Petter Stordalens Nordic Choice har permittert 3.000 ansatte i Norden

Petter Stordalens hotellkjede bekrefter at flere tusen ansatte nå har blitt permittert.

Hotelleier og investor Petter Stordalen

Janne Møller-Hansen
  • Sindre Hopland
Publisert:

For en uke siden varslet Nordic Choice Hotels at flere hundre kunne blir permittert.

Nå bekrefter selskapet til E24 at 3.000 har blitt permittert så langt i Norden.

Bestillingsraten hadde for en uke siden sunket med 50 prosent som et resultat av coronaviruset. Nå har antallet reisende sunket drastisk siden den gang.

Totalt har kjeden 17.000 ansatte.

Hotell- og reiselivsbransjen er næringene som har kjent mest på konsekvensene av coronakrisen, noe også Nordic Choice-topp Torgeir Silseth beskriver:

– Horisonten er bekmørk, og det vil være smertefullt lenge. Det er heller ikke bare bare å starte opp igjen når situasjonen normaliserer seg, men vi håper jo at det vil skje raskest mulig, sier han til E24.

(+) Les også: Dine Pengers store guide til permitterte i coronakrisen

Thon følger like etter

Choice-sjefen er glad for at regjeringen endret permitteringsreglene, og tok store deler av regningen, men mener det trengs større tak.

– Vi er glad for det som kom vedrørende permitteringsordningen for våre ansatte som vi nå har måttet permittere. Men vi håper det vil bli trappet opp ytterligere for å hjelpe alle de i reiselivsbransjen som nå går en vanskelig tid i møte, sier Silseth til E24.

Han sier videre at kjeden har spilt inn at bortfall av arbeidsgiveravgift med tilbakevirkende kraft, sette merverdi midlertidig ned til null, er andre tiltak som vil kunne hjelpe i tillegg til det som er kommet.

Også giganten Thon Hotels har permittert ansatte, og kjeden sier til E24 at dette så langt gjelder rundt 1000 personer.

I tillegg skriver Dagens Næringsliv at man har valgt å stenge hotellene Rosenkrantz, Gardermoen, Triaden og Gyldenløve i Oslo.

Torgeir Silseth, administrerende direktør for Nordic Choice Hotels

Philip Davali / Ritzau Scanpix

Skeptisk til garantiordning

Søndag kveld la regjeringen frem en krisepakke på 100 milliarder kroner, som skal hjelpe små og og store bedrifter med lån til å komme seg gjennom den tøffe tiden med store inntektstap.

Silseth mener garantiordningen vil hjelpe, men at det ikke er ansvarlig å pådra seg en stor gjeldsbyrde som gjør at man går konkurs når den skal tilbakebetales, og sier det samme gjelder andre betalingsutsettelser.

– For å sammenligne med privatøkonomien: Det hjelper ikke å ta opp forbrukslån og kredittkortgjeld for å betale husleia. Da kommer smellen før eller siden.

For reiselivsbransjen står lønn til ansatte for rundt 40 prosent av kostnadene, derfor etterspurte flere hoteller tidligere denne uken likviditet til å holde hjulene i gang i en tid uten gjester på rommene.

– Bunnen har ramlet ut av bunnen, det er ingenting igjen, bare noen yrkesreiser her og der, sa Tony Eide, daglig leder i Festningshotellene til E24 tidligere denne uken.

NHO Reiseliv uttalte tidligere denne uken at det ikke var urealistisk med 100.000 permitteringer i reiselivssektoren om ikke likviditet ble tilført bransjen.

Les også

Norwegian permitterer over 7.300 ansatte

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Petter Stordalen
  2. Nordic Choice Hotels
  3. Hotell

Flere artikler