Fiskeeksportør: - Russlands sanksjoner fatale for sildesalget

Familiebedriften Brødrene Sperre jobber på spreng med å finne nye veier for silden, etter at Russland smelte igjen døren. Også de andre store sildemarkedene preget av uro.

RUSSISK STANS: Fiskeriselskapet Brødrene Sperre får ikke sendt avgårde sild til Russland. Bilder viser deler av selskapets produksjonsanlegg på Ellingsøya utenfor Ålesund.

Brødrene Sperre
  • Tone Iren Sørheim
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Sunnmørsselskapet Brødrene Sperre er blant de største i Norge på sildeeksport.

I 2013 eksporterte de for 100 millioner norske kroner bare til Russland, og omsatte totalt for godt over milliarden.

Salgssjef Kjetil Sperre anslår at selskapet ligger an til å tape mellom 5 og 25 millioner på de pågående Russland-sanksjonene, alt etter hvordan krisen blir taklet.

- For sildesalget er konsekvensene av de pågående sanksjonene fatale, sier Sperre.

Brødrene Sperre opplever for andre gang hittil i år at nye regler fra Russland er med på å skylle bort store deler av fiskesalget.

De var blant de berørte av Russlands sanksjoner allerede i januar, da russiske veterinærmyndigheter stanset all import av fisk fra 485 fiskemottak.

Les også

Fiskeriministeren vil hjelpe sjømatnæringen

- Utrolig utfordrende

Selskapets totalomsetning er ned rundt 20 millioner kroner mot samme periode i fjor. Frem til 1. august i år hadde man omsatt for 570 millioner. I 2013 omsatte bedriften for 1,2 milliarder.

Selskapets salgssjef Kjetil Sperre velger å beskrive situasjonen som nå preges av Russlands sanksjoner som: - Utrolig utfordrende.

Han legger imidlertid til at omfanget av de nye sanksjonene er usikre.

Norske myndigheter var i går også avventende. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) snakket i går om kartlegging av situasjonen, og at man måtte finne tiltak.

E24 BEDRIFT: Sjekk nøkkeltallene

Russland - et stort marked

Sperre er klar i sin sak:

- Russerne har en tendens å få det som de vil.

Han ønsker nå at norske myndigheter bestemmer at fisken enten får svømme i havet ett år til, og ikke tas ut - eller at fisken gjøres om til fiskeolje- og mel.

Den første løsningen er ifølge salgssjefen den beste, ettersom kvotene da beholdes inntakt, samtidig som det er best for ressursene.

- Fiskerne får da ikke ett tap av inntekter, bare en utsettelse av inntektene, sier Sperre videre.

Les også

Tine: Russlands importforbud ikke dramatisk

Satser på makrell

Når det gjelder salget av makrell, en annen stor eksportfisk, er utsiktene lysere.

Sperre sier til E24 at 2014 vil by på norgeshistoriens største makrellfangst. Det er en konsekvens av endringer i biomassen, og er ikke tilknyttet den pågående krisen.

- Russland er ikke et stort marked for makrell fra Norge. Vi står her på flere ben ettersom makrellen sendes til langt flere markeder, deriblant asiatiske, sier Sperre.

Salgssjefen utdyper at etter Russland er de viktigste markedene for sild å finne i Egypt, Ukraina og Nigeria. Alle er de land med uro.

- Nigerianske myndigheter har det siste året innført importrestriksjoner noe som gjør at situasjonen også der er krevende.

PÅ JAKT ETTER NYE MARKEDER: Familiebedriften Brødrene Sperre søker nå etter nye havner og markeder ettersom den russiske er stengt. Bildet er hentet fra selskapets kai på Ellingsøya på Sunnmøre.

Brødrene Sperre

Når det gjelder bemanningssituasjonen for fiskeselskapet er ikke Sperre bekymret da selskapet eksporter flere typer fisk, og det vil bli et stort behov for å fryse fisk.

- Den pelagiske industrien kan med fordel sysselsettes utover høsten og vinteren med å fryse inn laks som skulle vært solgt fersk til Russland. Det vil mer enn oppveie den aktiviteten til sildeproduksjon, avslutter salgssjefen.

Les også

Innovasjon Norge: - Rundt 70 norske bedrifter er knyttet til Russland

Finn nye markeder

Fra samlet norsk fiskerinæring ble det i 2013 eksportert 97.636 tonn sild og 12.092 tonn makrell til Russland, ifølge tall fra Norges Sjømatråd.

Daglig leder Otto Gregussen i Norsk Sildesalgslag er ikke i tvil om hva deres medlemmer nå bør gjøre.

- For det første er dette veldig nytt for oss, og sild selges til mange markeder, uttaler Gregussen til E24.

- Norske eksportører må finne nye markeder, men vi vet foreløpig ikke hvor vanskelig dette blir. I første omgang må vi snakke sammen og skaffe en slags felles forståelse av hva dette betyr for oss.

Les også:

Cermaq om russisk importstans: - Dette er like mye en markedsmulighet som en trusselTine: Russlands importforbud ikke dramatiskFiskeriministeren vil hjelpe sjømatnæringen

Publisert:

Flere artikler