Dette er de største norske oppkjøpsfondene

Aktive eierfond har mytisk status i USA, men Norge har også flere private equity-aktører. De dukker opp overalt – i handels-, olje- og teknologibransjen – og utøver stor makt over retningen selskapene de kjøper opp tar.

Ole Ertvaag er grunnlegger og leder for det største oppkjøpsfondet i Norge, HitecVision. Fondet har røtter tilbake til oljeindustrien på 80-tallet, men har siden 2000-tallet drevet flere rene oppkjøpsfond.
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert:

Aktive eierfond, eller «private equity», er en liten bransje i Norge.

Menon Economics anslår at aktive eierfond i Norge står for en samlet verdiskaping på 47 milliarder kroner i 2018, om lag 1,9 prosent av fastlands-BNP. I Norge er risikokapital mye mindre tilgjengelig enn for eksempel i Sverige, som har en mye lenger kultur for denne typen investeringer.

Aktive eierfond blir ofte dannet av at en rekke investorer går sammen og forplikter penger til å kunne kjøpe deler av eller hele selskaper og delta aktivt i å videreutvikle dem. Målet er å kunne selge selskapet igjen om noen år med profitt. Ulike fond har ulik horisont, men som regel holder fondene på selskapene imellom 3 og 10 år.

Det finnes ulike typer fond. Noen investerer i svært tidlig fase i et selskap, kanskje så tidlig som i idéstadiet. De største fondene, som dukker opp på denne listen, er oppkjøpsfond. Oppkjøpsfondene er spesialiserte i restruktureringer og vekstprosjekter, som er noen av de mest bruke verktøyene for å skape profitt i selskapene de kjøper.

Dette er de største aktørene.

HitecVision

Norges desidert største og mektigste aktive eierfond er HitecVision. De siste 20 årene har oppkjøpsfondet vært overalt der oljeindustrien er – med fokus på flere store selskaper på norsk sokkel. I dag investerer HitecVision gjennom seks fond, der investorer har forpliktet 55 milliarder kroner.

På to tiår har HitecVision kjøpt opp og tatt gevinst i en rekke kjente olje- og energiselskaper.

I 2005 kjøpte de seg inn i oljeselskapet Noreco, og fire år senere solgte de seg ut med 360 millioner kroner i gevinst. I 2008 gikk de inn i oppstartsselskapet Spring Energy, ledet av Roar Tessem, før de i 2012 solgte selskapet til britiske Tullow Oil for over 370 millioner dollar. I 2016 var de med på oppstarten av Point Resources gjennom fusjonen av flere selskaper. Point Resources ble senere fusjonert med Eni Energy, til dagens Vår Energi, et av de største selskapene på norsk sokkel.

Ole Ertvaag har blitt rik gjennom arbeidet i HitecVision. Noen av pengene har han brukt på en samling eksklusive biler til over 100 millioner.

Suksessen har gjort at toppsjef og grunnlegger Ole Ertvaag har tjent gode penger de siste årene. Han har angivelig en formue på over en halv milliard kroner, og en nese for eksklusive biler og eiendom. Ertvaag eier biler for over 100 millioner kroner, ifølge DN. Han beskriver seg selv som «helt vill etter biler» og har kalt hunden sin Max Utbytte.

Ertvaag har tidligere vært den best betalte topplederen i norske oppkjøpsfond, og kunne notere seg en inntekt på 51 millioner kroner i 2017. For 2018 hadde Ertvaag en inntekt på 20 millioner kroner, ifølge skattelistene.

Kapital mener Ertvaag er næringslivets 42. mektigste person i Norge.

Les på E24+

Så mye – eller lite – har Aleris profittert på norsk velferd

FSN Capital

FSN Capital ble etablert i 1999, og investerer hovedsakelig på selskaper i Nord-Europa. De kontrollerer, ifølge egne nettsider, verdier til 22 milliarder norske kroner.

