Vil åpne for bygging av leiligheter på 20 kvadrat – byrådet sier nei

De skyhøye leieprisene må føre til at byrådet i Oslo skroter regelen som hindrer bygging av leiligheter som er mindre enn 35 kvadratmeter, mener Norges Eiendomsmeglingsforbund (NEF).

I juli-rapporten til Eiendom Norge prises hver kvadratmeter i hovedstaden til 90.656 kroner – etter en prisvekst på over 90 prosent de siste ti årene. Prisveksten fører også til at det blir dyrere å leie bolig.
Publisert:

Leieprisene har skutt i været som følge av rekordhøy etterspørsel og et tilsvarende lite tilbud. Siden årsskiftet har snittprisen for å leie en leilighet i Oslo økt med over 2.000 kroner, ifølge annonsetall fra Finn.no.

Prisveksten må føre til endringer i leilighetsnormen, mener Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglingsforund (NEF). Normen krever at alle nye leiligheter i fire sentrale bydeler er minimum 35 kvadratmeter store – og at 40 prosent av dem er på over 80 kvadratmeter. Størrelseskravene ble innført i 2007.

De strenge kravene fører til at det blir færre rimelige utleieboliger på markedet, mener Geving.

– Dagens leilighetsnorm er rigid og dårlig tilpasset befolkningsvekst og økende press på areal som knapphetsfaktor. Den bør mykes opp og åpne for en boligmiks som er tilpasset det faktiske behovet. Det bør åpnes for å bygge 20–30 kvadratmeter store leiligheter rundt kollektivknutepunkter i Oslo. Det må stilles krav om god kvalitet og effektive løsninger, sier han.

Les også

Kraftig økning i leiepriser: – Må ut med 1500–2000 mer per måned

– Fører til dårligere tilbud

Geving sier det må åpnes for å bygge en kombinasjon av ulike leilighetsstørrelser tilpasset den faktiske etterspørselen.

– I dag bygges det ikke små rimelige leiligheter som flere kunne hatt råd til, fordi kommunen holder fast ved leilighetsnormen som forbyr denne typen boliger.

– En konsekvens av dette er at tilbudet av Oslo-boliger har blitt dårligere både for de som vil leie og de som vil eie bolig. Dersom politikerne ikke er villig til å løse opp i denne floken, må vi forvente at små boliger blir uforholdsmessig dyre fordi det er så mange som konkurrerer om disse, sier han videre.

Les på E24+

Eksperter: Dette vil skje i boligmarkedet fremover

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglingsforbund (NEF) peker på at nær 50 prosent av Oslos befolkning bor alene, og dermed ikke trenger mer enn ett soverom for å bo bra.

Tre mill. for 25 kvadrat

Flertallet av drøyt 500 spurte Oslo-beboerne ønsker tilsynelatende å mykne opp leilighetsnormen, ifølge en ny undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra Aktiv Eiendomsmegling. Over halvparten mener det bør bygges flere små leiligheter for å gjøre det lettere for førstegangsetablerere å komme seg inn på boligmarkedet.

– De siste årene har vi sett at selv leiligheter under 25 kvadratmeter går for over tre millioner i hovedstaden, og de som så vidt er over 30 kvadratmeter, kan gå for over fire millioner. For tilsvarende summer kan du i enkelte deler av landet kjøpe et større hus. Det er ganske absurd, sier Karsten Onsrud, administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling.

– Så lenge leilighetsnormen står ved lag, blir det ikke bygget flere nye mindre leiligheter. Resultatet blir da at prisene på de få som er i markedet, vil fortsette å stige, legger han til.

Mens boligprisene i Norge sank i juli, fortsatte prisene å vokse i Oslo. Så langt i år har prisene i hovedstaden vokst med 8,1 prosent.

Les også

Betaler 20.500 i måneden for nedslitt leilighet: – Bitter hver gang jeg betaler leia

Tvert nei fra byrådet

Rasmus Reinvang (MDG), byrådssekretær for byutvikling, sier det er uaktuelt for å endre leilighetsnormen i Oslo.

– Den sikrer at det ikke kun bygges små leiligheter i Oslo sentrum, og den er viktig for å sikre stabile bomiljøer og god bokvalitet. Det er kun et lite antall leiligheter som berøres av leilighetsnormen, så å fjerne den vil ikke føre til lavere boligpriser, skriver Reinvang i en e-post til E24.

– Vi får ikke en god by av å bygge kun knøttsmå leiligheter i sentrum, skriver han videre.

Byrådssekretæren mener førstegangskjøpere flest heller bør kjøpe leilighet utenfor Oslo sentrum

– Det er et naturlig første skritt inn på boligmarkedet og langt rimeligere enn sentrale strøk som for eksempel Bjørvika og Majorstua, skriver Reinvang.

Publisert:
Gå til e24.no