Konkurser i Norge

Franchise-eier om Gjelsten og Sundes Gresvig-kjøp: Trenger avklaringer før jeg kan juble

Det er mange spørsmål og få svar for franchiseeierne i det tidligere Gresvig-systemet. Ikke minst rundt hvordan Intersport og Sport 1, som lokalt har vært harde konkurrenter, skal drive under samme paraply.

Franchiseeier Reidar Dvergedal sier det vil være møter med de nye eierne utover dagen. På bildet er Intersport-butikken i Sogndal, som han driver.

Intersport Sogndal
 • Sindre Hopland
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Først og fremst er det litt trist for mange ansatte som ikke får fortsette, jeg har snakket med en del av dem nå, det er det første jeg tenker på, sier daglig leder i Intersport Sogndal, Reidar Dvergedal, som har vært franchiseeier i Gresvig-systemet om dagens nyhet om at Gjelsten og Sunde kjøper boet.

– Ellers er jeg ganske spørrende, det er flere spørsmål enn svar, innrømmer Dvergedal.

Intersport-sjef Lars Kristian Lindberg forklarer mandag at han tror 500 arbeidsplasser vil forsvinne, og at 34 butikker vil legges ned.

Les også

Gjelsten og Sunde tar med seg mellom 40–60 butikker videre

Krever avklaringer før jubel

– Det krever mange avklaringer før jeg kan juble høyt, sier Dvergedal.

– Hva slags avklaringer er det snakk om?

– Det handler om veien videre, hvordan man skal fremstå, det er jo mange lokalt som konkurrerer med Sport 1-butikker, hvordan skal det løses?

Han kaller nyheten om at Gjelsten har kommet inn på eiersiden for «overraskende».

– Jeg er litt avmålt optimistisk. Det er en spennende mulighet i det at Sport 1 har vist at de kan drive god butikk i et tøft marked, sier han.

Lindberg innrømmer at det er mange spørsmål fra ansatte, franchiser og presse som ikke kan besvares mandag.

– Det er en dag som gir noen svar, men også mange nye spørsmål som vi ikke kan besvare på nåværende tidspunkt, mye på grunn av situasjonen med Konkurransetilsynet.

Les på E24+

Gjelsten og Sunde i tospann var kanskje det siste XXL trengte nå (+)

SPORT PÅ SALG: Kim Altmann (t.v.), som er daglig leder for Intersport-filialen på Kleppestø senter på Askøy utenfor Bergen, selger et par rabatterte Asics-løpesko til Sigbjørn Tveitnes. – Dette er den mest solgte skomodellen i verden, forklarer Altmann.

Eivind Senneset / E24

– Gledens dag

Franchisetager Kim Altmann, som eier Intersport i Kleppestø og Laksevåg i Hordaland, mener mandagens nyhet er nok til å slippe jubelen løs.

– For våres del er dette en gledens dag. Når to så kloke hoder og kapitalister slår seg sammen så ser vi som franchisetager positivt på det. Det trygger også arbeidsplassen til mange som har hatt en usikker tid i møte, sier han.

Han forstår at ikke alt om fremtiden er avklart ennå.

– Jeg har forståelse og respekt for at de trenger et par dager.

Altmann er spesielt positivt til at han tror det nå gås videre med planene for Intersport.

Han føler samtidig med alle som mister jobben sin i sportsbransjen, og advarer om tøffe tider også fremover.

– De siste butikkene er ikke lagt ned. Det er beintøffe tider med stor overkapasitet. Så de som ikke jobber nå, forsvinner, sier Altmann.

Les også

Sunde og Gjelsten skaper sportsgigant med 5 mrd. i omsetning

Konkurransetilsynet ga unntak

– Vi har gitt et delvis unntak fra gjennomføringsforbudet som normalt gjelder for selskaper som vil slå seg sammen, sier Magnus Friis Reitan, nestleder for Konkurransetilsynets avdeling for mat, handel og helse.

For at selskaper skal kunne få unntak fra gjennomføringsforbudet må man vise til at et forbud vil kunne føre til alvorlige konsekvenser for partene i saken eller i samfunnet for øvrig.

– Vår vurdering var at dette var oppfylt i denne saken, sier Reitan uten å kunne gå inn på nøyaktig hva som ligger til grunn for beslutningen.

– Hvor ofte gis unntak fra slike gjennomføringsforbud?

– Det skjer med ujevne mellomrom.

Videre må partene melde inn ønsket om sammenslåing på vanlig måte og dermed begynner også Konkurransetilsynets saksbehandling på normalt vis. At det gis et unntak for gjennomføringsforbudet betyr ikke at det i dette ligger føringer for videre saksbehandling.

Lars Kristian Lindberg fortsetter som sjef for Intersport etter at Sunde-familien og Gjelsten blir nye eiere etter konkursen i Gresvig. Franchisene har mange spørsmål som må besvares av Lindberg.

Siv Dolmen

– Optimistisk

– Jeg er veldig optimistisk på at dette vil være en konkurransedyktig struktur, sier Lars Kristian Lindberg som vil lede Intersport Norge videre etter å ha vært Gresvig-topp frem til konkursen.

– Jeg har litt blandede følelser, det er en solid løsning, men en dag preget av at mange gode kollegaer har fått beskjed om at de ikke lenger har en fast stilling. Vi tror det er mulig å få med oss 1.500 av de drøyt 2.000 ansatte i selskapet.

Lindberg vil ikke kommentere hva han tror om sjansene for grønt lys hos Konkurransetilsynet.

Videre skal boet drive videre i underkant av 30 butikker, dette er butikker som Gjelsten og Sunde selv vil drive om de får lov av Konkurransetilsynet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Konkurransetilsynet
 3. Intersport
 4. Butikker
 5. Varehandel
 6. Handel

Flere artikler

 1. Gjelsten og Sunde tar med seg mellom 40–60 butikker videre

 2. Franchise-eier om Gresvig-boet: – Vi håper at Sunde stikker av med det

 3. Betalt innhold

  Det tre uker lange dramaet etter Gresvig-konkursen: Derfor måtte Sunde reddes av Gjelsten

 4. Annonsørinnhold

 5. Intersport mister en av de største franchise-butikkene til konkurrenten

 6. Stor oversikt: Dette er Gresvig-butikkene som kan forsvinne