Nå tar Norwegian betalt for håndbagasje

Har du bestilt billett før 23. januar slipper du det nye gebyret. Taxfree-posen får også bli med.

Nå vil Norwegian ta betalt for håndbagasje på de rimeligste billettene.
Publisert:

Tidligere denne måneden ble det kjent at Norwegian skulle begynne å ta betalt for håndbagasje som ikke får plass under setet foran deg.

Nå har selskapet sendt ut en melding med detaljene om det nye regelverket. De gjelder på billetter som er kjøpt fra 23. januar og utover:

  • Har du håndbagasje som får plass under setet foran betaler du ingenting ekstra (maks 10 kilo)
  • Har du en trillekoffert eller bag som skal plasseres i hattehyllen må du betale et ekstra gebyr med den billigste billettypen «LowFare». Prisen vil typisk variere mellom 50 kroner innenriks/Skandinavia og 90 kroner på langdistanse, ifølge selskapet.
  • På «LowFare+» kan du ha med en liten trillekoffert, men håndbagasjen kan maksimalt veie 10 kilo og hvis det ikke er plass i hattehyllen må du sjekke inn kofferten ved gate. Alternativt kan du sjekke inn en koffert på maksimalt 23 kilo uten gebyr eller kjøpe «priority boarding»
  • På «Flex» og «Premium» kan du ha med en trillekoffert og håndbagasje på totalt 15 kilo, i tillegg til at du får sende to stykk bagasje på topp til 23 kilo hver

Skal du ha med en koffert i hattehyllen må du derfor enten betale eller kjøpe en av de dyrere billettklassene hos Norwegian.

Samtidig gjør Norwegian også noen andre endringer:

  • Håndbagasjen du kan ta med deg inn på flyet kan nå være noe større
  • Vektgrensen på innsjekket bagasje økes fra 20 til 23 kilo
  • Kunder med fleksibel billett kan ha med seg håndbagasje på 15 kilo, opp fra 10 kilo med de gamle reglene

– Hva med taxfree-posene, får man ha med de så lenge de får plass under setet?

– Ja, og det kan du ha i tillegg til de 10 kiloene. Som hovedregel har vi at man kan ha med en normal handlepose per passasjer, sier pressekontakt Tonje Næss i Norwegian, til E24.

Les også

Dårlig nytt for Norwegian: Boeing varsler ny 737 Max-utsettelse

God kilde til ekstra inntekter

For flyselskapene er ekstrainntekter (såkalt ancillary revenues) en svært viktig inntektskilde i tillegg til flybilletten.

Norwegian har lenge vært åpne på at de jobber med å øke disse ekstrainntektene, som også inkluderer ting som mat og drikke om bord, salg av tilgang til «Fast Track»-sikkerhetskontroll, tidlig ombordstigning «Priority boarding», setereservasjoner og andre tillegg.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er ikke overrasket over nyheten og mener Norwegian må øke «ancillary»-inntektene sine:

– Ancillery-inntektene ligger på rundt 20 prosent av totalinntektene, noe som er i den nedre skala målt mot lavpriskonkurrentene som ligger opp mot 30 prosent og høyere. I tillegg vil dette redusere tiden for boarding og de-boarding som vil øke punktligheten til Norwegian, sier Elnæs.

Selskapet skriver i pressemeldingen torsdag at de nye bagasjereglene er ment til å bidra til at alle får en så smidig reise som mulig og at man ønsker å bidra til at «enda flere fly går i rute».

Les på E24+

Børskommentar: Norwegian er rustet for nye MAX-problemer

– Det viktigste for oss er at våre kunder får en god reiseopplevelse når de flyr med Norwegian. Det er en vanlig misforståelse at det er plass til alles trillekofferter om bord, men de fleste av våre fly har plass til 186 passasjerer og kun rundt 80 små trillekofferter i bagasjehyllene, sier Cecilie Nybø Carlsen, leder for produktutvikling i Norwegian, i pressemeldingen og fortsetter:

– Derfor er det viktig at vi har gode regler på plass slik at vi unngår å bruke tid på å omorganisere håndbagasje om bord og å flytte håndbagasje til lasterommet, noe som kan skape frustrasjon og lett kan føre til forsinkelser. At flyene går på rute er noe av det viktigste for Norwegians reisende og vi opplever stor støtte for innføringen av det nye håndbagasjereglementet blant våre kunder.

Hvordan innføringen av de nye reglene vil gå gjenstår å se. Flyanalytiker Elnæs mener Norwegian kanskje vil la seg inspirere av Ryanairs system i fremtiden:

– Ryanair har en smart løsning på dette, der er booking systemet lagt opp til at det kun kan kjøpes billetter med kabinbagasje inntil det er solgt 90–95 kabinkofferter på en flight. De som bestiller senere vil ikke få tilbud om å kjøpe plass til kabinkofferten, som dermed må sendes som bagasje, sier Elnæs og peker på at dette bidrar til å snu flyene raskt på flyplassene og unngå forsinkelser.

Norwegian innfører nye håndbagasjeregler
Slik er bagasjereglene hos Norwegian
Publisert:

Her kan du lese mer om