Islands statsminister: – Vil ikke gå av

Den islandske statsministeren Sigmundur David Gunnlaugsson sier han ikke vil gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap.

PRESSET: Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson.

Foto: Jonathan Nackstrand / Afp
  • NTB
Publisert:,

I et intervju med avisa Morgunbladid ber Gunnlaugsson i stedet om unnskyldning for å ha gjort en dårlig figur i TV-intervjuet hvor han blir konfrontert med saken.

Opposisjonen på Island har imidlertid vedtatt å fremme mistillitsforslag mot statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson etter avsløringene i de såkalte «Panama Papers».

Det opplyser Birgitta Jonsdottir fra Piratpartiet, som for tiden er Islands største på meningsmålingene.

Opposisjonspartiene jobber med å klargjøre et forslag før nasjonalforsamlingen Alltinget skal møtes mandag ettermiddag, sier Jonsdottir til nyhetsnettstedet Visir.

– Vi håper selvsagt at vi ikke trenger å fremme forslaget og at Sigmundur David trekker seg før alltingsmøtet, legger hun til.

Gunnlaugsson satt mandag i ekstraordinært møte med sitt eget parti. Siden de islandske regjeringspartiene har flertall i Alltinget, er det uklart hvilke konsekvenser mistillitsforslaget vil få.

Bakgrunnen for kravene om at Gunnlaugsson må gå av, er avsløringen av at hans kone har et selskap registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

Statsviter: Må trekke seg

Statsviter Eiríkur Bergmann mener Islands statsminister må trekke seg etter de omfattende «Panama-avsløringene» som kom søndag kveld.

– Presset i samfunnet øker veldig raskt, sier Bergmann til NTB.

En demonstrasjon skal holdes utenfor nasjonalforsamlingen Alltinget mandag ettermiddag, samtidig som de folkevalgte skal diskutere saken.

Senere er det ventet at opposisjonen vil legge fram forslag om oppløsning av nasjonalforsamlingen og utskriving av nyvalg. De vurderer også mistillitsforslag mot regjeringen, ifølge Bergmann, som sier det neppe blir noen avstemning allerede mandag.

Rettet krav mot kollapsede banker

Opplysninger om Gunnlaugssons kones selskap på De britiske jomfruøyene finnes i den store mengden dokumenter som er lekket fra et advokatfirma i Panama.

At selskapet har økonomiske krav rettet mot de kollapsede islandske bankene, har vakt sterke reaksjoner på Island. Gunnlaugsson har ledet forhandlingene med bankene om fordelingen av tapene etter at de gikk over ende.

– Det er vanskelig å se hvordan statsministeren kan overleve disse avsløringene, sier Bergmann.

Han tror Gunnlaugssons egne politiske allierte etter hvert vil vende seg mot ham og kreve endringer i regjeringen.

Her kan du lese mer om

  1. Panama papers
  2. Island
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Rasende islendinger ber statsministeren om å gå av

  2. Statsministeren på Island går av

  3. Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

  4. Annonsørinnhold

  5. Pressemelding sår tvil om Gunnlaugssons framtid

  6. Avviser nyvalg på Island