Latterliggjør sveitsiske myndigheter: Laget klokke av ost til 9 millioner

De frykter nye myndighetskrav gir økt outsourcing til lavkostland og ødelegger stolt, sveitsisk urtradisjon. Brannfakkelen: Den «mest sveitsiske klokken noensinne».

TIL Å SPISE OPP? Den nye luksusklokken fra sveitsiske H. Moser & Cie er priset til vel ni millioner kroner og har urkasse i ekte sveitserost.
Publisert: Publisert:

Klokken på bildet over sender nå bølger igjennom entusiastmiljøet, og er et skarpt innlegg i en akuell debatt om hva sveitsisk klokkeproduksjon egentlig innebærer.

Swiss Mad Watch, som modellen heter, ble avduket tidligere denne uken av den familieeide sveitsiske luksusprodusenten H. Moser & Cie.

Den er priset til 1.081.291 sveitserfranc, om lag 9.124.000 kroner – hårete, dog ikke helt uhørt i ultra-ultra-luksussegmentet.

Flere øyenbryn heves da av urkassen, konstruert i ost. Ja, ost – sveitserosten Vacherin Mont d'Or, som stammer fra hjemtraktene til Edouard Meylan, konsernsjefen i H. Moser & Cie.

Det det virke som totalt fjas, men osteklokken har faktisk en høne å plukke med både sveitsiske myndigheter og konkurrenter.

Les også

Det er ikke hvem som helst som får kjøpe Bjerkes klokker

«Swiss made»-kontrovers

En pekepinn gis i modellnavnet «Swiss Mad» – kun en «e» unna å bli «swiss made», det kjente kvalitetsstempelet som settes på millioner av klokker som angivelig er produsert i Sveits. For hvor mye kommer egentlig derfra?

Tidligere krevde myndighetene i Sveits at minst 50 prosent av klokkens produksjonskostnad stammer fra Sveits, for at urprodusenter skal få bruke betegnelsen.

Fra 1. januar ble kravet økt til 60 prosent, men med en kontroversiell endring: Nå kan også utviklingskostnadene tas inn i regnestykket.

Det åpner for at klokker sendes fra tegnebrettet i Sveits til lavkostland hvor de i helhet skrus sammen, og likevel kvalifiserer til betegnelsen.

100 PROSENT SVEITSISK: På baksiden er det selvsagt safirglass inn til det egenproduserte urverket. Foruten sveitserosten er også alle andre deler produsert og skrudd sammen i Sveits.

En slik «utvanning» faller i dårlig jord hos produsenter som H. Moser & Cie, som har 95 prosent av sine produksjonskostnader i Sveits.

Blant unntakene er gull, som må kjøpes inn fra andre land, ettersom Sveits mangler gullgruver.

Før jul annonserte de sin reaksjon: I protest mot de nye reglene slutter de å inngravere «swiss made» på samtlige av klokkene de produserer fra nyttår.

Les også

Smartklokkene akterutseiles: Kraftig Apple Watch-fall

Brannfakkel

Samtidig varslet klokkeprodusenten at de snart vil avduke den «mest sveitsiske klokken noensinne».

Det viser seg altså å være osteklokken – et slags fyrtårn for industrien, en klokke så latterlig sveitsisk, at det blir overflødig å legitimere den med «swiss made».

DRUER OG OST: Luksusklokken avbildet i naturlige omgivelser.

Den skal symbolisere viktigheten av at betegnelsen gjenreises som ekte sveitsisk kvalitetsstempel.

– Swiss Mad-klokken sender et klart signal til den sveitsiske klokkeindustrien, myndigheter, og klokkeentusiaster: «Swiss made»-merkingen er meningsløs, fastslår konsernsjef Edouard Meyland i en tordentale av en pressemelding.

Han kaller myndighetenes endringer «absurde og latterlige», og mener de både skaper forvirring og åpner for misbruk.

Osteklokken lages først kun i et eksemplar, som trolig er mange nok. All fortjeneste fra salget skal gå til etableringen av et nytt fond som skal støtte uavhengige aktører i den sveitsiske klokkeindustrien.

Publisert:

Her kan du lese mer om