Platebutikken lever

Free Record shop mener det er tilnærmet umulig å selge musikk over disk i Norge. Nå legger de ned samtlige butikker. Tull, sier resten av bransjen.

Publisert:

- Vi har økt omsetningen med 10 prosent hvert år, og den øker stadig, sier Bodil Niska, innehaver av Bare Jazz AS i Oslo. Etter ti år i egen platebutikk, ser hun optimistisk på fremtiden.
- Det er et tankekors at vi øker, i motsetning til hva de store kjedene gjør. Men jeg tror det handler om musikkopplevelsen vi tilbyr, sier hun.
Forrige uke begynte Free Record Shop en tre måneder lang prosess for å legge ned samtlige av sine norske butikker. Inn kommer spillbutikk-kjeden Gamestop, som utelukkende skal selge data og TV-spill.
- Årsaken til nedleggelsene er ganske enkelt at musikksalget stuper, sa markedssjef Anette Stuen Slåtten til NRK.
Bodil Niska tror grunnen til at hun klarer seg bra i en bransje i nedgang, er at hun ikke bare selger CD-plater.
Det lille ekstra

- Folk som kjøper musikk hos oss, kommer for noe mer enn bare en CD i hånden. De er opptatt av hele opplevelsen. De vil vite hva som ligger bak innspillinger, få innspill om jazzmusikk og diskutere med andre interesserte.
Hun mener mange av kundene savner den gamle platebutikkfølelsen.
- Dessuten er mye av musikken vi selger, ikke så lett tilgjengelig for nedlasting. Den er for spesielt interesserte, sier Niska.
Liten blant de store

Også platebutikken Tiger i Oslo mener den tradisjonelle platebutikken vil overlever.
- For oss er det gledens dager at butikker som Free Record Shop legger ned, sier daglig leder Kristian Kallevik.
Han mener kjeden ikke har gjort noen god jobb for musikken. Selv holder butikken hans på å utvikle eget plateselskap.
- Hadde vi trodd markedet for fysisk format var på vei i graven, hadde vi jo aldri satset på dette.
- For oss i nisjemarkedet kommer CD-en til å vare lenge. De genuint musikkinteresserte ønsker musikk på fysisk format. Vi har en god etterspørsel etter vinyl og CD-er, forteller Kallevik.
Kjedekollisjon

Det er de største kjedene som opplever det mest dramatisk. iTunes har tatt store markedsandeler på populærmusikk, og MySpace har en kjempesatsing rett rundt hjørnet. Platekompaniet, som står igjen som den soleklart største musikkforhandleren i Norge, tror likevel ikke at dette betyr kroken på døren på sikt.
- Vi hadde en nedgang på rundt 7 prosent i fjor. Det er ikke veldig dramatisk. Vi tror ikke CD-platen er død. Men kundene er blitt mer avanserte. Utvalgene må hele tiden oppdateres. Det jobber vi med kontinuerlig, sier Rolf Kristian Presthus, daglig leder og eier i Platekompaniet.

Publisert: