Gustav Magnar Witzøe: – Vanskelig å bli motivert av penger

Salmar-arvingen kontrollerer nesten hele laksegiganten, men i sitt første TV-intervju vedgår han at har «ingenting» med den daglige driften å gjøre. – Jeg tror ikke jeg er riktig mann på rett plass for det nå.

Gustav Magnar Witzøe forteller hos Skavlan at han syns det er vanskelig å bli motivert av penger.
Publisert:

Lørdag kveld gjester Gustav Magnar Witzøe TV2 og Fredrik Skavlan

I programmet, som er spilt inn i Sverige, trekker Skavlan frem hotellkongen Petter Stordalen, som den første svenskene tenker på når han snakker om norske milliardærer.

– Petter er en «self made man», mens jeg er en arving. Det er en ganske stor forskjell, sier Witzøe Jr.

Det er rundt 30 år siden faren hans, Gustav Witzøe, startet oppdrettsselskapet Salmar på Frøya. Siden den gang har selskapet vokst fra 11 til rundt 1.700 ansatte.

I dag er lakseoppdretteren det nest største sjømatselskapet på Oslo Børs, med en markedsverdi på rundt 60 milliarder kroner.

I 2006 overførte faren Gustav Witzøe bortiomot samtlige aksjer i familiens investeringsselskap Kverva, med Salmar i porteføljen, til sønnen i frykt for arveskattesmell.

– Stor forskjell på penger og verdier

– Er det sånn at du kan gjøre hva du vil med pengene, spør Skavlan i intervjuet.

– Nei, svarer Witzøe kjapt.

– Det er stor forskjell på penger og verdier, og det meste av den formuen står jo i laks eller fabrikker eller biler. Det er jo verdier stort sett, forklarer han.

Han legger til at han mistenker at «noen hjemme hadde blitt halvforbanna», dersom han for eksempel hadde prøvd å selge verdiene for å sette pengene i kryptovalutaen Bitcoin.

A post shared by Gustav Magnar Witzøe (@guswitzoe)

– Ingen synd på meg

I intervjuet, som er Witzøes første TV-intervju noensinne, er han ærlig på at han ble født introvert og at han har vært nervøs før han skulle gjeste programmet.

På spørsmål fra programlederen svarer han at det kan være vanskelig å finne «en mening» når han ikke har bygget opp formuen sin selv.

– På en måte, men så er jo det definisjonen av et luksusproblem, å ha så mange muligheter at det er vanskelig å velge, forteller han.

– Når du får så mye i fanget, så har du et ansvar for å forvalte det riktig. Det er jo store verdier, man skal ha respekt for det som er skapt og arbeidsplasser det har. Sånn sett ser jeg på det som et stort ansvar, og det kan av og til tynge litt, men som sagt så er det ingen synd på meg, sier han.

Les på E24+

Slik bygget Gustav Witzøe milliardformuen

– Vanskelig å bli motivert av penger

I 2019 hadde Witzøe en formue på 21 milliarder kroner. Med det rykket han forbi Røkke som Norges rikeste, og kuppet samtidig førsteplassen på Forbes-liste over verdens rikeste under 30 år.

Men til tross for dette, er det ikke penger som motiverer ham:

– Jeg synes det er vanskelig å bli motivert av penger, forteller Witzøe.

Når det gjelder investeringer så er det heller «start-ups» han velger. De med en god idé eller troen på at de kan «få til noe revolusjonerende» motiverer ham i større grad, forteller han.

I tillegg til eierandelen i Salmar, eier Witzøe Jr. også en andel av en restaurant på Solsiden i Trondheim, og morselskapet GMW Venture.

Les også

Witzøes restaurantdrift med underskudd etter oppussing i 2020

Men det er ikke bare næringsliv som opptar milliardæren. I 2019 reiste han fra Frøya for å satse på en modellkarriere i New York. I dag er han oppført som modell hos modellbyrået Teams Models. På Instagram har han 130.000 følgere.

Les også

Milliardærøya

«Blander seg» ikke i driften

Samtidig er det faren, Gustav Witzøe, som er konsernsjef i Salmar Asa og tar seg av den daglige driften av oppdrettsselskapet.

På spørsmål fra Skavlan om hvor mye Witzøe «blander seg» inn i den daglige driften er svaret tydelig.

– Ingenting.

– Etter hvert har jeg kjent på at den motivasjonen og den «driven» du må ha for å være ordentlig inne i driften. Jeg har vokst opp med det og sett pappa og hvor mye motivasjon det krever for å få det til.

– Så tror jeg ikke jeg er riktig mann på riktig plass nå for å gjøre det, så da synes jeg det er bedre at noen som er ordentlig skikket og motivert for den jobben tar den jobben, fortsetter han.

Les også

Ministeren om egen utredning av nullutslippskrav: – Ikke aktuell politikk

Oppdrettsbransjen har de siste årene blitt kraftig debattert. Blant temaene finner man påvirkningen av villaksbestanden og lakselus.

Skavlan påpeker at de da er over på temaet bærekraft, og lurer på om det er noe som engasjerer Witzøe.

– Ikke i veldig stor grad, svarer han.

Når det gjelder kritikken som bransjen har fått, sier Witzøe at den kan være vanskelig å forholde seg til.

– Men så har jeg jobbet en del i bransjen, så jeg har jo en del kunnskap om det. Jeg synes det er en fantastisk fin bransje, og en veldig bra måte å lage mat på. Selvfølgelig er det en bransje med problemer og utfordringer, men jeg tror det er vilje og muligheter for å løse problemene, sier han.

I denne artikkelen sto det at Gustav Magnar Witzøe fikk overført eierskapet fra faren i 2011. Dette er ikke riktig. Witzøe fikk overført eierskapet i 2006. Informasjonen ble rettet 18. januar 2023 klokken 14. 

Publisert: