Nå skal droner finne fisk

Havforskningsinstituttet, Simrad og det norske oppstartselskapet Birdview samarbeider om å få droner til å gjøre en bedre jobb enn sonarene. 

DRONER: Bildet er tatt fra et forskningstokt med Havforskningsinstituttet, der de testet dronene i sitt rette element. Her blir data overført fra drone til datamaskin, gjennom en radiolink.

Foto: Havforskningsinstituttet
Publisert:

Det har blitt stadig vanligere å se droner, fjernstyrte luftfartøy utstyrt med sensorer og eget kartsystem, fly over bakken. Utviklingen i teknologien har skutt fart de senere årene, og nå brukes droner til blant annet krigføring, levere pakker og filmopptak.

Om få år kan også dronene bli brukt til å finne og analysere fiskestimer og arter under havoverflaten.

Her testes dronen fra forskningsskipet Eros.

Foto: Havforskningsinstituttet

Det norske oppstartselskapet Birdview, elektronikkselskapet Simrad og Havforskningsinstituttet samarbeider nå om å lage en drone til bruk i sjømatnæringen.

Birdview ble stiftet for tre år siden, og forsøker å utvikle teknologi som effektiviserer søkingen for fiskefartøyer, gjennom bruk av fjernstyrte droner. Sanntidsdata sendes fra dronene til fartøyet, der skipperen kan få en oversikt over hvor fisken befinner seg.

Testet ut i sommer

I juni sendte Havforskningsinstituttet forskningsskipet «Eros» fra Fosnavåg for å jobbe med prosjektet «Fangstkontroll i notfiske etter pelagiske arter». Der fikk Birdview muligheten til å teste og vise frem teknologien.

Kongsberg Gruppen-selskapet Simrad har stått for ekkoloddet.

Toktleder Marianne Tenningen sier til E24 at målet med prosjektet var å utvikle instrumenter og analysemetoder for å oppnå bedre fangstkontroll.

– Det vil bli utviklet instrumenter for å bestemme biomasse, art, individstørrelse og adferd, sier Tenningen til E24.

– Slike instrumenter gjør det mulig for skipper å unngå fangst av lav verdi og ulovlig fangst, og dermed gi en mer effektiv og verdifull fangst.

Grunnlegger Pouyan Hamidiasl sier formålet med dronene er å gjøre det mer presist å finne fisken.

– Vårt konsept er å bruke droner med ekkolodd til leting av fiskestimer. Vi vil dermed redusere drivstofforbruk og kostnader knyttet til mannskap, sier Hamidiasl.

Droneteknologien gjør det lettere å oppdage en fiskestim for fartøyene. Her med et skjermdump fra toktet med Havforskningsinstituttet, som viser et såkalt ekkogram.

Foto: Havforskningsinstituttet

Begynte på kjøkkenbordet

Idéen kom da Hamidiasl tok oppvasken for noen år tilbake.

– Jeg sto der med et gjennomsiktig glass og en kopp som ikke var mulig å se gjennom, grunnet skum på toppen av koppen, sier han til E24.

Les også

– Gründere venter for lenge med å snakke med kunder

– Siden jeg fra tidligere hadde en genuin interesse for flyfart, kom visjonen om å sende ubemannede droner ut fra skip for å finne ut hva som befant seg under vannskorpen. Deretter var det bestemt.

Etter flere måneder med skisser og og arbeid med fremgangsmåten ble selskapet opprettet, som nå også har med seg flere investorer på laget.

På aksjonærlisten finner vi blant annet investeringsselskapet til tidligere DNB-sjef og nå styreleder i Nasjonalmuseet, Svein Aaser, og tidligere børsdirektør Sven Arild Andersen. Begge sitter med en mindre aksjepost hver, henholdsvis 3,14 prosent og 5,36 prosent.

Selskapet har også hatt samarbeid med forskningsstiftelsen Sintef og matforskningsinstituttet Nofima.

Les også: Gründer om ny ordning: – Skal dette fungere, må tenkemåten endres

Bedre enn sonar

Les også

Slik jobber Equinor med digitalisering: Skal spare milliarder med ny teknologi

Tenningen i Havforskningsinstituttet sier at båtene idag bruker sonar til å finne fiskestimer og estimere størrelsen på denne, men at sonaren ikke gir informasjon om størrelse på fisken eller art, samt at det er vanskelig å måle fisketettheten.

– For å få denne informasjonen må man bruke instrumenter som har høyere oppløsning og flere frekvenser. Med drone kan man fly ut et ekkolodd med høy oppløsning og måle stimene uten å forstyrre fisken, sier Tenningen.

– Alt må være automatisert

Kjell Ingebrigtsen, lederen for Fiskarlaget, sier til E24 at fiskeflåten i Norge vil kunne se store fordeler med droner til bruk i letingen.

Les også

– Spania har skreifeber

– Jeg har tro på det. Teknologien blir stadig bedre, og vil bli brukt i fremtiden, sier Ingebrigtsen, og peker på at det vil kunne gi en stor fordel i å finne blant annet makrell.

– Det vil nok være stor vilje blant fartøyene for å anskaffe seg slike droner på egenhånd.

Marianne Tenningen sier konseptet er interessant for forskningen på fiskebestander og fiskeadferd, i tillegg til sjømatnæringen.

– For at det skal være interessant for næringen må alt, flyvning av dronen og datatolkning, være automatisert, men jeg tror det skal være mulig å få til, sier Tenningen.

Hamidiasl sier formålet med teknologien er å effektivisere letefasen og redusere drivstoffkostnadene, samt å finne ut mer spesifikke detaljer rundt fisken.

Han forklarer at selskapet nå er i en utviklingsfase, og at planen er å fokusere på salg og markedsføring av teknologien etter at konseptet blir helt ferdigstilt.

Videre sier Hamidiasl at de har hatt utfordringer med å integrere «hylleproduktet»,, og ekkoloddet for å jobbe sammen uten noe kabel, men at flere av testene har vært vellykkede.

Her blir dronene testet ute på åpent hav. Det har også blitt utført testing utenfor kysten av Vestfold i mai og juni, der også teknologiselskapet FMC deltok, ifølge Hamidiasl.

Foto: Havforskningsinstituttet

Her kan du lese mer om