Her stenger utestedene: – Det er drastisk. Man blir ganske fortvilet

Utelivsbransjens mange ansatte går en usikker tid i møte, når både barer, puber og en rekke spisesteder stenger dørene på ubestemt tid. – Det er en stor usikkerhet for oss, sier restaurantsjef Marte Fjeld Høllen på Fiskeriet i Oslo.

Marte Fjeld Høllen er restaurantsjef på Fiskeriet i Oslo. Hun synes det er vanskelig at de ansatte ved restauranten ikke har en jobb å gå til i morgen.

Lars Taraldsen
  • Lars Taraldsen
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Oslo, torsdag. Bare på et døgns tid har hovedstaden forandret seg. Det er ikke kø i rushtrafikken. Kontorer står tomme. Den ellers livlige utelivsstripen i Strøget, mellom Storgata og Torggata er nærmest folketom.

De fleste av utestedene her har allerede stengt. Noen av dem åpnet ikke i det hele tatt denne torsdagen.

Tidligere på dagen gikk helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg ut med noen av de sterkeste virkemidlene de har i verktøyskrinet sitt. Skoler og universiteter skal stenges.

Og blant en rekke tiltak pålegger myndighetene at alle barer og puber stenger ned fra og med klokken 18.00 torsdag og i minst to uker fremover, til og med torsdag 26. mars.

Les også

Hun står midt i krisen: – Må finne ut av hvem som kan avses

– Et sjokk for oss alle

Spisesteder kan ha åpent dersom besøkende kan holde minst én meters avstand.

– Dette var et sjokk for oss alle. Jeg regner med at det er en nødvendighet, men det er like fullt dramatisk for våre omtrent 500 ansatte, sier Karl Henning Svendsen, daglig leder i Noho Trøbbelskyter, som driver flere av Oslos største utesteder, deriblant Kulturhuset, Prindsen Hage og Oslo Camping.

Disse stenges torsdag ettermiddag, i tråd med regjeringens ferske tiltak.

– Vi håper nå regjeringen kommer med noe til oss næringsdrivende som gjør at vi kan holde oss flytende. Vi har ikke tatt en beslutning om å varsle permitteringer ennå, men hvis vi må lønne ansatte i 14 dager uten å ha åpent, vil det sørge for et kraftig innhogg i økonomien. Heldigvis er vi såpass store at vi har ganske god likviditet, men varer dette noe særlig lengre enn reglene i første omgang gjelder, til 26. mars, blir det vanskelig, sier Svendsen.

Karl Henning Svendsen, daglig leder i Noho Trøbbelskyter, som driver en rekke store utesteder i Oslo, sier at situasjonen var et sjokk.

Privat

Pakker ned fisken

På Fiskeriet, sentralt på Youngstorget, er det både restaurant og fiskeutsalg over disk. På bare noen minutter, endrer statusen seg fra en åpen og levende forretning, til at Europes «The Final Countdown» spilles høyt fra anlegget. Fisk og skalldyr og fiskekaker pakkes sirlig ned.

Restauranten er tom. Og det blir den på ubestemt tid, ifølge Marte Fjeld Høllen, Fiskeriets restaurantsjef.

Les også

– Vi jobber på spreng for å sikre fremtiden til ansatte og restauranter

– Vi har fulgt tett med på det myndighetene har fortalt på livesendinger. Nå bestemmer vi oss for å stenge på ubestemt tid, sier hun.

Høllen sier videre at de allerede hadde innført ganske strenge tiltak på det allerede ganske lille lokalet.

– Vanligvis sitter man svært tett her. Dette begrenset vi ved å maks tillate fire grupper, på maks to personer per gruppe. Men nå kom det jo nye og ganske dramatiske retningslinjer, sier hun.

Fersk fisk og grønnsaker pakkes ned når Fiskeriet nå blir tvunget til å stenge dørene i minst 14 dager.

Lars Taraldsen

– De gjør så godt de kan

Både fiskebutikken og restauranten lukker dørene. Det betyr at både ledelse og ansatte går en usikker tid i møte.

– Dette er jo ganske drastisk og man blir jo ganske fortvilet. Vi lurer jo spesielt på dette med permitteringer. Jeg tenker først og fremst på alle de ansatte som nå ikke har jobb, sier hun.

Hun legger til at det er lett å kritisere myndighetene, men at hun nå synes synd på dem.

– De gjør så godt de kan. Jeg håper de fortsetter med god informasjon. Nå må de legge til rette, kanskje med en redningspakke av ett eller annet slag.

– Folkehelsen og de ansatte først

På Internasjonalen på Youngstorget sitter det noen gjester spredt rundt i lokalet med sine foreløpig siste halvlitere og hvitvinsglass på bar for en stund.

Daglig leder Lena Ask tar seg tid til å møte E24 i en ganske hektisk ettermiddag.

– Det har vært hektiske dager. I går så vi at de skjerpet inn på ansamlinger av mennesker. Vi så hvilken vei dette kom til å gå. Da var det bare å kaste seg rundt og sjekke hvordan det fungerer med permitteringer nå, sier hun.

Internasjonalen på Youngstorget, her avbildet halvannen time før stenging torsdag ettermiddag.

Lars Taraldsen

Allerede for et par dager siden innrettet serveringsstedet seg etter myndighetenes råd. Med en egentlig kapasitet på 330 personer, fordelt over to etasjer, bestemte de seg for å redusere kapasiteten med 50 prosent. Deretter ble grensen satt på 49 personer, før dagens beskjed om stenging av barer kom fra helseminister Bent Høie.

Ask sier at deres hovedprioritet nå er folkehelseaspektet, men også å sikre de om lag 20 ansatte ved baren.

– De må ikke bli skadelidende av dette, sier hun.

Selv forsøker hun så godt hun kan å orientere seg i nyheter i permitteringsregelverket, og konsulterer med Virke, samt oppdaterer seg fortløpende på både Nav, Oslo kommune og Folkehelseinstituttets nettsider.

Les også

Regjeringen med drastiske corona-tiltak: – Usikkert hvor lenge flytrafikken i Europa vil være åpen

– Bevarer roen

Hun håper myndighetene kommer med løsninger som er bra for serveringsbransjen og deres ansatte. 

– Jeg håper det vil komme et generelt unntak for alle det gjelder. Det er ikke sånn at vi velger å permittere våre ansatte. Vi blir pålagt å stenge. Da håper jeg de legger til rette for en smidig prosess, både for meg som arbeidsgiver og for alle ansatte, slik at det er et godt og effektivt system som sikrer at alle får lønn til tiden.

– Jeg håper det også vil gjelde byråkratiet, slik at det blir så enkelt som mulig for dem. Det bør lages ett system som gjelder for alle, sier Ask.

På spørsmål om hun opplever situasjonen som dramatisk, sier hun både ja og nei.

– Ja, det er dramatisk. Det er dramatiske avgjørelser som tas. Samtidig, som arbeidsgiver bevarer jeg roen. Jeg vil at det ikke spres panikk eller unødvendig dramatikk. Vi følger retningslinjer og gjør som vi blir fortalt. Førsteprioritet er å begrense smitte, sier hun.

Foreløpig kommer Internasjonalen til å ha stengt i 14 dager. Det kan bli lenger. Ask vet at det kan bli konsekvenser. 

– Vi går glipp av en fin periode på året, våren, som betyr mye aktivitet for oss. Om dette trekker ut kan konsekvensene bli store. Da snakker vi omsetning for millioner, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Coronaviruset
  3. Restaurant
  4. Utelivsbransjen
  5. Oslo kommune

Flere artikler