Redde polakker turte ikke snakke

Svært få av de polske arbeiderne åpnet munnen da byggmester Harald Langemyhr kom på hjemmebesøk mandag ettermiddag.

POLAKKER: Harald Langemyhr har hyret inn polakker og gitt dem arbeid på en rekke norske byggeplasser.
Publisert:

Mandag ettermiddag kom byggmester Harald Langemyhr på uventet hjemmebesøk i et av husene der noen av de polske arbeiderne som jobber for ham bor.

- Her trengs det i første omgang en grundig rengjøring, var det første Langemyhr sa da han kom inn i huset.

Med et pressekorps på slep gjorde Langemyhr (lengst til høyre i bildet) sitt beste for reparere forholdet til sine polske ansatte. Men byggmesteren vil ikke ta selvkritikk verken for boforhold, lønn eller arbeidskontraktene.

80 polakker

Huset Langemyhr besøkte ligger i Carl IVs gate 6 på Vallø i Tønsberg. Ifølge Tønsberg Blad skal det ha bodd opp mot 80 polakker fordett på ti rom.

- Jeg kjenner ikke til dette, vi må ha et internt møte for å kartlegge saken, sa Langemyhr.

Skylder på mellomlederne

Arbeiderne som var tilstede da Langemyhr kom på besøk, våget først ikke å snakke med byggmesteren. Men etter at Langemyhr hadde forsikret dem om at det ikke var farlig å si sin mening, fortalte flere av arbeiderne at de fryktet de polske mellomlederne ansatt i Langemyhrs selskap.

- Vi vil gjerne jobbe for deg, men vi vil ikke jobbe for de polske mellomlederne, sa en av arbeiderne.

De siste dagene har det stormet rundt Langemyhr etter at Arbeidstilsynet stengte byggeplassene til entreprenøren i Oslo på grunn av uverdige bo- og arbeidsforhold.

Tidligere på dagen gjorde byggmesteren det klart at han nå ønsker å rydde opp i saken.

- Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i den situasjonen som har oppstått og det mediebildet som er skapt. Hvis boforholdene er som de er blitt beskrevet i media, er det noe vi kommer til å ordne opp i med én gang, sa Langemyhr mandag morgen.

Beklager

I en pressemelding sendt ut mandag formiddag beklager prosjektleder Gustav Winge i Harald Langemyhr AS saken overfor selskapets ansatte, kunder og samarbeidspartnere.

- Vi erkjenner imidlertid at selskapet ikke har fullstendig oversikt over dette, og vi vil snarest gjennomgå dette for å få oversikt over fakta i saken og rette opp eventuelle feil, skriver Winge i pressemeldingen.

- Vi understreker at Byggmester Harald Langemyhr AS naturligvis ønsker å drive i henhold til lover og regler, og at vi ikke kjenner oss igjen i det media beskriver. Vi ser fram til Arbeidstilsynets kontroll, og vil legge fram all den dokumentasjon de ber om innen fristen som er gitt, skriver selskapet i pressemeldignen.

Til forsiden

Publisert: