Spår trettendobling innen 2025: Tror på norsk lakse-boom i Kina

Kineserne kan komme til å spise 156.000 tonn norsk laks i 2025, ifølge beregninger fra Sjømatrådet. Det er 13 ganger mer enn Norge eksporterer til Kina i dag.

I FORHANDLINGER: I mai skrev Norge og Kina under på to avtaler om salg av laks i Kina, og i slutten av juni skal landene møtes på nett. Dette bildet ble tatt da avtalene mellom de to landene ble skrevet under på i mai. Fra venstre: Kinas toll- og veterinærminister Ni Yuefeng, fiskeriminister Harald T. Nesvik og administrerende direktør i Mattilsynet Harald Gjein. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Norsk handelspolitikk de siste årene har handlet mye om å åpne det kinesiske markedet for laks, etter at Kina frøs de diplomatiske forbindelsene til Norge da Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Selv om forholdet ble normalisert i slutten av 2016, har de store mengdene uteblitt til nå. I fjor solgte vi litt over 12.000 tonn laks til Kina, som gjorde dem til Norges 18. største laksemarked.

– De store mulighetene for vekst kommer av at Kina er et marked med et stort sjømatkonsum, der vi forventer en vekst, også fra importert sjømat. Ettersom stadig flere kinesiske konsumenter blir i stand til å velge mat og forbruksvarer av høyere kvalitet, venter vi en vekst i etterspørselen etter norsk sjømat og norsk laks, sier Victoria Braathen, som er Sjømatrådets fiskeriutsending til Kina.

Les også

Fiskeriministeren: – Tror på langt høyere vekst i sjømateksporten til Kina

Norges sjømatråd mener at kineserne kan gå fra å spise om lag 90.000 tonn laks i 2017 til 240.000 tonn i 2025, og at 65 prosent av dette kan komme fra Norge. Det utgjør 156.000 tonn, som er 13 ganger mer laks enn vi eksporterer til Kina i dag.

– Beregningene er basert på etterspørselsvekst i Kina de siste årene, der vi de tre siste årene har sett en vekst på om lag 16 prosent i året. Dette er et anslag vi fortsatt mener står seg. Tiden vil vise om vi lander på et total konsum på 240.000 tonn og norsk markedsandel, sier hun.

Åttedobling

Treffer Sjømatrådet med sine beregninger, vil Kinas konsum av sjømat tilsvare nesten en femtedel av Norges lakseproduksjon på 1.250.000 tonn i 2018. Beregningene fra Sjømatrådet er realistiske, mener sjømatanalytiker i Nordea, Kolbjørn Giskeødegaard.

– Jeg må innrømme at jeg var skeptisk da beregningene kom for et par år siden, men nå tenker jeg at definitivt er momentum og potensial til å nå nivået Sjømatrådet antyder for 2025, sier han.

Det som ga pipa en annen klang for analytikeren, var at lakseeksporten fra Chile til det kinesiske markedet gikk fra under 1.000 tonn i 2013 til 30.000 tonn i fjor.

– Har du nok fisk, god logistikk og gode handelsforbindelser, så er markedspotensialet stort, sier Giskeødegaard, og trekker frem logistikk som det viktigste punktet.

Les på E24+

Børskommentar: Er sjømat en aksjesektor på leirføtter?

Etter lakseavtalen ble undertegnet i mai 2017, åttedoblet Norge laksesalget til Kina fra januar 2018 til januar 2019, ifølge Sjømatrådet.

– Ser vi til og med uke 22 i år, har vi en vekst i eksporten av norsk laks til Kina på i overkant av 80 prosent i verdi og volum fra samme tid i fjor. Så langt i år har vi eksportert i overkant av 10.000 tonn laks til Kina, sammenlignet med 12.000 tonn i fjor, forteller Braathen.

Høyere priser

De siste årene har lakseprisene vært historisk høye på grunn av sterk etterspørsel i verden og begrensede muligheter til å ale opp mer laks.

Vekst fra Kina vil gi høyere, men også mer stabile, priser, forklarer Giskeødegaard.

– På grunn av svingninger i etterspørsel og tilbud har det vært veldig store prissprang i perioder med mye laks i markedet. Flere markeder mindre prispress i perioder med sesongmessig mye fisk, sier han, og legger til at å flere markeder gjør næringen mindre sårbar for tilbakeslag fra enkeltland.

Les på E24+

De siste tre år har de ansatte i snitt fått over 600.000 kroner i bonus. Slik får de det til

Kinas størrelse og voksende middelklasse gjør Kina til et opplagt viktig marked for Norge, svare Giskeødegaard på spørsmål om Kina er vårt viktigste vekstmarked.

– Det er mange andre land som har stort potensial, som Indonesia og India. De er derimot i en helt annen fase, ved at laksen så vidt er introdusert annet enn på topprestauranter.

Nye handelssamtaler

Selv om etterspørselen etter laks i dag er god og tilbudet er begrenset, så mener Sjømatrådet at det er nødvendig å styrke markedene.

Les også

Mowi opprettholder guiding, ser tøff konkurranse

– Produksjonen av laks er satt, men å ha adgang til å kunne selge sjømat verdens største sjømatmarked viktig. Det er ulike preferanser også dette marked, og norsk fisk har i utgangspunktet en sterk posisjon iblant kinesiske forbrukere, sier Braathen.

Møtene mellom Kina og Norge i midten av mai resulterte i at landene forlenget lakseprotokollen med to nye år, samt en avtale om salg av fiskemel og- olje. Etter planen blir det nye samtaler i Oslo fra 24. til 27. juni.

– Å ha gode prosesser og handelsavtaler som gjør handelen med Kina effektiv, er av stor betydning. Det siste halvannet året har adgangen for norsk sjømat til Kina stadig blitt bedre. I tiden som kommer er det knyttet forventning til de pågående forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina og hvordan en slik avtale kan legge til rette for økt sjømathandel, sier Braathen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges sjømatråd
 2. Sjømat
 3. Oppdrettsnæring
 4. Laks

Flere artikler

 1. Eksportrekord for norsk sjømat

 2. Betalt innhold

  Ny lakseavtale mellom Norge og Kina

 3. Med munnbind og febersjekk på restaurant: Kina åpnes gradvis for norsk laks

 4. Betalt innhold

  Med munnbind og febersjekk på restaurant: Kina åpnes gradvis for norsk laks

 5. Norge eksporterte sjømat for 105,7 milliarder i 2020