Dyrere strøm i Nord-Norge, Black Friday-motstand og nye funn i coronastøtten

 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver helg.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Helg!

Det ble en travel fredag for oss som følger med på verdens børser. Det lyste rødt både i Asia og i Europa i løpet av morgentimene, og her hjemme startet også Oslo Børs med en nedgang på over 3 prosent.

Denne helgen er det kanskje noen som laster av seg børsstresset gjennom Black Week-tilbud. Selv om mange benytter seg av salgshøytiden for å finne noen gode kupp, kan det også hende du går innom et par butikker som snur ryggen til de elleville rabattene. De har det blitt flere av.

Samtidig er det full storm rundt de økende strømprisene i Nord-Norge, og bedrifter som har mottatt coronastøtte har blitt satt under lupen av E24.

Her kommer et overblikk over de sakene som har preget nyhetsbildet denne uken.

Dyrere strøm i Nord-Norge

Det er som regel de sørlige delene av landet som har vært preget av de største strømprishoppene i høst, men torsdag ble det klart at Midt- og Nord-Norge nå følger etter. Fredag gikk strømprisene i nord nesten tre ganger høyere enn det de var på torsdag, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool. Og så kom talklene for lørdag - hvo det klokket inn på årsrekord i nord, og tidenes høyeste døgnpris i sør.

Strømanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo sier det skyldes prishopp i Nord-Sverige, som preges av kulde og nedgang i svensk vannkraft. Handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft sier at døgnprisen på strøm er årets desidert høyeste, men at de ikke slår rekordene i Nord-Norge fra 2010. Han mener også prishoppet er midlertidig.

Motstanden til Black Friday øker

Ifølge Virke er det færre butikker som kommer til å avholde Black Friday i år. En av disse er Gullsmed Heyerdahl, som etter nøye vurderinger fra den daglige lederen Thomas Heyerdahl valgte å unngå store Black Friday-tilbud i år. Han sier at Black Friday representerer det motsatte av det butikken står for, og at man derfor ikke vil se noen Black Friday-kampanjer hos dem i år. Bærekraft, tap av penger og mangel på personlig service og faglig veiledning er blant årsakene.

Black Friday har dødd og gjenoppstått som Black Week, mener Vipps.

– Jeg tror det er slutt på Black Fridays panikkhandel og timestilbud. Tilbudene er spredt utover hele uken, sier kommersiell leder Vegar Heir i Vipps, til E24.

Det er nå seks år siden salgshøytiden kom til Norge for fullt, og Virke sier at flere butikker føler seg presset til å være med på «rabatt-racet». Likevel er det en nedgang i antall butikker som ønsker å delta. I deres siste medlemsundersøkelse svarte 64 prosent av kjedetilknyttede butikker at de vil avholde Black Friday i år. De to siste årene har andelen ligget på 74 prosent.

Coronastøtten

E24 har i lang tid jobbet med å kartlegge hvordan det gikk med bedriftene som fikk coronastøtte i fjor. Støtteordningen ble innført for bedrifter som slet på grunn av pandemi og nedstengning, og ble vedtatt i april 2020.

De siste funnene til E24 viser at bedriftene som fikk støtte, samlet sett tok ut mer utbytte det første året av pandemien, enn i 2019. Samlet sett ble det tatt ut 6,25 milliarder i utbytte blant norske bedrifter i fjor, altså 626 millioner kroner mer enn i 2019. Dette tilsvarer en økning på hele 11 prosent. Av de 23.500 selskapene som mottok coronastøtte i 2020, var det 3.365 bedrifter som tok utbytte.

Godt og blandet

 • Et nytt tallslipp fra Nav viser at de forventer en historisk lav ledighet de neste årene. Antall arbeidssøkere sunket med hele 68.700 personer fra mars til oktober i år, og Nav sier at de forventer en fortsatt synkende trend i ledigheten fremover. Selv om Nav-direktør Hans Christian Holte frydes over de lave tallene, uttrykker han sterk bekymring for de personene som sliter med langtidsledighet.
 • Vinmonopolet har gått ut med meldingen om at de ønsker at folk planlegger alkoholinnkjøpet til julen på samme måte som i fjor. Dette er fordi de venter en kundebølge på hele 2,5 millioner personer i en tidsperiode på kun to uker. Dersom alle kommer samtidig forventer Vinmonopolet at flere vil oppleve utsolgte varer og lange kødannelser. Her gjelder det altså å være tidlig ute.
 • I år har DNB avviklet hele 1.483 kundeforhold. Det er det høyeste tallet siden banken begynte å føre oversikt over avviklingene. Årsaken skal blant annet være på grunn av mistanke om hvitvasking, bedrageri og svindel. Til sammenligning ble det avviklet 917 kundeforhold i fjor.
 • I et høringsforslag til en ny forskrift for utleie av elsparkesykler, åpner Oslo kommune for at det kun skal være tre aktører som skal stå for utleie av de elektriske kjøretøyene i året. De tre ulike aktørene kan heller ikke ha samme eier eller tilhøre samme konsern. Norden-sjef Christina Moe Gjerde i Voi kaller den nye forskriften «et skritt i riktig retning»

Helgetips!

1. desember er rett rundt hjørnet, og flere norske byer har pyntet bygninger og trær fulle av glitrende julelys, mens Mariah Careys «All I want for christmas» gir gjenklang i tusenvis av butikker. Kanskje til manges fordervelse.

Selv om julemagien er god å endelig kjenne på mens man tasser rundt med hendene fulle av gaver til nære og kjente, anbefaler jeg at man også tar seg tid til å nyte de mange inntrykkene fra avstand. Hva med å planlegge en aldri så liten tur opp på et fjell eller en åsside som ser utover byen når mørket har senket seg?

Selv planlegger jeg å få med meg gjenskinnet fra julelysene på toppen av Kolsåstoppen i helgen. Det er ikke den lange turen man trenger for å kjenne at den indre roen faller på plass.

Finn frem hodelykt, gode sko (eller ski), varme klær, og en termos med kakao. Om du ønsker å samle vennegjengen eller sitte på åssiden å skue over byen med kjæresten er helt opp til deg. Bare husk på sikkerheten, og at det er noen som vet hvor du er. Det er heller ingen skam å snu dersom vinterkulden biter seg fast.

Ha en fortryllende helg!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne noen linjer til benedicte@e24.no.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Strømpriser
 3. Black Friday
 4. Vinmonopolet
 5. Coronaviruset
 6. Nav
 7. DNB

Flere artikler

 1. Betalingstjenester: Økt handel under Black Week i Norge

 2. Flere gjør som Gullsmed Heyerdahl: – Jeg hater Black Friday

 3. Protesterer på rekordhøye Black Week-gebyrer

 4. Overblikk: Nye tiltak, Norges rikeste og strømmilliarder

 5. Twitter-inspirert aksjesalg, makrotall og luksuskluss