Parti etter parti sier nei til grunnrenteskatt på oppdrett: «Lakseskatt»-utvalget fortsetter som før

Motstanden mot «lakseskatten» har bredt om seg på Stortinget. Utvalget som utreder en slik skatt skal imidlertid fortsette arbeidet sitt, sier finansministeren.

Arkivbilde av finansminister Siv Jensen (Frp).
 • Marius Lorentzen
Publisert:

NB: Måten kommuner får inntekter på fra næringen gjennom det nye trafikklyssystemet er lagt inn i saken.

Etter at Finansdepartementet i fjor vår varslet at man ville utrede og muligens foreslå en såkalt grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen fra 2020 har debatten rast.

Nå er det klart at Havbruksskatteutvalget skal fortsette arbeidet sitt som før, og at regjeringen ikke gjør noen endringer i mandatet til utvalget.

Det kommer frem i et svarbrev finansminister Siv Jensen (Frp) har sendt til Stortinget.

Hun svarer både Terje Aasland (Ap) og Geir Pollestad (Sp) som har spurt hva som nå skjer etter at regjeringsparti etter regjeringsparti har forkastet tanken om en grunnrenteskatt.

I løpet av de siste ukene har både landsmøtene i Venstre og i Høyre stemt ned forslaget om en skatt på oppdrettsnæringen, slik man finner i vannkraft og oljenæringen. Landsstyret i Frp har også vendt tommelen ned.

Senterpartiet er også mot (les mer nederst i saken!).

Det var SVs opprinnelige forslag i Stortinget om en produksjonsavgift som fikk regjeringen til å sette i gang et større utredningsarbeid. Ønsket om en eller annen form for ny beskatning kommer i kjølvannet av de mange gode årene med milliardoverskudd i oppdrettsnæringen.

I sitt svar skriver Siv Jensen at utvalget som ledes av økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe både skal se på hvordan oppdrettsnæringen skal skattlegges for at «fellesskapet får en andel av den ekstraordinære avkastningen som kan oppstå», samtidig som man skal balansere det slik at selskapene «har incentiver til å gjennomføre lønnsomme investeringer».

E24 har den siste tiden omtalt hvordan flere tunge stemmer i debatten mener en grunnrenteskatt nettopp vil føre til at det blir mindre investeringer og at man risikerer utflagging og skatteplanlegging.

– Havbruksskatteutvalget fortsetter sitt arbeid etter fastsatt plan, slik at innstilling foreligger innen 1. november 2019. Utvalget er i mandatet bedt om å belyse en rekke av de spørsmålene som har vært fremme i debatten den siste tiden. Det er derfor nyttig at Havbruksskatteutvalget fullfører sitt arbeid slik Stortinget og regjeringen har bedt om, også om det konkluderes med å ikke gå videre med saken, skriver Siv Jensen.

Les også

Bred motstand mot lakse- og vannkraftskattene: – Skal skatten settes ned hvis inntektene faller?

Senterpartiet er også mot

Det er ikke bare i Venstre, Høyre og Frp at motstanden mot en grunnrenteskatt er stor. Det er den også i Senterpartiet.

Partiet som seiler i særdeles sterk medvind på meningsmålingene om dagen arrangerte i helgen landsmøte. Der var det så mange saker at de ikke rakk å behandle resolusjonen om skatt på oppdrettsnæringen, og den skal nå behandles av sentralstyret isteden.

Næringspolitisk talsmann Geir Pollestad er imidlertid klar på hva partiet mener:

– På landsmøtet vedtok vi et næringspolitisk dokument der Senterpartiet avviser enhver form for grunnrentebeskatning på fiskeri og havbruk. Klarer går det ikke an å si det, sier Pollestad til E24.

Geir Pollestad (Sp).

Partiet skulle i helgen egentlig både si sin mening om en grunnrenteskatt, men også stemmer over en produksjonsavgift for næringen.

I dag får norske kommuner, fylkeskommuner og staten inntekter gjennom det såkalte trafikklyssystemet som ble annonsert i 2017. Der avholdes i utgangspunktet det salg og auksjoner annethvert år, basert på hvor myndighetene mener det er rom for vekst.

– Vi ønsker at kommuner som har virksomhet fra fiskeri- og havbruksnæringen skal få inntekter fra den når det er vekst, men også av den løpende produksjonen. Det som er viktig å understreke, og som også står i forslaget vårt, er at det skal være en moderat produksjonsavgift, sier Pollestad og legger til:

– Når vi snakker om produksjonsavgift snakker vi om millioner med bidrag fra næringen. Når regjeringen snakker om grunnrenteskatt snakker man om milliarder.

Les også

Professor ber regjeringen skrote lakseskatten og se til USA for å fikse olje- og vannkraftskatten

Vil ikke ha lav, men ikke gradert avgift

– Vil dere kutte annen skatt for næringen hvis dere skal innføre denne produksjonsavgiften, eller kommer den på toppen?

– For det første ser vi for oss at produksjonsavgiften skal gå til kommunene. For det andre vil det være en utgift som vil redusere overskuddet og dermed også selskapsskatten. Det vil ikke veies opp øre for øre, men staten vil ta noe av kostnaden, sier Pollestad.

Selskapsskatten er i 2019 på 22 prosent, noe som betyr at staten ifølge Senterpartiets forslag vil ta 22 prosent av produksjonsavgiften indirekte.

– Jeg tror en produksjonsavgift som gir inntekter til kommunene og lokalsamfunnene er helt nødvendig for å sikre vekst i næringen og støtte for at næringen kan utvikle seg. Det må lønne seg for kommunene å legge til rette for næringsaktiviteten, sier Pollestad.

– Vil dere ha noen form for tilpasning av produksjonsavgiften, altså at den tar høyde for at overskuddene og lakseprisen ikke alltid er så høy som i dag?

– Det er noe av det utvalget nå vurderer, men jeg mener produksjonsavgiften skal være så lav at det ikke er nødvendig å gradere den. Jeg vil sammenligne det å leie fellesskapets areal i havet som husleie til en butikk. Husleien må betales uansett om det er gode eller dårlige tider i butikken, sier Pollestad.

Les også

Advarer mot investeringsstopp og skatteplanlegging med ny lakseskatt

Les også

Laksetopp: – Vi må tåle at det er milliardærer også utenfor Bygdøy

Les også

– Skaper usikkerhet om bransjens fremtid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Utvalg skal fortsette å utrede lakseskatt

 2. Lakseskattforslag kan bli senket i vår

 3. Betalt innhold

  Forslag om lakseskatt kan bli senket i vår

 4. Derfor foreslår hun ekstraskatt på havbruk: – Har betalt så å si ingenting

 5. Sjømat Norge om «lakseskatten»: – Jeg forventer at man legger forslaget i skuffen, låser den og kaster nøkkelen