Grensehandelen øker mer enn en halv milliard
Nordmenn strømmer fortsatt til grensen for å handle, og grensehandelen økte med fire prosent de siste tolv månedene.
GODIS: Nordmenn handler mer og mer matvarer langs Norges grenser, og sto for 15,1 milliarder kroner de fire siste kvartalene, ifølge SSB.
Færre av oss tok turen til grensen de siste tolv månedene, men vi handlet for mer, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.
De siste 12 månedene handlet vi for 15,1 milliarder kroner på dagsturer til Sverige og andre steder. Det er økning på 4 prosent, eller 571 millioner kroner, fra forrige periode.
Til sammen ble det reist på 8,1 millioner dagsturer, ned to prosent fra 8,3 millioner turer i forrige periode.
Virke: – Rammer hele handelen
Selv om nordmenn stort sett kjøper mineralvann og kjøtt i utlandet, mener direktør for Virke Handel, Harald Andersen, grensehandelen truer arbeidsplasser på tvers av bransjen.
Svensk nettaktør selger 260 prosent mer godis
– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek og sportsforretninger til dagligvare.
SSB understreker at dette er en utvalgsundersøkelse, så usikkerheten til kvartalstallene er betydelig. Derfor oppfordrer SSB til å se på hele år.
Sukkersøte forhandlinger
I disse dager er regjeringspartiene i forhandlinger om statsbudsjettet for 2019, hvor det diskuteres om sukkeravgiften og momsfritaket på netthandel over 350 kroner skal beholdes eller fjernes.
Resultatfall for Hansa Borg: Skylder på svak krone og harryhandel
Ingen av regjeringspartiene har gitt signaler om det kan tenkes en endring på avgiftene som næringen mener truer handelsstanden.
I revidert statsbudsjett gjorde regjeringen ingen endringer i den omstridte sukkeravgiften, til stor forargelse fra matnæringen med selskaper som Orkla og Coca-Cola i spissen.
Andersen i Virke mener politikerne ikke kan vente et sekund med å endre dagens regler.
– Vi forventer at regjeringen og støttepartiene fjerner momsfritaket på nettkjøp for under 350 kroner fra utlandet og reverserer den store økningen i særavgiftene. Dette må gjøres allerede i kommende statsbudsjett, slår Andersen fast.