Konkurrerer om de beste barnebursdagene

Det er ikke lenger nok med boller og saft når poden fyller år. Nå skal det være overdådig temafest.

DYR FEIRING: Shameel Gilani (7) feiret bursdaf på lekeland sammen med 22 klassekamerater og skreddersydd kake. Det kostet foreldrene hans rundt 5.500 kroner.

Mattis Sandblad
  • Siri Eggen
  • Heidi Østhus Erikssen
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Kostbare figurkaker, goodiebags, piñata-figurer, innleide klovner og hoppeslott er noen av ingrediensene enkelte foreldre trommer sammen når ungen fyller år.

- Det er ingen tvil om at foreldre gjør mer ut av barnebursdagen nå. I dag skal det helst være tematisk i alt fra kake og pynt til invitasjoner, sier redaktør Tjodunn Dyrnes i Foreldre og Barn.

Hun tror sosiale medier - og ikke minst bloggerne - har mye ansvar for den nye trenden.

Sjekk nøkkeltallene til bursdagsarrangørene i E24 Bedrift.

Meld dere ut

- Vi lever i et samfunn hvor det å vise seg frem har eskalert. Bloggerne viser frem sitt perfekte liv hvor fantastiske kaker, invitasjoner, borddekking og hjem blir lagt ut for beundring, sier hun.

Ekspert på oppvekst og barn, Stein Erik Ulvund, synes den nye barnebursdagstrenden er betenkelig.

- Det virker på meg som dette har tatt helt av, og det er veldig uheldig. Forskjellene blir tydelige, for det er langt ifra alle som har råd til denne type feiringer, sier Ulvund, som er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Så mye må konfirmantforeldre ut med

- Meld dere ut av konkurransen. Stå imot presset og arranger en god, gammeldags barnebursdag i stedet, lyder hans råd.

Leverandørene av bursdagskaker forteller om en klar trend: Stadig flere vil ha flottere, dyrere og mer skreddersydde kaker når poden fyller år.

Prislappen er på 1.000 til 3.000 kroner.

Status

- Jeg tror det ligger mye status i dette. Foreldrene ønsker å overgå det forrige bursdagsselskapet. Det vitner om at folk i Norge har god råd, sier Mirjam Ødegård som driver kakemomsen.no.

Daglig leder i temabutikken Bursdag i boks, Martine Strømmen Nicolaysen, mener tiden for boller og saft på bordet er forbi.

- Man skal hele tiden ha noe ekstra. Piñata (figurer) og goodiebags med leker eller godteri har nærmest blitt obligatorisk.

LES OGSÅ: Foreldre vil ikke spare arv til barna

Hun tilbyr også bursdagsbokser til foreldre med dårlig tid.

- Jeg merker jo at det ligger et press blant foreldre, spesielt på underholdningsbiten, sier Strømmen Nicolaysen, som nevner bursdager med innleide hoppeslott, pirater og klovner.

Dyr feiring

Søndag feiret Shameel Gilani sin syvårsdag på lekelandet Hopp i Havet i Oslo. Totalt 23 barn fikk utfolde seg i det enorme lekestativet - til den nette sum av drøye 4.000 kroner. I tillegg kom kaken til 1.500 kroner.

LES OGSÅ: De rike i Norge blir rikere

- Han startet i førsteklasse i fjor, og da tenkte vi å invitere alle sammen hit i dag slik at de kunne bli godt kjent. Men det blir nok ikke slik hvert år fremover, for det koster jo en del penger, sier mamma Toayba til VG.

Høye forventninger

Selv føler hun ikke at det er noe stort press på å gi barna en storslagen feiring, men flere andre foreldre VG snakket med på Hopp i Havet, var av annen oppfatning.

- Ja, det er et stort press. Veldig mange andre i klassen har store og flotte bursdager, og da ønsker jo barnet ditt det samme, sier Veronica Breistrand som feirer sønnen Dennis (7).

LES OGSÅ: Få pengesmarte barn

En annen forelder, Svein Aage Johannessen, sier dette:

- I år hadde vi tradisjonell hjemmebursdag med skreddersydd program for ungene, men jeg må innrømme at det hadde vært bedre å ha feiringen ute. Da går organiseringen bedre og man slipper å sitte igjen med et bombet hus, sier han.

LES OGSÅ:

Her kan du lese mer om

  1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Derfor må Entra-sjefen gå

  2. Norges minste arbeidsplasser

  3. EUs Nobelpris: Viktig og til riktig tid

  4. Annonsørinnhold

  5. Misforstått flåteferd

  6. Ruster opp tiltaco-krig i Norge