Økokrim med advarsel etter voldelig kryptoran i Sverige
Et samboerpar i Sverige ble forrige uke bakbundet i sitt eget hjem og tvunget til å overføre et større kryptobeløp. Økokrim mener det er på tide å advare nordmenn.
- David Bach
- Adrian Nielsen (foto)
– Norge er heldigvis veldig trygt og vi tror ikke vi kommer til å se mange væpnede ran av privatpersoner her med det første. Men når dette nå har skjedd i Sverige er det åpenbart at dette også kunne ha skjedd i Norge, sier spesialetterforsker Ola Vassli i Økokrim til E24.
Natt til torsdag i forrige uke fikk en mann og en kvinne ubudne gjester på jakt etter kryptovaluta utenfor Norrköping i Sverige. Ifølge svenske medier, ble de to bundet fast og utsatt for vold.
Mannen ble deretter tvunget til å skru på en PC og overføre et større beløp kryptovaluta til gjerningspersonene, skriver Aftonbladet.
Undersøkelse: 420.000 nordmenn eier kryptovaluta
– Det er ikke en tilfeldighet at man gjør innbrudd hos disse folkene og oppfører seg på denne måten. Det er en planlagt hendelse, sier pressetalsperson Johnny Gustavsson i svensk politi til nyhetsbyrået TT.
Økende fenomen
Metoden har lenge hatt navnet «5 dollar wrench attack» i kryptomiljøet, og er ifølge nettstedet Cointelegraph et økende fenomen.
Blant annet ble minst åtte menn arrestert i India i februar, mistenkt for å ha kidnappet en kryptomillionær og bedt om løsepenger, ifølge New Delhi Television Limited.
Amerikaneren Zaryn Dentzel fortalte i oktober i fjor politiet at han ble utsatt for tortur og vold da fire-fem menn stormet leiligheten hans i Madrid. Flere vitner skal ha sett mennene forlate leiligheten med sekker.
Ifølge de spanske avisene El Espanol, Europapress, og El Pais kom mennene unna med nøklene til «flere titalls millioner euro».
Hackere stjal krypto for fem milliarder kroner
Mer utsatt
Økokrim ønsker nå både å minne om og advare nordmenn med kryptoformuer om risikoen. De er foreløpig ikke kjent med lignende saker i Norge, men:
– Vi tror personer med store verdier i kryptovaluta kan være mer utsatt enn personer med store verdier i eiendom, selskaper og bankinnskudd, sier Vassli.
– Dette skyldes at kryptovaluta raskt kan overføres hvor som helst i verden og er krevende å oppbevare på en sikker måte. Det er også svært krevende for oss i politiet å stanse overføringer eller beslaglegge utbyttet.
Paret i Sverige ble forlatt bakbundet og skadet i hjemmet sitt, og ranerne er fortsatt på frifot. Skadene er ikke livstruende, skriver nyhetsbyrået TT.
Politiet ønsker ikke å gå ut med hvor store verdier gjerningspersonene stakk av med av hensyn til etterforskningen. Nå står svensk politi overfor en stor oppgave.
– Det er ofte mulig å avsløre gjerningsmennene dersom det brukes kryptovaluta, men dette vil som regel kreve omfattende ressursbruk fra politiets side, sier Vassli.
Rødt vil forby kryptoutvinning: – Uansvarlig å sløse strøm
Sikre hjemmet
Norsk politi bidrar allerede med sikringstiltak for et stort antall personer som er utsatt for helt konkrete trusler og som gjerne også er i en sårbar situasjon, forklarer Økokrim-etterforskeren.
– Nordmenn med store kryptovalutaformuer må i utgangspunktet innstille seg på å selv sørge for tilstrekkelige sikringstiltak.
– Vår anbefaling er å sikre tilstrekkelig fysisk sikkerhet i hjemmet ved hjelp av låsesystemer og alarmer. Man bør også ha et bevisst forhold til hva man deler i sosiale medier, sier han.
– Går det an å konkretisere hvilke sikringstiltak som bør være aktuelle? Er det for eksempel mulig å løsrive informasjonen om de digitale lommebøkene fra seg selv, ha nøkkelkoder i bankbokser eller lignende?
– Det finnes en rekke måter å oppbevare kryptovaluta på en sikker måte. Men det er ikke sikkert eventuelle kriminelle klarer å skille mellom hvem som har iverksatt slike tiltak og ikke, advarer Vassli.
Sagt på en annen måte: Selv om ranere ikke kan tvinge deg til å overføre valuta, kan de fortsatt bryte seg inn og forsøke.
Multisignatur
Vassli og Økokrim får støtte av Kripos, som blant annet jobber med forebyggende sikkerhet når det kommer til denne typen kriminalitet.
Politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos skriver i en e-post at Økokrim og Kripos deler straffesaker som involverer kryptovaluta mellom seg.
Skatteetaten skal jakte kryptovaluta hos 300.000 nordmenn
Økokrim bistår i saker som gjelder økonomisk kriminalitet, mens Kripos tar sakene med kryptovaluta som gjelder organisert kriminalitet, datakriminalitet og sedelighet, skriver han.
– Utover det har vi et formelt samarbeid med Økokrim som gjelder beslag, kompetanseoverføring og regler og lovverk.
Pedersen lister opp disse forebyggende sikringstiltakene for en kryptovalutabruker:
- Ikke opplyse om egen formue med kryptovaluta i sosiale medier.
- Trygg oppbevaring av egen kryptovaluta, for eksempel bruk av multisignatur-nøkler (mer enn én person kreves for å kunne bruke kryptovaluta)
- Alarm- og låsesystemer