Frykter for tilliten etter spionsiktelse: – Skuffet

Mandag pågrep og siktet PST en ansatt i DNV GL for å ha delt informasjon med fremmed makt. DNV GLs kommunikasjonsdirektør frykter for tilliten til selskapet.

DNV GLs hovedkontor ligger på Høvik i Bærum kommune.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mandag opplyste Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at en norsk statsborger var pågrepet og siktet overlevert informasjon til fremmed stat som kan skade grunnleggende nasjonale interesser.

Sertifiserings- og klassifiseringsselskapet DNV GL bekrefter overfor E24 at det er snakk om en av deres ansatte.

SKUFFET: Pressetalsmann Per Wiggo Richardsen i DNV GL.

– Jeg kan bekrefte at det er en av mine kollegaer som er pågrepet og siktet, sier pressetalsmann Per Wiggo Richardsen i DNV GL til E24.

– Jeg ble overrasket og selvfølgelig veldig skuffet over den informasjonen jeg fikk i dag, sier han.

PST mener at den DNV GL-ansatte har møtt en russisk etterretningsoffiser. Mannen erkjente ikke straffskyld da fengslingsmøtet ble avholdt mandag, men ble ifølge VG varetektsfengslet i fire uker. Ifølge PST ble mannen pågrepet på en restaurant i Oslo.

– Vi tok han da han var i et møte med etterretningsoffiseren, sier Line Nygaard i PST til NTB etter fengslingsmøtet.

Les på E24+

LES OGSÅ: Startet med å reparere traktorer: Nå har konsernet passert 1 milliard i overskudd (for abonnenter)

Frykter for DNV GLs tillit

DNV GL har eksistert siden Det norske veritas ble etablert i 1864. Selskapet gir råd, utfører tester og sjekker kvaliteten på utstyr i olje- og gassindustrien og maritim industri. Det leverer også digitale løsninger for overvåkning og kontroll av alt fra skip og rørledninger til plattformer, kraftnett og prosessanlegg.

DNV GL pressetalsmann er bekymret for at en så alvorlig siktelse kan gå ut over tilliten til selskapet.

– Ja, jeg må være ærlig og si at jeg frykter det. Men det er opp til oss som selskap å håndtere dette og sørge for at tilliten til oss ikke svekkes, men tvert imot styrkes. Men vi har rett og slett ikke nok informasjon til å gjøre oss opp noen tanker om dette nå. Dette må vi se på over tid, sier Richardsen.

DNV GL har 12.000 ansatte fordelt på 300 kontorer i 100 land. Av disse jobber rundt 2.000 i Norge, og 1.700 av de norske ansatte jobber ved selskapets hovedkontor på Høvik, som ligger i Bærum kommune like utenfor Oslo. Som klassifiserings- og sertifiseringsselskap får ansatte i DNV GL også innblikk i forretningshemmeligheter.

– Hvor bevisste er dere på faren for spionasje?

– Vi mener at vi er veldig bevisste, og at vi har veldig strikte rutiner for å håndtere risiko i selskapet. Vi er avhengig av tillit, men tillit kan dessverre misbrukes, sier Richardsen.

Les på E24+

Betaler 40 mill. i formuesskatt til Oslo kommune

Viser til PST

Ifølge VG skal den siktede være en mann i 50-årene bosatt på Østlandet, med et spesialfelt som bringer ham i kontakt med den norske forsvarsindustrien. Richardsen kan ikke si hva personen jobbet med i selskapet.

– Jeg har ikke den informasjonen. Der er også PST tydelig på, at det er informasjon som de skal håndtere. Vi jobber så godt og tett vi kan med PST og myndighetene for å sikre at de får tilgang på all informasjon de trenger for å kunne gjøre sin jobb, sier han.

Richardsen ble selv informert om siktelsen på formiddagen mandag. Han vet ikke om noen i toppledelsen i selskapet kan ha vært informert tidligere.

Pressetalsmannen vil ikke ha noen mening ennå om hvorvidt DNV GL kommer til å granske saken. Selskapet har informert sine egne ansatte via selskapets intranett, og kommer også til å ta kontakt med kundene sine.

– Det kommer vi også til å gjøre. Det er for tidlig å si på hvilken måte. Vi har informert internt så snart vi fikk informasjon om dette, og kommer også til å følge opp kundene videre, sier Richardsen.

Les på E24+

– Usikkerheten er mye større nå enn til vanlig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Spionasje
  2. DNV GL
  3. PST
  4. Etterretning

Flere artikler

  1. 50 kunder av DNV GL kan være berørt av spionasjesiktet

  2. Spionsiktet hadde ikke sikkerhetsklarering

  3. Tingretten vil løslate spionsiktet nordmann - siktelsen utvidet

  4. Spionsiktet nordmann holdes i varetekt

  5. PST: Nordmann pågrepet for å ha delt statshemmeligheter