.000. Omtrent 70.000 av disse ble inngått da prisen på kaffe var høyere enn i dag, og med en markedskonsensus om at prisene skal fortsette å synke har investorene lite incentiv til å «cashe inn» kontraktene.

Som om ikke det var nok, har også den brasilianske realen svekket seg mot dollaren. Når kaffeeksportører får betalt i dollar og konverterer til real får de dermed et høyere beløp enn når realen er sterk. Dette er med på opprettholde tilbudet og holde prisene lave.

Situasjonen er veldig ille, ifølge Días i Cooxupé.

– Vi ser en utvikling mot at markedet kommer til å lammes, avslutter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om