Sydvaranger Gruve solgt til norsk investor

Felix Tschudi og eventuelle samarbeidspartnere har kjøpt konkursboet etter Sydvaranger Gruve.

LAGT NED FØR JUL: Sydvaranger Gruve var australsk-eid da den ble lagt ned like før jul i fjor. Nå tar nordmannen Felix Tschudi grep for gjenåpning, melder medier i Finnmark.
Publisert:

Status på konkursboet er tema for et ekstraordinært formannskapsmøte fredag morgen, melder avisen iFinnmark.

Saken ble først omtalt av avisen Ságat.

Det skapte store overskrifter da de 400 ansatte i gruven fikk beskjed om at de ville miste jobben like før jul i fjor.

Sydvaranger Gruve er en jernmalmgruve beliggende utebnfor Kirkenes. Den gikk konkurs 18. november i fjor.

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, sa den gangen til NRK at så mange som 1400–1500 mennesker ville bli direkte eller indirekte rammet.

Støre-venn

Felix Tschudi

Torsdag melder bostyrer Leif Petter Madsen til iFinnmark at han kommer til Kirkenes for å orientere om statusen på salg av konkursboet og befare selskapets eiendeler.

Bostyrer har siden rett før jul i fjor jobbet med å finne nye kjøpere til gruveanlegget, slik at driften kan starte opp igjen helt eller delvis.

Tschudi har tidligere uttrykt interesse for gruven, uten å bekrefte eller avkrefte om han har gitt bud, skriver iFinnmark.

– Slakting av gruven og anleggene nå vil være tragisk, så vi må prøve alt for at vi i hvert fall bevarer muligheten for senere gruvedrift når tiden igjen er moden, uttalte Tschudi til iFinnmark under Kirkeneskonferansen i februar.

Felix Tschudi kom i medienes søkelys for noen år siden, da det ble kjent at Utenriksdepartementet i 2008 hadde gitt 6 millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk. Senteret var skapt etter initiativ av Tschudi, som er barndomsvenn av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Tschudi er reder og forretningsmann med flere selskapsinteresser i Nord-Norge.

Var australsk-eid

Før konkursen var et faktum i november, hadde skjebnen til Sydvaranger Gruve lenge vært uviss, og gruvearbeiderne gikk i månedsvis og fryktet for jobben sin.

I midten av oktober 2015 ble det kjent at kreditorene DNB og Innovasjon Norge hadde gitt nok en betalingsutsettelse for å holde det kriserammede selskapet i drift til desember. Men til slutt ble kroken satt på døren.

Det var det australske selskapet Northern Iron Limited, som eide gruven fra 2007, som måtte begjære oppbud.

Publisert: