- Vi betaler masse skatt

Toppmeglerne i det nystartede meglerhuset Arctic befinner seg i den ypperste finanseliten i Norge. De tjener flere titall millioner kroner i året, men vil ikke være med på at de betaler for lite skatt.

Publisert: Publisert:

Munter og høylytt kakling braker løs langs det minimalistiske, hvite møtebordet. Stedet er tiende etasje i de fasjonable lokalene til byens nye meglerhus i Haakon VIIs gate i Oslo vest. Nærmest i munnen på hverandre forsøker partnerne i Arctic Securities å motsi en påstand om at de kanskje kunne betalt mer i skatt - de som tjener så mye.
- Vi betaler masse skatt, mye mer enn 50 prosent.
- Jeg betaler maksskatt.
- Det kjenner jeg meg ikke igjen i.
- På min siste lønnsslipp sto det over 50 prosent.
Den eneste som ikke sier noe er meglersjef Gaute Eie. Ikke fordi han har dårligere lønn enn de andre, men fordi han ikke begynner å jobbe i Arctic før i oktober. Hans forrige arbeidsgiver Carnegie er slett ikke fornøyd med måten han forsvant ut av døren på, og har truet med rettssak. De fire andre meglertoppene - Mads Syversen, Petter Bakken, Anders Eide og Jon Gunnar Pedersen - er ikke uten videre med på at de ikke betaler full skatt på inntekten.
Men lønnsinntekten i denne bransjen er ofte bare en mikroskopisk andel av den totale lønnspakken. De siste årene har det vært enorme bonuser i bransjen, som er kjent for å dele ut store deler av overskuddet til sine beste menn.
Og når omsetningen når milliarder og marginene befinner seg nord for 50 prosent, da blir det mange millioner som skal fordeles.
- Vi ser ikke på lønningene og bonusene som penger i den forstand, men heller som en måleenhet på hvordan det siste året har gått, sier Syversen.
- Er det ingen priskonkurranse i denne bransjen?
- Det er klart at kunden velger det meglerhuset de tror kan gjennomføre på den måten som kunden ønsker, sier Syversen.
- Har du hjerteproblemer, så vil du at det er de aller flinkeste kirurgene som skal hjelpe deg. Da er det ikke nødvendigvis prisen som er det viktigste. Dessuten er det ikke mange miljøer i Norge som kan ta de aller største dealene, sier Bakken.
Aftenposten og E24 skrev i sommer at fem topper i meglerhuset Pareto Securities tilsammen innkasserte en halv milliarder kroner i 2006. Finansminister Kristin Halvorsen fyrte seg skikkelig opp, og kalte millionlønningene i bransjen "den reneste galskap".
- Hva synes dere om det?
- Halvorsen må mene det hun vil, sier Syversen.
- Men er millionene fortjent?
- Jeg vil ikke kommentere hva som er fortjent eller ikke. Vi gjør jobben vår, sier Arctic-sjefen.
Bransjen har fått skattemyndighetene på nakken, futen vil omklassifisere store deler av inntekten i mange meglerhus fra kapitalinntekt, som belastes med 28 prosent skatt, til arbeidsinntekt med over 50 prosent skatt.
Dette kan gi en skattesmell på flere hundre millioner kroner, og ett av meglerhusene som er i søkelyset er SEB Enskilda, hvor både Bakken og Syversen har jobbet.
- Hvorfor betaler dere ikke toppskatt, som vanlige folk, men heller driver med skattetilpasning?
- Jeg vil ikke være med på at vi driver med det, sier Syversen.
- Vi er uenige med skattemyndighetene, og gikk til sak. Det vi reagerer mest på er at skattemyndighetene mener de nye skattereglene skal få tilbakevirkende kraft, sier Syversen.
- Vi har ingen problemer med nye regler for fremtiden, sier Bakken.
- Det kan ikke være galt å jobbe i denne bransjen og ha høy lønn. Statsministeren sa jo også at dersom sjefene i de store norske børsnoterte selskapene hvor staten er storeier ikke følte at de tjente nok, så kunne de heller jobbe som aksjemeglere, sier Pedersen.
Han mener det er opplagt at meglerne fokuserer sylskarpt på penger.
- Det er det vi jobber med hele tiden.
- Startet dere opp fordi dere ville jekke opp lønnene til topps, slik som Pareto-gutta har klart?
- Vi startet ikke opp dette meglerhuset for å tjene mer penger, det var ikke slik at vi ikke tjente nok der hvor vi var. Vi hadde et reelt ønske om å skape noe som ikke var der fra før. Vi omdirigerer samfunnets ressurser slik at de skaper store verdier på nye områder, verdier som blir større enn de ellers ville ha blitt, sier Pedersen.

Publisert: