Mohn senior kjøper ut junior

Etter en offentlig skittentøyvask om salget av familieimperiet, selger Frederik Mohn seg  ut av familieselskapet. Familien gir også én milliard til forskning, og faren ønsker sønnen lykke til videre i livet.

NY MILLIARDGAVE: Trond Mohn (71) (avbildet) kjøper sammen med søsteren Marit ut Tronds sønn Frederik fra familieselskapet. Samtidig gir familien en milliardgave til forskning.

Terje Bringedal
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
 • Maren Løhre
Publisert:,

Tidligere i år solgte den kjente Bergen-investoren Trond Mohn ut familieimperiet Frank Mohn til det svenske konsernet Alfa Laval for 13 milliarder kroner. Frank Mohn-konsernet var mest kjent for sine pumpesystemer som er mye brukt i offshoreindustrien.

Salget var kontroversielt i familien, og sønnen Frederik Mohn gjorde det tydelig at han ikke ville selge familiebedriften. I en rekke tekstmeldinger til pressen kalte Mohn salget «en skam», og at faren hadde gått bak ryggen hans.

- Han kan tørke seg et visst sted, sa Frederik indignert om sin far til flere medier, blant dem TV 2.

Les også

Her er underskriftene som ga Trond Mohn all kontroll

Frederik Wilhelm Mohn

Atle Kvamme/Bergen Næringsråd

I dokumenter E24 fikk tilgang til, kom det frem at sønnen Frederik og de ansattesrepresentanter i styret i realiteten ble isolert fra salgsprosessen gjennom en strukturendring.

Til Dagens Næringsliv sa Mohn at han ikke var kjent med planene til svenskene, og at han heller ikke var interessert i det heller:

– Han skal vel gi pengene til Bergen by. Jeg oppfordrer folk til å ikke ta imot disse judaspengene, tordnet Frederik om sin far.

I mai skal stridsøksen imidlertid ha blitt begravd, ifølge Trond Mohns høyre hånd.

Lille julaften kom meldingen om at tanten, Marit Mohn, og far Trond Mohn, har kjøpt ut Frederik Wilhelm Mohn fra familieselskapet Wimoh AS - som var selskapet som i sin tid eide og kontrollerte Frank Mohn AS.

Frederiks investeringsselskap Perestroika AS er dermed ikke lenger en aksjonær.

Les også

Trond Mohn blir storeier i Arctic Securities

– Jeg er ikke langsint

Trond Mohn avviser at det er noen dramatikk knyttet til dagens melding, og forteller uoppfordret at han og sønnen er «venner og vel forlikt».

- Det er sånn at våre veier skilles, og Frederik ønsker å drive for seg selv. Jeg ønsker ham lykke til og skjønner godt at han ønsker å være sin egen lykkes smed, sier han til E24.

Han opplyser videre at uenigheten rundt salget til Alfa Laval nå er historie.

– Det der er «water under the bridge». Jeg er ikke langsint, sier han.

Fredrik Wilhelm Mohn har blant annet investert i riggselskapet Songa, finanshuset Agasti (tidlgiere Acta), meglerhuset ABG Sundal Collier, seismikkselskapet EMGS og Sevan Marine.

– Etter eget ønske

I en felles pressemelding fra partene står det at «i lys av at hovedvirksomheten er solgt har aksjonærene funnet at det ikke lenger er naturlig å opprettholde den tidligere aksjonærstrukturen med et felles investeringsselskap».

Videre står det at Frederik Wilhelm Mohn, gjennom sitt selskap, selv ønsket å bli kjøpt ut:

– Man har kommet til enighet om en transaksjon hvor Perestroika AS etter eget ønske, og aksept fra samtlige av selskapets aksjonærer, har blitt kjøpt ut av selskapet.

Les også:

Selger Frank Mohn AS til Sverige for 13 mrd.- Dette er en skamForklarer salget - lover fortsatt å støtte forskning og idrett- Det er en gledens dag for familiebedriftenFrederik Mohn kan sitte igjen uten pengene eller innflytelseNå er Frank Mohn svenskStridsøksen lagt ned i Mohn-familien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå er Frederik W. Mohn helt ute av familieselskapet

 2. Tjener 1,5 mrd. på skipssalg, gir bort pengene

 3. Betalt innhold

  – Jeg vil bygge noe varig

 4. Annonsørinnhold

 5. DN: Trond Mohn ga 100 millioner til tvillingbroren

 6. Betalt innhold

  Mohn gir vekk milliard