Stilling ledig i TAD: Må ha kjennskap til KIP, FIF og SAP

Å være på jobbjakt kan utvilsomt være vanskelig. Ekstra vrient blir det når man ikke kan forstå stillingsannonsene som legges ut.

Publisert: Publisert:

På NAV sine hjemmesider utlyses det en stilling som rådgiver og koordinator i Forsvarets Logistikkorganisasjon Stab (FLO). Det er ikke like lett å forstå.

Gjennom annonsen refereres det til forkortelser som KIP, FIF, FLO, TAD og SAP, og kun et par av dem blir forklart med fulle navn.

Ifølge utlysningen er det snakk om en koordinator som kan jobbe i Tilrettelegging av Data (TAD), som er en underavdeling i KIP (Krav og innføringsprosjektet), som igjen hører til en del av Forsvaret.

Etter noen søkerunder på internett kan man imidlertid resonnere seg frem til hva stillingen konkret innebærer.

Ifølge Forsvarets hjemmesider disponerer FLO omtrent halvparten av Forsvarsbudsjettet. I tillegg har de ansatte ansvaret for å skaffe, utvikle, vedlikeholde, oppdatere og avhende alt av Forsvarets materiell.

TADs hovedmålsetting er å utvikle dataobjektene som skal etableres i FIF 3.0, slik at de kan møte kravene til forvaltningssystemet i SAP.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORKORTET: Slik ser stillingsannonsen fra FLO ut

Videre må søkere ha kvalifikasjoner som erfaring fra prosjektarbeid, tre års relevant universitets- eller høyskoleutdanning, samt at man må kunne «sikkerhetsklarerers til nivå hemmelig».

Ønsker trolig søkere internt

Advokat og jobbekspert Thor-Arne Wullum i Storeng, Beck & Due Lund tror Forsvaret allerede hadde en intern kandidat i tankene da de skrev stillingsannonsen. Dette er ikke uvanlig.

– Stillingsannonsen virker til en viss grad å være "intern" hvor blant annet bruken av koder nødvendiggjør spesifikk kjennskap til- og kunnskap om Forsvarets systemer. Dette gjør det vanskeligere for eksterne søkere å utkonkurrere interne, sier han til E24.

Wullum legger til at Forsvaret er lovpålagt å legge ut stillinger med lengre varighet.

– Annonsen åpner videre for å fravike kravene til utdanning, da den gir mulighet til å ansette basert på jobberfaring, sier Wullum.

Altså kan ansetter velge å prioritere kandidater med erfaring i Forsvaret over søkere som kanskje har mer utdanning.

– Jeg kan ikke si om det var en spesiell person tiltenkt denne stillingen da annonsen ble skrevet, men stillingene i KIP, med andre ord de som skal jobbe med innføring og utvikling av forsvarets nye forvaltningssystem, er viktige og er krever kunnskap til Forsvarets datasystemer. Da er det klart at tidligere erfaring i Forsvaret er viktig, i tillegg er det viktig å finne noen som kan gå rett inn i stillingen uten å trenge flere måneder med opplæring først, sier kommunikasjonsrådgiver Simen Rudi i FLO.

Han legger til ved noen stillinger, og innen visse områder er det viktig at den nyansatte kan fungere i stillingen så fort som mulig, og da er det naturlig at søkerne må ha kunnskap om Forsvarets datasystemer.

Svært populært

Ifølge universum-undersøkelsen, som viser hvor norske studenter helst vil jobbe har Forsvaret gjort det svært bra de siste to årene. Både ingeniørstudenter og IT-studenter setter Forsvaret høyt opp på sine lister.

Blant IT-studentene er Forsvaret den tredje mest populære arbeidsgiveren. Dermed kan den noe uforståelige stillingen i TAD være drømmejobben for mange.

Direktør Guri Larsen i Adecco Search and Select sa i april til E24 at Forsvaret ofte ønsker kandidater som har erfaring fra Forsvaret tidligere.

– Mange arbeidsgivere ser positivt på erfaring fra Forsvaret. Dels har Forsvaret gode utdanningsopplegg, og dels viser slik erfaring et ønske om samfunnstjeneste. Begge deler kan være fordelaktig i en rekrutteringsprosess, sa hun da.

Forsvaret har de senere årene jobbet for å bli mer synlig for studenter som nærmer seg ferdig utdannet i håp om å tiltrekke seg de beste hodene.

– Vi har behov for å fylle mellom 400 og 600 sivile stillinger hvert år i Forsvaret, i tillegg til de om lag 650 studieplassene vi har og da er det jo klart at vi er helt avhengig av å være en attraktiv arbeidsgiver for studentene, sa avdelingssjef Tom Ovind i Forsvaret til E24 i fjor.

Forbered deg på oppfølging

Selv om du skulle forstå alle forkortelsene i stillingsannonsen bør du være forberedt på at du kan bli bedt om å utdype hva disse betyr under et intervju, understreker jobbekspert Wullum.

– Vær forberedt på at du i et jobbintervju må redegjøre nærmere for den kompetanse du påberoper deg og hvorfor nettopp du er rett person for stillingen, sier han.

Wullum understreker at dette er et godt tips generelt når en søker jobb.

– Vær nøye når du gjennomgår kvalifikasjonskravene, og pass på at du i søknaden synliggjør at nettopp dine kvalifikasjoner matcher de ønskede kvalifikasjoner, sier jobbeksperten til E24.

Les også

Starter gründerkurs for flyktninger: – Vi må ta dem på alvor

Les også

Nav Rogaland venter kraftig økning i arbeidsledigheten

Les også

1 av 5 nordmenn frykter for jobben: – En gradvis erkjennelsesprosess

Publisert:
Gå til e24.no