Selskapet har hatt både oppturer og nedturer. En svært vellykket investering var Fitness World i 2015, Danmarks største treningssenterkjede og Sats’ argeste konkurrent i det danske markedet. Da de solgte seg ut i desember i fjor, hadde de sett verdien av selskapet doble seg. De investerte i Kongsberg Automotive i 2001, og solgte seg ut gjennom en børsnotering i 2005, der de fikk minst 767 millioner på salget.

De har også hatt noen nylige mageplask i handelsbransjen. FSN Capital satt i både klesbutikken Pm og kosmetikkjeden Vita da de gikk konkurs. I begge tilfeller gikk oppkjøpsfondet inn med store summer for å unngå konkursene, uten at dette lykkes.

Frode Strand-Nielsen er grunnlegger av FSN Capital.

I dag sitter FSN Capital investert i blant annet elektronikkjeden Kjell & Company, som har vokst kraftig i Norge. Det var FSN som tok selskapet til Norge. De er også investert i Active Brands, som har kleskolleksjoner fra flere av Norges største skistjerner som Therese Johaug, Kari Traa og Bjørn Dæhlie.

FSN Capital bærer initialene til sin grunnlegger Frode Strand-Nielsen. Hans familie er største aksjonær i selskapet, og jevnlige utbytter har gjort Strand-Nielsen til en rik mann. I 2018 viser skattelistene at han hadde en inntekt på nesten 74 millioner kroner. Strand-Nielsen ble av Kapital pekt ut som næringslivets 91. mest mektige person.

Les på E24+

Pål Wibe om snuoperasjonen i XXL: – Vi må gjenskape stoltheten internt

Verdane

Verdane spesialiserer seg på teknologiselskaper i Nord-Europa. De sier de ser etter selskaper i stor vekst innen sektorer som netthandel, programvare, energiteknologi og industri. De styrer fond der investorer har forpliktet 18 milliarder kroner.

Verdane har sine røtter i oppkjøpsfondet Four Seasons Venture, som markerte seg tidlig på 2000-tallet da de kjøpte hele porteføljen på 96 selskaper til det som den gangen var Norges største ventureselskap, SND Invest, som var eid av staten. Salget ble i ettertid kritisert av Stortinget fordi de mente næringsminister Ansar Gabrielsen hadde solgt selskapet for raskt og for billig. Dagens Næringsliv rapporterte at Four Seasons selv mente de fikk eierandelene i mesteparten av selskapene gratis av Gabrielsen.

Bjarne Lie, som leder PE-aktøren Verdane ønskes velkommen av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit til en middag i forbindelse med Oslo Business for Peace Award i 2017.

Four Seasons ble opprinnelig grunnlagt av Birger Nergaard og Gunnar Rydning. Verdane ble en videreutvikling av dette, og det var dagens sjef i Verdane, Bjarne Kveim Lie, som dannet selskapet i 2003. Ifølge skattelistene hadde Lie en inntekt på 26,8 millioner i 2018.

Verdane har tidligere investert i selskaper som netthandelen Kolonial.no og lydbokselskapet Storytel. Akkurat nå sitter de inne i selskap som netthandelsselskapet Boozt.com, fiskekrokprodusenten Mustad, Komplett Apotek, IT-selskapet Napatech og tannbørsteprodusenten The Humble Co.

Herkules Capital

Gjennom fire fond har Herkules totalt fått forpliktet over 15 milliarder kroner til å investere i nordiske selskaper, hovedsakelig i Norge. De foretrekker å investere i selskaper som har positiv kontantstrøm og stort vekstpotensial. De er gjerne verdsatt et sted mellom 250 millioner og 2 milliarder når Herkules kjøper dem. De har spesialisert seg på sektorene energi, konsumvarer, legemidler, tjenester og industriteknologi.

De sier at de vil unngå fiendtlige oppkjøp, såkalte «hostile take-overs», og heller vil ha ledelsen med på investeringene.

