Ordførerens selskap tjente 110 mill. kroner i fjor

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsens heleide selskap hadde et veldig godt 2021. I løpet av våren har selskapet blitt en del av en ny nordnorsk satsing på næringseiendom.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen eier selskapet Triko.
 • Christer Pedersen (iTromsø)
Publisert: Publisert:

Inntil nylig var Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsenen av de største eierne av næringseiendommer i Tromsø sentrum.

Via sitt selskap Triko eide han eiendommer på til sammen over 9.000 kvadratmeter som i 2020 ble estimert til å ha en verdi på cirka 380 millioner kroner ifølge en såkalt due dilligence (en juridisk og økonomisk gjennomgang av et selskap red.anm) som Nordlys omtalte tidligere.

Lukrativt aksjesalg

Nå har Triko AS lagt fram sitt årsregnskap for 2021 - og tallene er svært positive for ordføreren.

Når sant skal sies så må det påpekes at tallene for 2021 bokstavelig talt er å regne som snø som falt i fjor.

Etter at året var omme har ting endret seg kraftig for både Wilhelmsen og Triko.

Overskuddet i 2021 er til stor del knyttet til salget av i alt fire næringseiendommer i Tromsø sentrum – tre i Storgata og én i Fredrik Langes gate.

Salgene er bakt inn i regnskapsposten «annen finansinntekt» – en pott som til sammen var på 112 millioner kroner.

Solgt i flere trinn

Eiendommene ble solgt i mai fjor - da til eiendomsselskapet Tromsø Sentrum Invest AS. Triko reinvesterte en større sum i det samme selskapet og ble blant de største aksjeeierne med en post på 34 prosent.

Eiendommene ble imidlertid solgt videre til det nystartede eiendomsselskapet Polaris Eiendom som så dagens lys tidligere i sommer i år.

Polaris Eiendom eier til sammen næringseiendommer i Nord-Norges største byer - Tromsø, Bodø, Harstad og Narvik - til en verdi av 2,5 milliarder kroner – og Gunnar Wilhelmsens Triko er en av de ti største eierne i selskapet.

– Voldsom tro på Tromsø

– Jeg har selvsagt voldsom tro på Tromsø. Nå får vi inn en aktør med både muskler og kompetanse til å gjennomføre gode og store prosjekter, samtidig som vi indirekte bevarer eierskapet. Jeg har sterk tro på at nordnorsk samarbeid er veien å gå. Når vi her kobler på penger og ekspertise fra hele landet, vil det føre landsdelen inn i fremtiden, sa Gunnar Wilhelmsen i en pressemelding den gang.

DAGLIG LEDER: Mats Sæverud er daglig leder i Triko AS. Han sier til iTromsø at selskapet skal ha en aktiv rolle som utvikler og investor i Tromsø i årene som kommer.

Mats Sæverud ble daglig leder i Triko AS på nyåret. Han sier til iTromsø at prosessen har vært «hardt arbeid» og at han er fornøyd med at den nå er landet. Ifølge ham har det manglet et så pass stort og profesjonelt eiendomsselskap i Nord-Norge tidligere, og at man derfor har ønsket å være med på lasset videre.

– Det gir oss en mulighet til å være med på å bygge opp et stort og finansielt sterkt eiendomsselskap som kan utvikles videre i landsdelen, sier han.

Eierskapet av de fire eiendommene er overført til Polaris Eiendom. I praksis er det imidlertid business as usual for leietakere og ansatte i Triko.

– Vi skal drifte og vedlikeholde byggene slik vi har gjort tidligere, så det vil ikke være noen større forskjell, sier Sæverud.

BEHOLDER BYGGET: Grønnegata 58/60 er fortsatt eid av Triko. I bygget holder restauranten Mathallen til – og ordfører Gunnar Wilhelmsen bor selv i en leilighet i bygget.

Triko AS har ikke kvittet seg med alle eiendommene man hadde i sin portefølje. Bygget i Grønnegata der blant annet Mathallen holder til har selskapet beholdt.

Skal bli aktiv investor

Selskapet har heller ikke brukt alle pengene fra det tidligere salget på aksjekjøp i Polaris Eiendom. Noe er beholdt som egenkapital, og skal brukes på nye prosjekter, sier Sæverud.

Triko har per i dag en opparbeidet egenkapital på over 153 millioner kroner, og er belånt til mindre enn halvparten av dette – cirka 69 millioner kroner.

Den solide egenkapitalen vil gjøre det mulig for Triko å jobbe aktivt på flere områder, mener Sæverud.

– Vi har planer på å utvikle nye virksomheter – både innenfor eiendom, men også innenfor andre industrielle sektorer, sier han.

Hva dette innebærer er litt for tidlig å si noe om, sier han videre.

– Vi er ikke i direkte dialog med noen andre – ennå, men etter ferien vil vi ta fatt på den strategiske planleggingen. Så får vi se hva vi tar oss til – vi har noen tanker som vi ønsker å følge, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gunnar Wilhelmsen
 2. Eiendom
 3. Ordfører
 4. Penger
 5. Regnskap og resultater

Flere artikler

 1. Harald Espedal økte resultatet med 89 prosent

 2. Skyggespillet om Svalbard

 3. Betalt innhold

  Eveline Karlsen: – Hun skulle være best. Det går igjen i det meste

 4. Rusinstitusjon mistet godkjenning etter flere bekymringsmeldinger

 5. Betalt innhold

  Ekteparet Gjedebo gir bort flere millioner i året – pengene ser de aldri igjen