Gjør glutenfri bakesuksess
Stadig flere butikker og produsenter tilbyr gluten- og laktosefrie produkter. Den økte interessen fra forbrukerne merkes. Baker Hansen kan blant annet vise til nesten en dobling i salget av slike produkter.
For omkring ett år siden startet Baker Hansen opp produksjonen av glutenfrie produkter. I den forbindelse ble det opprettet et eget dedikert bakeri for slik produksjon i Bærum utenfor Oslo.
– Vi har hatt en ekstremt fin utvikling. Enkelte dager ser vi at 10 prosent av brødsalget i alle Baker Hansens 33 utsalg, er glutenfritt, sier Magnus Hals, daglig leder i Baker Hansens Glutenfrie, og som har vokst opp i familiebedriften.
– Hvorfor startet dere opp satsingen på glutenfritt?
– Det var fordi vi så at det var et behov og marked for det. Det var nok også en medvirkende årsak at jeg selv har en søster som har cøliaki.
– Mens en «vanlig» person kan plukke fra ferskvaredisken, har glutenallergikere måttet gå i fryseren for å finne produkter som de kan spise. Bakevareprodukter har ofte vært bakt to dager eller kvelden i forkant, men selges som ferske. Som oppvokst i en bakerfamilie, er ikke det etter min definisjon ferskt.
Solid vekst
– Vi ser fortsatt en vekst i salgstallene måned for måned, og vi tror det vil fortsette da det fortsatt er mange som ikke vet om vårt tilbud. Vi har hittil kun markedsført tilbudet gjennom våre egne butikker, sier Hals.
Hals opplyser at Baker Hansens glutenfrie satsing, som er skilt ut i eget selskap, kan vise til en omsetning på 6,2 millioner kroner i det første driftsåret. Av denne omsetningen utgjorde rene glutenfrie produkter omkring 5,5 millioner kroner. Til sammenligning var omsetningen i hele Baker Hansen 140 millioner kroner.
– I vår første driftsmåned i fjor hadde vi en omsetning på cirka en halv million kroner. Mot slutten av året hadde vi nærmere 800.000 kroner per måned. Trenden har ikke stoppet, og vi håper at omsetning av glutenfrie produkter vil nærmere seg 8–9 millioner kroner i år.
Prisvinnende helse-gründer innrømmer kreftløgn. - Vi oppfordrer alle til sunn skepsis, sier Kreftforeningen.
Stort marked
Norsk cøliakiforening skriver på sin hjemmeside at det i dag antas at syv til åtte prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten.
Det er ikke bare innenfor bakevarer at gluten har vært et problem for mange. Også personer med cøliaki som liker øl, må forsikre seg om at ølen de drikker ikke inneholder gluten. I mange år var det nesten bare importert glutenfritt øl. Først de siste årene har flere store norske ølprodusenter kommet på banen med produkter uten gluten. Én av dem er Ringnes, som er en del av drikkevarekonsernet Carlsberg.
– Vi lanserte Ringens Lite som en kalorifattig øl i 2007. Den ble svært godt tatt i mot i markedet og opplevde stor vekst i noen år før den falt litt tilbake. Etter relansering i 2012, hvor ølen også fikk egenskapen glutenfri, fikk produktet igjen en kraftig oppsving, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard.
– Det er ikke noen kunst å lage glutenfri øl, men det er krevende å lage god glutenfri øl. Det har vi nå klart.
Åtte prosent
«Lite»-segmentet står i dag for omkring åtte prosent av det totale ølmarkedet, klasse D, i dagligvaremarkedet, opplyser Ringnes. Drikkevareprodusenten tror heller ikke at veksten vil bremse.
Ringnes Lite, var det første ølmerket som Norsk cøliakiforening ga sitt kvalitetsstempel. Senere har også andre konkurrenter kommet på banen med tilsvarende produkter, blant annet Hansa Borg Bryggerier.
Som følge av den store interessen for denne produktkategorien, lanserte Ringnes nylig også en mørk pils i «Lite»-serien.
– Hvem kjøper «Lite»-produktene? Er det personer med glutenintoleranse eller bare personer som ønsker å være sunne?
– Det er nok begge deler. Noen velger dette produktet av smakshensyn, mens andre velger det av smak- og kalorihensyn. Den tredje gruppen velger det fordi de nå kan nyte en god øl uten å være bekymret for å bli dårlig som følge av glutensensitivitet.
Ekspert på dagligvarebransjen og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt, deler de lyse vekstutsiktene til aktørene som selger gluten- og laktosefrieprodukter.
- Det er ikke oppsiktsvekkende at vi ser en vekst innen denne produktkategorien. Vi er blitt mer sensible, noe handelen har fått med seg og tilpasset produkttilbudet sitt etter, sier Gisholt.
Gluten- og laktosefrie produkter er i dag dyrere enn tilsvarende produkter uten slike egenskaper. Gisholt tror at prisene fremover vil synke etter hvert som tilbudet øker.