«Årets salgsleder»: – Kritikken motiverte oss til å lykkes
Mange journalister var skeptiske til innholdsreklame. Nå har VG Partnerstudio vokst seg til å bli et av landets ledende innholdsbyråer.
Jonas Ibsen Brynildsrud (33) var med på å starte opp VG Partnerstudio i 2015 med to andre ansatte. Nå har selskapet 110 millioner i omsetning og over 30 ansatte. De siste to årene har også annonsørene kåret VG Partnerstudio til årets byrå innen innholdsmarkedsføring.
– Vi jobbet ut fra to motivasjoner. Den ene var at vi skulle hjelpe å finansiere journalistikken, slik at nedbemanningene ikke skulle fortsette. Det andre var å motbevise alle som kritiserte oss – og det føler jeg vi har klart.
Juryen i Ledertalentene 2019 kårer ham nå til «årets salgsleder» – en av de syv underkategoriene kåringen er delt inn i. Hovedvinneren «årets ledertalent» avsløres på et større arrangement fredag 6. desember.
Juryens begrunnelse er:
«Vinneren fikk oppgaven om å bygge VG Partnerstudio, som har vært svært viktig for VGs kommersielle suksess. Jonas beskrives som en salgsleder som er analytisk med et helhetlig strategisk fokus, og som stiller krav og setter ambisiøse mål. Han har bidratt til å bygge et sterkt team, god kultur og et fantastisk sultent og kreativt miljø som trives mens de leverer knallsterke resultater om igjen og om igjen».
Selv beskriver Brynildsrud seg selv som en leder som klarer å ta vanskelige prioriteringer.
– Min innstilling til ledelse, er at man må se langsiktig. Det er prøve å bygge lederskapet sitt på det verdigrunnlaget man selv har, og at man ikke tar avgjørelser som går på bekostning av disse verdiene.
Kritiske røster
«Content marketing» eller innholdsreklame var for noen redaktører og journalister et kontroversielt grep for å redde mediebransjens annonsekroner.
Sakene skulle se ut som nyhetsartikler når de egentlig er reklame, sa kritikerne. Ville avisene lure leserne til å tro at reklame var ekte nyheter? Og hva skjer med medias kredibilitet da?
– Vi visste at hvis dette gjøres riktig, så kan vi gjøre noe stort. Mye av diskusjonen før vi startet med VG Partnerstudio, handlet om hvordan dette kommer til å påvirke troverdigheten til journalistikken, sier Brynildsrud.
Inntoget av innholdsreklame skapte en debatt (som fortsatt lever) om god presseskikk. PFU valgte å felle VG fordi innholdsreklamen ikke var godt nok merket som reklame.
– Det at vi ble felt i 2015, var det veldig bra. Vi gjorde justeringer, sier Brynildsrud.
Han forteller også om da VG Partnerstudio (som er et eget aksjeselskap) i oppstartsfasen fikk kritikk fra redaksjonsklubben til VG. Denne typen kritikk var ikke bare med på å motivere, men bidro også til læring, forklarer han.
– Diskusjonen som var i PFU og i pressen har bidratt til å forme VG Partnerstudio på en god måte, og legger til at kritikken motiverte oss til å lykkes.
For Brynildsrud og det lille oppstartsteamet var det viktigst at kvaliteten på innholdet skulle være førsteprioritet, og forteller at de i begynnelsen takket nei til flere annonsører.
– I starten sa vi nei til mye penger. Jeg tror det var riktig, spesielt med tanke på omgivelsene rundt – vi visste at vi ikke kunne feile på kvaliteten.
– Jeg tror at misforståelsen har vært at vi ønsker å skjule at det er reklame. Men hvis vi skjuler at det er reklame, så får ikke annonsørene det de betalte for, sier han.
– Omstillingen kommer til å fortsette
Nå opplever Brynildsrud at folk har blitt vant med innholdsreklame, og at han slipper å forklare hva han driver med i sosiale settinger.
– Da sier folk «Ja, det er sånn det står annonsørinnhold på».
– Vi har gjort mange undersøkelser, både kvalitative og kvantitative som viser at merkingen nå er god.
Brynildsrud synes det er vanskelig å spå hvordan mediebransjen vil se ut i fremtiden, men én ting er han klar på:
– Mediebransjen må være vant med å fortsette å skape rask endring. Særlig på inntektssiden, omstillingen kommer til å fortsette. Det kommer et nytt konkurransebilde hele tiden, så alle som jobber i mediebransjen må være vant til å kjempe for sin egen eksistens.
Ville bli filmregissør
Før han ble administrerende direktør VG Partnerstudio til suksess, var han trainee i Schibsted-konsernet i to år etter endte økonomistudier på INSEAD og Norges Handelshøyskole.
– Det var ikke en supersterk faglig interesse som gjorde at jeg valgte å søke handelshøyskolen. Det var mer det at jeg følte at jeg burde bruke karakterene mine til noe fornuftig. Jeg drømte om å bli filmregissør på videregående, men så rådet fornuften.
På NHH var han aktiv i studentforeningen, og at denne erfaringen viste seg å være verdifull da han ble leder i senere tid.
– Det var studentforeningen på NHH som var mitt første ordentlige møte med ledelse, og den har vært avgjørende i å forme meg som leder. et å jobbe i team med andre mennesker, og å jobbe sammen med å få til noe.
For ordens skyld: E24 er eid av VG, som også eier VG Partnerstudio.