Boeing kan miste tittelen som verdens største flyprodusent

Boeing-leveransene falt markant i første halvår. Nå kan det være at deres europeiske konkurrent overtar tronen. 

KONKURRENTER: Europeiske Airbus og amerikanske Boeing er verdens to største flyprodusenter. I år kan det ligge an til et tronskifte.

Foto: Leon Neal AFP
Publisert:

For tredje måned på rad registrerte Boeing ingen leveranser av 737 Max-fly, modellen som har blitt tvunget til å holde seg på bakken etter to dødsulykker, den siste i Etiopia i mars.

Det bidro til et betydelig fall i det totale antallet leveranser for Boeing i årets første seks måneder, ned fra 378 til 239 fly sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Wall Street Journal. Det tilsvarer en nedgang på 37 prosent.

Samtidig ligger konkurrenten Airbus i rute til å levere rekordmange fly i år etter at de har ristet av seg en hel rekke problemer, skriver avisen.

Tirsdag uttalte flyselskapet at de har levert 389 fly i første halvdel av 2019, sammenlignet med 303 fly i fjor. Det tilsvarer en økning på 28 prosent.

Kan bli første tronskifte på åtte år

Ifølge Wall Street Journal har Toulouse-baserte Airbus lovet å bygge mellom 880 og 890 fly i år.

Hvis flyselskapet leverer på målsettingen, ligger det dermed an til å levere flere fly enn Boeing for første gang siden 2012.

Sistnevnte skulle etter planen bygge 905 fly i 2019, men det tallet vil komme til å måtte justeres ned som følge av Max-situasjonen. Produksjonen ble kuttet med nesten en femtedel i april.

Kostet en milliard dollar

Parkeringen av samtlige Max-fly kostet Boeing så mye som en milliard dollar i årets første kvartal, ifølge Reuters.

Avhengig av hvor lenge situasjonen vedvarer, kan situasjonen medføre betydelige innhugg i det amerikanske selskapets regnskap. Enn så lenge er flyene satt på bakken til og med ut september.

Flere analytikere tror imidlertid ikke at de vil være i drift igjen før i desember, skriver Reuters.

J.P Morgan-analytiker Seth Seifman har spekulert i at ytterligere utsettelser kan føre til at Boeing kommer til å ta flere produksjonskutt, de har allerede nedjustert den månedlige Max-fly-produksjonen fra 52 til 42, noe som vil ramme marginene deres ytterligere.

Boeing-aksjen falt umiddelbart på Wall Street etter tallslippet tirsdag, men snudde og endte opp 0,56 prosent.

Her kan du lese mer om