Kampen om luften

SAS-sjefen lovpriser redningspakke – men vet ikke om det er nok

Flyselskapet fikk uten forvarsel tre milliarder i lånegaranti, men om det er nok for å redde selskapet kan ikke SAS-sjefen svare på.

MILLIARDGARANTI: Rickard Gustafson i SAS fikk en gladnyhet midt mellom kanselleringer og permitteringer tirsdag kveld.
 • Marius Lorentzen
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

– Det er en merkelig verden vi lever i, med stengte grenser der ingen kan og får lov til å fly omtrent.

Det sier SAS-sjef Rickard Gustafson til E24 kort tid etter at flyselskapet fikk en gladnyhet fra svenske og danske myndigheter. Nå får selskapet tre milliarder svenske kroner i lånegaranti for å bøte på konsekvensene av virusutbruddet.

– Dette er en klar beskjed fra våre to hovedeiere om at de forstår situasjonen vår og vil støtte luftfarten generelt også, sier Gustafson med referanse til at den svenske statens lover fem milliarder i lånegarantier til hele svensk luftfart.

Foreløpig kan ikke SAS-sjefen svare på om pengene vil komme fra et lån i banken eller gjennom at selskapet utsteder obligasjoner.

– Nå skal vi sette oss inn i dette først, for vi kjente ikke til dette før det kom, sier Gustafson og forklarer at de blant annet må sette seg inn i de detaljerte vilkårene.

– Vi hadde en sterk balanse i forkant av denne krisen, men vedvarer dette vil vi trenge kapital og da har vi nå muligheten til å få en kredittfasilitet eller annen kapital med en garanti hvis det trengs.

Les også

Les også: SAS får krisehjelp fra Danmark og Sverige

Vet ikke om det er nok

Danmarks finansminister Nicolai Wammen understreket at den danske stat var klar for å gjøre det de kan for å redde flyselskapet.

– Dette er snakk om et første skritt, og den danske stat vil som en langsiktig og ansvarlig medeier fra SAS følge utviklingen tett, og vil gjøre det som er nødvendig for at SAS kommer seg gjennom krisen og fortsatt vil være operasjonell heretter, sa Wammen i en melding.

SAS-sjefen mener at myndighetene her viser at de ønsker å sikre den infrastrukturen som SAS og de andre flyselskapene utgjør.

– Er dette nok til å redde selskapet fra konkurs?

– Det er for tidlig å spekulere i. Alt avhenger av hvor lenge dette vedvarer og hvor raskt etterspørselen kommer tilbake.

– Har du noe anslag på hvor lang tid vi vil klare dere uten å få inn mer kapital?

– Det vil jeg ikke gi et estimat på, sier Gustafson og viser til den store usikkerheten.

Les også

Norwegian ber om samme støtte som SAS får

45 prosent av normal produksjon

Søndag gikk Gustafson ut på en pressekonferanse å sa at store deler av virksomheten nå vil bli midlertidig stanset. Samtidig kan opptil 10.000 ansatte bli permittert av viruskrisen som har rammet reiselivet spesielt hardt.

– Bildet er det samme i dag, og mer og mer av produksjonen vår blir kuttet, og flere og flere av de 10.000 blir permittert, sier Gustafson og fortsetter:

– I dag hadde vi rundt 45 prosent av en normal produksjon. Det vil falle til 20–30 prosent om kort tid.

SAS-sjefen forteller at de arbeider opp mot både flyprodusenten Airbus, leasingpartnerne og leverandører for å finne løsninger på den økonomiske knipen. Samtidig tror han at også Norge kanskje kan komme på banen.

– Den norske stat har allerede bidratt, men jeg regner med at de også vil komme med mer for å sikre norsk luftfart, sier Gustafson.

Les også

SAS permitterer opptil 10.000 ansatte

Norwegian vil også ha

Tirsdag kveld gikk også Norwegian-sjef Jacob Schram ut i en pressemelding å ba om samme støtte som SAS får.

– Nå har svenske og danske myndigheter kommet med en betydelig redningspakke til SAS i form av likviditet som gjør det mye enklere for Norwegians største konkurrent å komme seg gjennom denne krisen, sier konsernsjefen i en kommentar.

– Norwegian er et norsk selskap som trenger tilsvarende hjelp fra norske myndigheter for å kunne trygge norske arbeidsplasser, infrastruktur og verdiskaping, fortsatte han.

Les på E24+

Børskommentar: Norwegians skjebne er nå i regjeringens hender – og det haster

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Rickard Gustafson
 3. Scandinavian Airlines (SAS)
 4. Flyselskaper
 5. Sverige
 6. Danmark

Flere artikler

 1. SAS får krisehjelp fra Danmark og Sverige

 2. Norwegian ber om samme støtte som SAS får

 3. DI: Norge nøler om støtte som skal redde SAS

 4. SAS-sjefen skulle gjerne hatt Norge med på kriseplanen: – Skal få oss gjennom to veldig krevende år

 5. Norwegian-sjefen langer ut mot støttenekt: – Jeg forstår ikke hvorfor politikerne ikke vil ha sunn konkurranse