Forretningsmann dømt til å betale millionerstatning til Norfund

En forretningsmann i Midt-Norge er dømt til to og et halvt års fengsel og erstatningsplikt for 2,7 millioner kroner for grovt heleri, etter «direktørbedrageri» med falske fakturaer og e-poster.

Denne falske e-posten ble tilsynelatende sendt fra en økonomimedarbeider hos Norfund. E-posten bidro til at nær åtte millioner kroner som skulle til det norske utviklingsfondet, havnet på en konto hos et selskap i Midt-Norge.
Publisert: Publisert:

«Det skulle komme big money»

En slik lovnad skal ha fått en forretningsmann i Midt-Norge til å stille sine konti til disposisjon for ukjente gjerningsmenn, ifølge en dom fra Trøndelag tingrett.

Sommeren 2018 begynte det å komme penger, etter at identiteten til en økonomiarbeider hos det norske utviklingsfondet Norfund, ble misbrukt i falske e-poster som lurte et finansforetak i Afrika for nær åtte millioner kroner. Politiet oppdaget hvor pengene kom, og tok ut tiltale mot mannen som møtte i Trøndelag tingrett i forrige uke. Forretningsmannen nektet straffskyld i retten.

«Han antok at pengene skrev seg fra lovlig virksomhet», heter det i dommen som ble avsagt før helgen og omtalt av Adresseavisen mandag.

Jannicke Evjen Olsen, politiadvokat i Trøndelag politidistrikt var aktor i saken mot forretningsmannen.

Må to år i fengsel

Forretningsmannen må ifølge tingretten sone to år og seks måneder i fengsel etter å ha blitt domfelt for grovt heleri. I tillegg skal mannen betale Norfund 2.693.698 kroner innen to uker. Et selskap på Valdres, som også ble lurt med falske e-poster, skal få 219.700 av forretningsmannen.

Dommen er ikke rettskraftig og ifølge politiet tok forretningsmannen betenkningstid knyttet til en eventuell anke. Hans forsvarer har ikke svart på E24s henvendelser tirsdag og onsdag.

Totalt mottok forretningsmannen rundt 8.8 millioner kroner, ifølge dommen. Av dette stammet nær åtte millioner kroner fra nedbetaling på et lån Norfund hadde gitt til det afrikanske finansforetaket Alios.

I rettssaken dokumenterte påtalemyndigheten hvordan falske e-poster og fiktive fakturaer som tilsynelatende kom fra en av Norfunds økonomimedarbeidere, ble brukt til å lure medarbeidere hos Alios til å sende midlene til konti i Midt-Norge. Forretningsmannen skal ha blitt forespeilet rundt 70 millioner, viser dommen.

Les også

Slik kapret svindlerne Norfunds millioner

Hanne Pentzen i Advokatfirmaet Ringsbye er forsvarer for den norske forretningsmannen som nektet straffskyld i saken.

Ble ikke trodd

Selv bestred ikke forretningsmannen at pengene hadde kommet inn på hans konti, men han erkjente ikke skyld, og hevder han ikke skjønte at midlene stammet fra kriminalitet.

Retten festet ingen lit til denne forklaringen, og viste til at forretningsmannen var kjent med at det skulle lages falske fakturaer.

– Påtalemyndigheten er tilfreds med at tingretten har delt vårt syn på tiltaltes rolle og hans bevissthet rundt at pengene han mottok var utbytte av en straffbar handling, sier aktor og politiadvokat Jannicke Evjen Olsen til E24.

Aktor ba retten idømme forretningsmannen til 3 år og 3 måneder i fengsel. Resultatet ble 2,5 år.

– Vi ser at tingretten har vurdert at riktig straffenivå i saken er noe lavere enn vår straffepåstand, sier Evjen Olsen.

Etterforskes fortsatt

Norfund fortalte i 2020 at fondet, i en annen sak, var svindlet for 100 millioner kroner av ukjente gjerningsmenn. Saken har siden blitt etterforsket i Oslo.

Da saken mot forretningsmannen i Trøndelag ble kjent i fjor høst, sa politiadvokat Eivind Kluge følgende til E24:

– Det er så langt ikke funnet noen sammenheng mellom sakene ut over at begge saker involverer en transaksjon mellom Norfund og en kunde/forretningspartner. Så lenge gjerningspersonene er ukjente i begge sakene vil det heller ikke være grunnlag for å konkludere med hensyn til om det er noen relasjon mellom disse.

Ifølge nåværende etterforskningsleder og politiadvokat Erik T. Hansen pågår det undersøkelser fortsatt for å forsøke å finne de ansvarlige for svindelen.

– Det er per dags dato ikke mulig å anslå når etterforskningen vil bli avsluttet, eller hva etterforskningen vil frembringe av resultater.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om