XXL-granskere fant prisjuks og ulønnet arbeid

Torsdag la advokatfirmaet DLA Piper frem sin eksterne granskingsrapport om sportskjeden etter E24s avsløringer.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen
Publisert:

Granskere fant bruk av armhevinger, ulønnet arbeid og åtte «verifiserbare» tilfeller av fiktive varesalg i XXL gjennom en tiårs-periode, viser den 47 sider lange rapporten.

– Påstandene om prisjuks er bekreftet, sa advokatfirmaets partner, Berit Reiss-Andersen, under en pressekonferanse i Oslo.

– Det er helt på det rene at slike handlinger er i strid med markedsføringsloven. Det er ingen tvil om det rettslige her, fortsetter hun.

– Samtidig har beskyldningene har vært at dette har vært langvarig og systematisk. Dette har ikke vi funnet dekning for, presiserer Reiss-Andersen, med henvisning til at de atså kun kan bekrefte åtte slike tilfeller.

Les på E24+

Den «skjulte» matvarekrigen: Kampen som kan endre dagligvarebransjen

Fant armhevinger og ulønnet arbeid

Granskerne har også funnet bruk av armhevinger, helling av isvann over hodene på ansatte på «Krigsskolen», og ulønnet arbeid på helligdager, slik E24 har skrevet denne høsten.

– Vi har fått bekreftet en utbredt bruk av ulønnet arbeid, med dugnader på fridager, som søndager og i helger, opplyser Reiss-Andersen.

– Varslingsrutinene har ikke vært nevneverdig sterke i XXL. Vi legger merke til at ingen av disse forholdene har blitt varslet internt, sier hun videre.

Granskerne har ellers funnet mangelfull opplæring om markedsføringslovens regler.

– Det er ellers påfallende at en så stor virksomhet ikke har en HR-avdeling, sier Reiss-Andersen.

XXL opplyser at de har begynt jobben med å finne en HR-sjef, samt ansette en kommunikasjonsdirektør som skal sørge for at alle ansatte er inneforstått med regelverket.

XXL-styreleder Hugo Maurstad og konstituert administrerende direktør Tolle Grøterud på pressekonferansen hvor rapporten ble lagt frem torsdag.

XXL-styrelederen: – Trist

XXL sier de tar advokatfirmaets funn på det største alvor.

– Vi kan ikke ha dette hengende over oss. Det er trist, sier styreleder Hugo Maurstad om funnene.

– Men denne rapporten gjør det mye lettere å gjøre noe med dette, fortsetter han.

Han varsler nå flere endringer, blant annet en ny kontrollfunksjon med nye varslingsrutiner. Dette vil innføres i løpet av første kvartal, oppgir styrelederen.

Samtidig understreker Maurstad at XXL-ledelsen først ble orientert om rapportens konklusjoner onsdag.

Les på E24+

Fondsgigantene laster opp i XXL: Derfor tror de på det skadeskutte selskapet

Advokatfirmaet DLA Pipers partner, Berit Reiss-Andersen la frem resultatene fra granskingen.

Bestilte gransking etter prisjuks-sak

Sportskjeden har selv forklart at de bestilte den eksterne granskingen etter at flere ansatte fortalte E24 om systematisk fabrikkering av salgstall.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen har sagt til både E24 og DN at han ikke ser noen grunn til å tvile på opplysningene om prisjuks i kjeden hans.

Samtidig har E24 avslørt en rekke arbeidsforhold som sportskjeden både har innrømmet og beklaget.

Sjefer i XXL har blant annet straffet butikkansatte med armhevinger, brukt militærdisiplin på «Krigsskolen» og nektet ansatte lønn for butikkarbeid utenom åpningstiden.

I oktober startet Arbeidstilsynet undersøkelser av sportskjeden, på bakgrunn av avdekte «forhold som kan komme under Arbeidstilsynets myndighetsområde».

Publisert:

Her kan du lese mer om