Espresso House har restauranter i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Tyskland. Tidligere har oppkjøpsfondet Herkules Capital vært en av eierne.

Herkules har tidligere investert i selskaper som restaurantkjeden Espresso House og interiørbutikken Nille. I dag sitter de i selskaper som restaurantkjeden Olivia og butikkjeden Elektroimportøren.

Herkules Capital ble grunnlagt og ledes i dag av Gert W. Munthe, som også er største eier. Før Munthe etablerte Herkules i 2002 var han administrerende direktør i NetCom, sjef for et amerikansk legemiddelselskap og jobbet tidlig på 80-tallet i McKinsey.

Les på E24+

Dette er oppkjøpsselskapet som fikk XXL-aksjen til å hoppe

Northzone

Norske Northzone har markert seg som en av de mest spennende norske investorene, og har i dag 10 milliarder kroner i eiendeler de forvalter.

Northzone investerer i svært mange teknologiselskaper. De var en svært tidlig investor i Spotify, og var en stund den største investoren i selskapet. De solgte seg ut i 2019 med enorm gevinst. De har tidligere vært investert i andre kjente selskaper som Funcom, NextGenTel og Intility.

I dag sitter de med investeringer i Klarna, quizselskapet Kahoot og elsparkesykkeltjenesten Tier.

Den eneste av grunnleggerne av selskapet som er igjen i dag er Bjørn Stray, som i 2018 tok hjem over 275 millioner kroner, ifølge skattelistene.

Quizspillselskapet Kahoot! har ikke bare ett, men to oppkjøpsfond på aksjonærlistene. Både Northzone og Creandum er blant selskapets største aksjonærer. Ofte vil aktive eierfond kjøpe seg tidlig inn i et selskap de vet vil trenge kapital, og hjelpe dem å vokse med penger samtidig som de kjøper seg opp i selskapet gjennom emisjoner.

De svenske kjempene

Selskapene på denne listen er private equity-fond som er grunnlagt av nordmenn i Norge. Men bransjen er preget av mye grensekryssende investeringer, og mange av de mest kjente og største aktørene i Norge er svenske oppkjøpsfond.

Oppkjøpsfondet Triton er kanskje størst av dem alle, med 140 milliarder norske kroner i forpliktet kapital fra sine investorer. De investerer i selskaper som Aleris, Chevron og Polygon.

Altor har vært svært profilerte i Norge de siste årene, senest med investeringen i XXL, og tidligere med investeringene i Dale of Norway og Helly Hansen. De oppgir å ha hatt over 80 milliarder kroner i forpliktet kapital fra investorer i sine fond. Særlig partner i Altor, Hugo Maurstad, har vært fremtredende i de norske investeringene.

Hugo Maurstad, partner i Altor, har vært oppkjøpsfondets ansikt utad i Norge i mange år. Senest profilert som styreleder i XXL.

Nordic Capital har vært en stor spiller i flere tiår, og sier de styrer eiendeler for rundt 130 milliarder kroner. De var blant investorene som kjøpte Norwegians eierandel i forbrukslånsbanken Bank Norwegian, og er også investert i blant annet Ginatricot og Nordnet.

EQT er et massivt private equity-selskap og forvalter eiendeler for rundt 410 milliarder kroner og er aktiv over hele verden. I Norge har de tidligere investert i blant annet Itslearning, Plantasjen og XXL, men har ikke profilert seg i nevneverdig grad i Norge de seneste årene før de tok et jafs av Storebrand i midten av januar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Private Equity
 2. HitecVision
 3. FSN Capital
 4. Northzone
 5. Verdane
 6. Herkules Capital
 7. E24+

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset

 2. Aktive eierfond satset på teknologi i fjor: Tror 2021 blir et godt «exit-år»

 3. Oppkjøpsfond skal investere 30 milliarder kroner i fornybarsektoren

 4. Hitecvision tar gevinst på 4,5 milliarder kroner på eiendommer

 5. Hitecvision halverte resultatet - gir likevel utbytte