USAs flyvåpen vil bruke 90 millioner på Rygge flyplass

USA vil bruke over 200 millioner dollar neste år på å ruste opp flyplasser i Europa, melder Air Force Times. En av flyplassene er Rygge i Østfold.

PUSSE OPP? USA vurderer å bruke 90 millioner kroner på å ruste opp Rygge slik at amerikanske fly kan bruke flyplassen
  • NTB
Publisert:

I Kongressens budsjettdokument for 2018 står Rygge militære flyplass oppført med 10,3 millioner dollar, eller rundt 90 millioner kroner, til et såkalt QRA-formål, melder TV 2.

QRA er NATOs forkortelse for Quick Reaction Alert og brukes om flybaser der bevæpnede kampfly til enhver tid står beredt til å gå på vingene.

Opprusting

Ifølge Air Force Times er en opprusting av flyplassene ikke ensbetydende med at amerikanske styrker eller personell skal stasjoneres permanent på flybasene.

Sarpsborg Arbeiderblad skriver at amerikansk forsvarspersonell har besøkt Rygge flystasjon ved flere anledninger det siste året som et ledd i forberedelsene til byggearbeidet. Etter det avisen erfarer, skal ansatte ved Rygge flystasjon ha blitt orientert underveis om at amerikanerne ønsker å benytte deler av Rygge til QRA-base. De ansatte har fått beskjed om at prosjektet blir noe av dersom myndighetene i USA klarer å finansiere det.

Stortinget

Ifølge det amerikanske flyvåpenets europeiske talsmann Juan Martinez skal mannskaper og materiell rotere i Europa, etter behov. USA ønsker med andre ord å operere også kampfly fra norsk jord. Maritime overvåkningsfly av typen P-8 Poseidon har tidligere i år benyttet både Bodø og Andøya i forbindelse med tokt.

Forsvarsdepartementets pressevakt sier Rygge-saken ennå ikke har vært politisk behandlet.

– Stortinget vil bli informert på vanlig måte dersom det skulle bli aktuelt å gjøre endringer, skriver seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i en epost til TV 2.

Flyplassen på Rygge ble anlagt i 1952 som en NATO-fellesfinansiert flyplass.

Les også

Borten Moe: Heller Rygge enn ny rullebane på Gardermoen

Les også

Flyplasselskap på Rygge vurderer å gi opp

Les også

Rygge på gli med pengeinnsamling for flyplassen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rygge
  2. USA

Flere artikler

  1. Norsk flyplass-prosjekt kan bli ofret for å bygge Trumps mur

  2. Trump vil skifte farge på Air Force One

  3. Rygge flyplass til salgs

  4. Kongsberg ekspanderer sin nordiske forsvarsindustriallianse

  5. Betalt innhold

    USAs marine bruker motorer fra Bergen: – Vi vurderer nå risikoen