Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

Hverken SAS eller Norwegian vil foreløpig si noe om hvordan USAs innreiseforbud fra Europa påvirker dem. Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror flere land kan komme med lignende restriksjoner.

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
  • Hanna Ghaderi
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Flyselskapet Norwegian hadde torsdag morgen ingen umiddelbar reaksjon på USAs innreiseforbud fra Europa.

– Per nå flyr vi som normalt til og fra USA. Det er alt jeg kan si nå, sier pressekontakt Astrid Mannion-Gibson.

Hun opplyser videre at de kommer tilbake med mer informasjon senere.

– Vi er selvsagt klar over restriksjonene som har kommet fra USA, sier hun.

SAS opplyser at de flyr som planlagt til og fra USA fra Oslo, København og Stockholm torsdag og fredag. Torsdag har selskapet ni flyvninger fra Skandinavia til ulike destinasjoner i USA.

– Det er ennå ikke besluttet hva som skjer videre fremover. Det er mange passasjerer som kontakter oss nå, og vi forstår at mange opplever situasjonen som uavklart. Vi oppfordrer alle til å lytte til myndighetenes råd og anbefalinger, og følge med på vår nettside, som oppdateres kontinuerlig, sier pressesjef John Eckhoff.

– Vil falle dramatisk

På en pressekonferanse natt til torsdag offentliggjorde Donald Trump at reiser fra Europa til USA stoppes i 30 dager fra midnatt fredag amerikansk tid. Dette for å hindre at reisende sprer ytterligere coronasmitte i landet.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier til E24 at dette vil sette enda mer press på økonomien til både amerikanske og europeiske flyselskaper.

– Etterspørselen på flyseter vil falle dramatisk og det spørs hvor mange ruter Norwegian vil operere fra Gatwick til USA, mens rutene fra Spania, Frankrike og Hellas blir stoppet.

Fagforeningsleder for SAS-pilotene, Christian Laulund, sier at de nå fokuserer på å finne løsninger som begrenser de økonomiske konsekvensene.

– Nå går Corona-krisen så raskt at det er vanskelig å vite hva som skjer i morgen. Men det er åpenbart at innreiseforbudet vil påvirke bransjen uten at jeg kan vite eksakt hvordan. Permitteringer kan være noe som flere selskap vil ønske å ty til i disse tider, sier han til E24.

Gjelder ikke Storbritannia

Innreiseforbudet gjelder de fleste land i Europa bortsett fra Storbritannia. Dermed kan i prinsippet Norwegian fortsette å fly fra Gatwick i London.

– Jeg ser ikke bort ifra at flere land vil følge USAs eksempel etter hvert som virussituasjonen utvikler seg, og det vil slå hardt ut for luftfart og reiseliv, sier Elnæs.

Både SAS og Norwegian er i likhet med andre flyselskaper sterkt preget av coronakrisen. Sistnevnte har kansellert 3.000 flyavganger de neste månedene.

Norwegian-Aksjen har fått hard medfart på børsen de siste ukene og falt videre onsdag da sluttkursen endte på 9,53 kroner, et fall på drøyt 15 prosent.

Flygerforbundet: Svært dramatisk

Leder Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund sier til NTB at innreiseforbudet vil forandre hele infrastrukturen innen luftfart. Han beskriver utviklingen som «svært dramatisk».

– Dette har episke dimensjoner for luftfart. Det kan føre til total nedsmelting. Her må myndighetene gripe inn rett og slett. Hele transportinfrastrukturen innen luftfart kan jo endres dramatisk, sier han til NTB.

Han sier videre at de økonomiske konsekvensene av dette ikke vil kunne få noe annet utfall enn massive permitteringer.

– Inntektene bortfaller. Det er selvsagt vesentlig at myndighetene sikrer liv og helse og begrenser smittespredning, men dette har store konsekvenser, sier Carlsen.

Les også:

Les også

Trump med drastisk corona-tiltak: Stanser innreise fra Europa til USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Flyselskaper
  2. Norwegian
  3. sas

Flere artikler

  1. Avinor vurderer å stenge flere flyplasser

  2. – Et gedigent mageplask av Wizz Air

  3. Norwegian varsler massive nye kutt og permitterer halve arbeidsstokken

  4. Trump med drastisk corona-tiltak: Stanser innreise fra Europa til USA

  5. NHO: – Håper inderlig at Norwegian kan nyte godt av disse midlene